SOCIAL 24 iunie 2021

Peste 40 de minore au născut în 2021 până în prezent la Spitalul Județean de Urgență

de Iulia Drăghici - Taraș | 1498 vizualizări

O statistică a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe arată că sunt  42 de tinere sub 18 ani care anul acesta, în perioada 1 ianuarie – 22 iunie, au născut aici. Dintre acestea, trei au sub 15 ani. Datele au fost prezentate în contextul în care la nivel național se dezbate subiectul educației sexuale în școli. 

În 2018, la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au născut 85 de fete cu vârstă sub 18 ani, iar  dintre acestea 8 aveau sub 15 ani. În 2019 s-a înregistrat o creștere, de la 85 la 123 de mame sub 18 ani, dintre care 11 sub 15 ani. În anul următor, 2020, au fost 73 de mame minore, dintre care 13 mai mici de 15 ani. 

Anul acesta, până la data de 22 iunie, statisticile arată că sunt 42 de tinere sub 18 ani care au născut la SJU Covasna, dintre care 3 cu vârstă sub 15 ani. 

Că este educație sexuală sau o numim educație sanitară, trebuie să facem o poză a realității de la noi din țară. Există mame minore. Cam 1% dacă nu mă înșală memoria. Există copii care nu știu să se spele pe mâini și de ce să se spele pe mâini. Există copii, adolescenți care nu au fost la medic dentist până la vârsta de 18 - 20 de ani. Există persoane care nu au fost la medic până la vârsta de 50 de ani. Eu aș extinde această educație sexuală, care categoric este o latură deosebit de importantă. (...) Trebuie să ne gândim și la o altă latură a societății, care nu se duce la școală. Ce facem în această situație? Cred că este o chestiune sociologică ce trebuie dezbătută în serios și trebuie luată în serios. Trebuie privit cu atenție care să fie măsurile, ce măsuri să se adopte”, a spus, într-o conferință de presă, András-Nagy Róbert. 

Managerul SJU a dat și exemple ale unor state ca Franța, Suedia, Austria, Germania, Anglia, care au pornit astfel de programe, de predarea a educației sexuale în școli, încă din anii ׳70, iar consecința a fost că a scăzut numărul mamelor minore. 

Și directoarea DGASPC Covasna a atras atenția recent că o mare problemă este creșterea numărului de mame minore. „Este nevoie să intervenim în această situație, să dezvoltăm servicii de bază, primare, la nivel local, pentru a ne asigura că nu ajung și ele în risc de a-și abandona copiii”, spunea săptămâna trecută și directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Vass Mária.

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți seara, la TVR1, în privința educației sexuale în școli, că curricula ține de Ministerul Educației și va introduce de anul viitor „educația pentru viață”, iar părinții își pot retrage copiii, ca la religie, notează G4Media. 

Potrivit aceleiași surse, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, tot marți, că propunerea sa este introducerea, la gimnaziu și liceu, a materiei „educație pentru viață”, care să includă educația sexuală, juridică, rutieră, pentru alimentație sănătoasă, iar părinții să-și poată retrage copiii, pe modelul de la religie.

Sursa foto: charles-deluvio-unsplash

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.