SOCIAL 28 iulie 2013

Peste 10 familii vor ajunge în stradă

de Székely Emőke | 530 vizualizări

Acestea au datorii mari la întreținere și li se va rezilia contractul de închiriere a locuințelor sociale

A trecut aproape un an de când peste 50 de familii care locuiau în blocul Sing Sing din cartierul Ciucului au primit o șansă la o viață mai bună și au fost mutate în blocul social de strada Mikes Kelemen. Pe atunci li s-a adus la cunoștință faptul că aceasta este ultima lor șansă de a dovedi că sunt capabili să se pună pe picioare. Mesajul le-a fost transmis de primarul Antal Árpád, care le-a spus că Primăria Sfântu Gheorghe ajută doar persoanele şi familiile care doresc să muncească și să fie membri utili ai societății.

Unii nu s-au conformat

Peste 10 familii se pare că nu au luat în serios cele spuse de primar și au continuat modul de viață obișnuit. Mai exact 12 familii au acumulat datorii la întreținere de peste 1.000 de lei, astfel Primăria le va da în judecată și vor trebui să părăsească locuințele pe motiv că nu au respectat angajamentele din contract.

„O comisie a evoluat toate familiile care anul trecut s-au mutat în locuințele sociale de pe strada Mikes Kelemen, și am constatat faptul că în jur de 20 de familii nu și-au respectat angajamentele contractuale. În cazul lor vom rezilia contractul și vor ajunge în stradă. Copiii acestor familii vor intra în sistemul Protecției Copilului, iar adulții vor putea folosi adăpostul de noapte recent renovat” – a declarat viceprimarul Tischler Ferenc. Acesta a precizat că familiile în cauză nu au înțeles că Primăria le-a dat într-adevăr o ultimă șansă, spre deosebire de alții, care au încercat în decursul acestui an să își îmbunătățească condițiile de viață.

Alţii se vor muta în locuințe și mai bune

Potrivit viceprimarului Tischler Ferenc, 50 de familii au reușit să își îmbunătățească viața, iar 12 familii vor primi șansa de a se muta în alte locuințe sociale, mai bune. „50 de familii au dovedit că sunt în stare să se descurce singure, și-au găsit locuri de muncă, astfel contractele lor vor fi prelungite. De asemenea avem și familii care au dovedit că au un câștig lunar de peste 2.000 de lei, în cazul lor nu mai vorbim de cazuri sociale și vor părăsi sistemul. Aceștia vor mai putea sta în aceste locuințe pentru ca situația lor să se stabilizeze, însă după aceea vor trebui să se mute. Precizez că familiile care au cel mai bun punctaj în urma evaluării se vor putea muta în locuințe mai bune pe strada Stadionului” – spune viceprimarul Tischler Ferenc.

Reguli stricte

Anul trecut Primăria Sfântu Gheorghe a decis să introducă reguli stricte în ceea ce privește sistemul social. Pe atunci a început golirea blocului Sing Sing. Procedura nu a fost ușoară, au fost familii care s-au opus, însă au fost și cazuri în care oamenii au înțeles că prin mutarea pe strada Mikes Kelemen li se oferă șansa unui trai mai decent. Locuințele de aici au fost renovate, iar condițiile din contract erau avantajoase. Chiria acestor locuințe costă 30-50 de lei lunar, iar costurile de întreținere nu depășesc suma de 250 de lei nici în lunile de iarnă.

Renovarea acestor locuințe continuă

În Sing Sing au mai rămas în jur de 50 de familii, care vor fi de asemenea mutate. O parte dintre ele vor primi locuințe sociale pe strada Mikes Kelemen, unde Primăria a început renovarea unei scări de bloc, după ce Ministerul Dezvoltării a dat asigurări că va aloca banii necesari în acest sens. Viceprimarul Tischler Ferenc spune că lucrările ar putea fi terminate până în toamnă. Aici vor fi mutate 30 de familii din Sing Sing, care însă vor trebui să își dea silința pentru a dovedi că merită într-adevăr să fie ajutate. Dacă aceste familii vor acumula datorii la plata chiriei sau a întreținerii, vor fi date afară din locuințe, copiii vor ajunge în grija statului, iar adulții vor ajunge la cea mai joasă treaptă a sistemului social, adăpostul de noapte.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.