SOCIAL 25 septembrie 2018

Peste 200 de câini, adoptați în 2018 de la adăpostul din Câmpu Frumos

de Iulia Drăghici - Taraș | 858 vizualizări

Jumătate dintre aceștia au plecat în străinătate, însă practica este contestată de specialiști în domeniu

Soluția adopției, mai ales spre țările vestice, nu va rezolva la nesfârșit problema câinilor comunitari dacă populația nu este educată în ceea ce privește grija pentru animale, a spus luni, într-o conferință de presă, preşedintele Asociaţiei Pro Animalia Nez Perce, fostul administrator al Adăpostului de câini de la Câmpul Frumos, Horia Kraus.

În 2018, din Sfântu Gheorghe au plecat peste 100 de câini comunitari în țări precum Germania, Olanda sau Marea Britanie, în urma adopțiilor încheiate de diverse asociații cu Tega, administratorul adăpostului din Câmpu Frumos. De pe străzile municipiului, în adăpost au ajuns în aceeași perioadă 345 de câini. Cu toate că au fost adoptați 216, 50% chiar de iubitorii de animale din străinătate, în cuștile din spațiul administrat de Tega rămân încă 164 de suflete. Dacă nu vor fi adoptate, acestea își vor putea găsi sfârșitul chiar acolo, între gratii.

Nemții, cu problemele lor...

Totuși, adopțiile nu vor putea fi o soluție aplicabilă la nesfârșit, dacă populația nu este educată în ceea ce privește protecția animalelor, spune Horia Kraus, dând ca exemplu modelul german, pe care îl studiază și trăiește direct de 7 ani.  

„Lucrurile pornesc în primul rând de la mentalitate și mentalitatea nemților este destul de deplasată, aș zice eu, exagerată. (...) Oamenii investesc foarte mult în câini, care uneori sunt considerați copii. Industria care există în spatele câinilor este fantastică. (...)  Animalele sunt frumoase pentru că sunt naturale, iar ele trebuie lăsate așa. Țările dezvoltate au depășit această limită, inclusiv prin sistemul de organizare. (...) Personal, ca reprezentant al Asociației mele sunt împotriva adopției. Nu consider că adopția pe care o fac germanii la noi salvează România de câini. Am făcut un calcul, după ce m-am documentat extrem de bine. (...) Am găsit niște cifre statistice care m-au uimit. Numărul câinilor adoptați din România de cetățeni germani a fost în 2017 de 1800. Dacă în momentul acesta se oprește fenomenul abandonului de câini și rămân doar aceia care sunt pe stradă, trebuie 55 de ani adopții ca să scăpăm de toți câinii. (...) Nemții sunt foarte contrariați că eu susțin așa ceva”, a spus Horia Kraus, luni, în cadrul unei conferințe de presă, când a subliniat și că adăposturile din Germania sunt pline de câini, iar adopția animalelor de companie din țările estice este doar o modă trecătoare.

Președintele Asociaţiei Pro Animalia Nez Perce a spus și că spre deosebire de situația din România, adăposturile de câini din Germania nu sunt finanțate de stat, ci de asociații, care se întrețin prin strângeri de fonduri și cu ajutorul voluntarilor. Asta în vreme ce în România încă nu este clar cine trebuie să se ocupe de problematica ce privește câinii abandonați în spațiul public.

„Adăposturile din Germania au problema lor cu banii. Deci efectiv nu au bani și acolo se lucrează doar în regim de voluntariat”, susține acesta.

Reprezentanții adăpostului, mulțumiți totuși de soluția temporară

Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba a susținut că adopțiile în străinătate sunt o soluție bună pentru a elibera adăpostul din Câmpu Frumos.

„Pentru noi, adăpostul Tega, 50% dintre câinii care sunt adoptați merg în străinătate. Fără aceste adopții nu ar fi degrevat adăpostul. (...) Pentru noi este bine că se adoptă în străinătate”, a spus viceprimarul.

În același context, Horia Kraus a subliniat că discuțiile se referă viziunea pe termen lung, la crearea unui concept funcțional, care să se plieze pe sistemul din România. „Acum, pe moment, este o soluție bună, dar nemții se vor plictisi. Acum au probleme cu refugiații. Peste doi ani vor să salveze elefanții din Congo sau mai știu eu ce”, a punctat acesta.

Dezbaterea continuă marți

Discuția din cadrul conferinței de presă de luni a fost un preambul a ceea ce va urma marți, 25 septembrie, de la ora 18:00 la restaurantul Big Mama Pub & More din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei dezbateri susținute de Horia Kraus și Tóth-Birtan Csaba. Scopul acțiunii este, potrivit organizatorilor, de a ridica măcar semne de întrebare cu privire la problematica ce nu se mai dă rezolvată la Sfântu Gheorghe, dar și în alte localități din județ – animalele abandonate pe spațiul public.

La eveniment sunt așteptați toți cei interesați de subiect. Intrarea este liberă.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.