SOCIAL 4 iunie 2018

PNL Covasna: Pilonul 2 sau cum poate confisca PSD-ALDE 4,5 % din PIB-ul României

de Covasna Media | 783 vizualizări

PNL a declanşat o amplă campanie de informare a populaţiei despre ce este Pilonul 2 de pensii şi despre impactul negativ al măsurilor PSD-ALDE asupra intereselor financiare ale celor care au contribuit la acesta.

Apărut în urmă cu 10 ani, Pilonul 2 de pensii este un fond administrat privat, banii acumulaţi fiind proprietatea celor care contribuie, NU A STATULUI  şi aceştia pot fi retraşi la pensionare fie într-o singură tranşă, fie eşalonat în funcţie de opţiunea titularului. În aceşti ani s-au acumulat în  Pilonul 2 peste 9 miliarde de euro, aproximativ 4,5 % din PIB-ul României, ceea ce i-a făcut pe guvernanţi să încerce naţionalizarea acestui fond încă din 2017. Din totalul de 25% contribuţii sociale – CAS – reţinut din salariul brut, 5,1 % se transferă la fondul privat de pensii, ulterior prin Ordonanţa de Urgenţă 82/2017, această contribuţie reducându-se la 3,75%.

PNL îşi doreşte să informeze populaţia contributoare la acest fond de pensii, că obiectivul guvernării PSD-ALDE este confiscarea acestor bani privaţi ai celor care muncesc astăzi în România. Pilonul 2 de pensii reprezintă de fapt o pensie suplimentară foarte importantă pentru viitorii pensionari, având în vedere faptul că România se va confrunta cu o majoră problema demografică. Astfel, dacă astăzi numărul pensionarilor raportat la cel al salariaţilor este de 1:1, se va ajunge prin ieşirea la pensie a actualei generaţii de angajaţi la un raport de 3:1, astfel încât plata unor pensii decente de la stat va fi aproape imposibilă.

Guvernul PSD-ALDE încearcă să-i determine pe oameni să renunţe de bunăvoie la banii acumulaţi până acum şi să-i doneze statului, având în vedere strategia adoptată, prin care actualii angajaţi sunt obligaţi să facă din nou o cerere pentru a rămâne contributor la Pilonul 2 de pensii. În cazul în care o astfel de cerere nu se realizează, persoana în cauză este trecută automat cu toate contribuţiile sale la Pilonul 1. Într-o astfel de situaţie Guvernul este interesat ca actualii angajaţi să nu afle în termen util de opţiunea pe care o au, iar paşii birocratici să fie dificili astfel încât să descurajeze oamenii pentru rămânerea la pensia privată.

PNL va folosi toate pârghiile pe care le are la dispoziţie pentru a împiedica desfiinţarea Pilonului 2 de pensii şi, la nivelul judeţului Covasna, invită toate persoanele interesate să participe la campania de strângere de semnături  pentru susţinerea proiectului de  creştere a contribuţiei la fondul privat de pensii. 

Olimpiu  Floroian,

Preşedinte PNL Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.