Peste 30% din furturile din județ, realizate prin metoda „împrietenirii”
Bătrânii sunt cei care cad de cele mai multe ori pradă hoților de locuințe care apelează la această strategie
În 33,6% din cazurile de furturi din locuințe înregistrate anul acesta în județul Covasna s-a folosit metoda „prin împrietenire”, arată informații ale IPJ Covasna.
Cele mai recente date statistice prezentate de Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna arată că infracționalitatea a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 13,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele arată de asemenea că furturile au scăzut cu 7%, infracțiunile de înșelăciune cu 27%, în vreme ce numărul tâlhăriilor sesizate a rămas același, respectiv, 7.
„Din numărul total al infracțiunilor de furt sesizate la nivel județean (750), 104 au fost furturi din locuințe (cu 9 fapte mai puține decât în 2016). Din analiza datelor statistice reiese că 45% din furturile din locuințe au fost săvârșite prin efracție, acestea fiind favorizate de neglijența proprietarilor în luarea unor măsuri de siguranță pentru protejarea propriilor bunuri. În 33,6% din cazuri, furturile din locuințe au fost săvârșite „prin împrietenire” – făptuitorii, profitând de naivitatea proprietarilor, de cele mai multe ori vârstnici, pătrund în locuințele acestora sub diverse pretexte (vânzarea unor produse, prestarea unor servicii etc.) și sustrag bunuri de valoare și bani”, informează polițiștii covăsneni.
„Pentru a reduce riscul victimizării pe linia furturilor din locuințe, dar și pentru ca populația să conștientizeze importanța însușirii și adoptării unor măsuri preventive, la nivel național a fost demarată campania de informare „Hoții sunt creativi – fii preventiv!” și care se desfășoară inclusiv la nivelul județului Covasna, prin organizarea de activități informativ-preventive de către polițiști”, transmite aceeași sursă.