Legea pensiilor: va protesta și SAJ Covasna?
Chiar dacă la nivel național angajații serviciilor de ambulanță au organizat marți acțiuni de protest împotriva modificărilor din legea pensiilor, în județul Covasna, la SAJ, este încă liniște. O decizie în acest sens va fi luată, probabil, zilele viitoare, a declarat liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.
Este de precizat și că spre deosebire de celelalte Servicii Județene de Ambulanță, afiliate Federației Naționale Sindicale Ambulanța, SAJ Covasna este reprezentată de Sanitas.
Vasile Neagovici a subliniat că pentru a demara o grevă legală, trebuie parcurse anumite etape, iar în următoarele zile vor fi stabilite modalitățile legale de protest la nivelul județului. Totodată, a menționat că o grevă reală în serviciile de urgență este dificil de realizat, iar discuțiile se concentrează mai degrabă pe posibile proteste ale personalului care nu este direct implicat în situații de urgență.
„Toată lumea e nemulțumită în serviciile de sănătate. În județul Covasna, nu am luat încă o decizie. Ca să poți organiza legal o grevă, trebuie parcurse niște etape. (...) În cursul zilelor următoare vom stabili, la nivelul județului, cum vom demara o astfel de acțiune. (...) Susținem un asemenea demers, dar vreau să vedem clar modalitatea legală în care putem protesta. Totuși, este vorba despre niște servicii de urgență. O grevă adevărată în aceste servicii este imposibil de realizat. Discutăm eventual de niște proteste ale personalului care nu e implicat în urgență. Dar, vom face o consultare și dacă asta va fi ultima posibilitate, vom protesta pe măsură. Deci luăm în calcul niște acțiuni de protest”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Vasile Neagovici.
Practic, cei care lucrează la serviciile de ambulanță se confruntă cu provocări semnificative în îndeplinirea sarcinilor normale după vârsta de 60 de ani.
„Pentru ambulanțe este foarte greu, aproape imposibil. Sunt tot felul de situații foarte grele care nu permit unui salariat, indiferent de forma și condiția fizică în care este încă, să desfășoare o activitate normală, după vârsta de 60 de ani. Poate sunt și excepții, este adevărat, dar pentru ambulanțe e foarte greu să soliciți acest lucru. Mai ales că există o frustrare mare, și anume colegii din SMURD, e adevărat, este o zonă militarizată, care beneficiază de condiții speciale de muncă, prin efectul legii. Practic, nu desfășoară activitatea până la 65 de ani. Cred că 55 de ani este vârsta standard de pensionare. Și atunci există o frustrare, pe bună dreptate. Lucrurile sunt mult mai complexe din punct de vedere medical, la serviciile de ambulanță”, a adăugat liderul Sanitas Covasna.
Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat marți că cinci sindicaliști ai serviciului de ambulanță au intrat în greva foamei ca formă de protest la decizia parlamentarilor de a-i exclude din categoria angajaților în condiții deosebite de muncă, în legea pensiilor. În plus față de această formă radicală de protest, în toată țara, membri de sindicat afiliați Federației Ambulanța, aflați în timpul liber, au programat acțiuni de protest în toate sediile centrale ale serviciilor de ambulanță începând de marți, 21 noiembrie, între orele 10:00 și 12:00.
Sursa foto: news.ro