SOCIAL 21 decembrie 2017

Paza piețelor din Sfântu Gheorghe, problemă fără soluție

de Iulia Drăghici - Taraș | 1467 vizualizări

Oamenii străzii și cerșetorii își fac veacul în piețele din reședința de județ, iar administratorii spun că legea nu îi ajută să rezolve problema

Oameni ai străzilor beți și agresivi, care își fac nevoile pe unde apucă sau cerșetori care trag insistent de plasele cumpărătorilor sunt, din păcate, episoade nu tocmai izolate în piețele din Sfântu Gheorghe. Frica și neputința există atât în rândul cumpărătorilor și comercianților, cât și în rândul personalului care administrează piețele, care spune că problema, cât se poate de reală, nu își găsește soluții în legislația actuală.

De parcă aglomerația de la magazine și din piețe în această perioadă nu ar fi destul, o altă problemă pune la încercare răbdarea și spiritul sărbătorilor de iarnă ale covăsnenilor: prezența oamenilor străzii agresivi și a cerșetorilor. Lipsa paznicilor sau a unui serviciu de protecție și pază în zona piețelor publice și în timpul zilei îi încurajează pe acești oameni care resping cu vehementă regulile de civilizație să-și facă veacul și nevoile fiziologice pe oriunde și oricum, chiar în văzul lumii consternate de peisajul de ev mediul la care este nevoită să asiste.

Bătăi și scandaluri în piața agroalimentară centrală

„Ziua nu este deloc pază în piață. Comercianții trebuie să aibă tot timpul grijă, pentru că se fură mult. Cerșetorii și oamenii străzii sunt o problemă, mai ales că atunci când sunt sub influența băuturilor alcoolice, fac scandal, se bat între ei și mai au și un miros foarte urât. Nu mai zic de faptul că e o tânără, cred că are probleme mintale, care se leagă de toți oamenii. Chiar s-a luat la bătaie, foarte urât, cu o comerciantă. (...) Iar celor de la TEGA nu prea le pasă că stau doar prin birouri. Vin des polițiștii de la națională și locală, dar vizitele lor nu prea au efect”, ne-a spus un covăsnean, care a precizat că situațiile descrise au fost întâlnite în piața agroalimentară centrală, de pe strada Crângului.  

Administratorii se tem pentru siguranța proprie

Situația problematică ne-a fost confirmată întocmai și fără rezerve de reprezentanții administrației piețelor din Sfântu Gheorghe, care la rândul lor spun că se tem pentru viețile proprii și că nu de puține ori au fost chiar atacați în birouri.

„Sunt probleme. Dar dacă noi chemăm pe cineva de la Poliția Locală și acela nu are posibilitatea și pârghia legală de a scoate oamenii care creează probleme din piață, atunci cine mai are? Este o femeie care tot vine și face scandal. A fost o situație în care noi a trebuit să încuiem ușile că urla și voia să intre. Intră și la toalete, se dezbracă, face scandal. Au venit și comercianții și ne-au spus de această problemă. Sunt oameni care dorm aici în piață. Am chemat până și salvarea. Sunt oameni care fac mizerie și noi trebuie să curățăm după dânșii”, ne-a declarat reprezentanta Tega în domeniul administrării piețelor, Petrás Jolan, care a subliniat că se teme și pentru siguranța proprie și a colegelor ei: „Aici la administrația piețelor toate suntem femei și fizic nu avem capacitatea de a ne lupta cu acești oameni”.

Petrás Jolan a precizat de asemenea că interesul rezolvării acestei probleme cotidiane este în primul rând al administratorului pieței, care își dorește ca oamenii să vină liniștiți la cumpărături, astfel încât și comercianții să fie mulțumiți.

Dar tot reprezentanta Administrației Piețelor de la Tega ne-a mai spus că de multe ori nici polițiștii nu au pârghii eficiente care să rezolve problema, cu atât mai puțin societatea comercială pe care o reprezintă, iar singurul lucru pe care ei îl pot face este să cheme oamenii legii. „Noi suntem o societate care administrăm piețele din domeniul public al primăriei. În niciuna din piețe, nici în cea centrală, nici în cea exterioară, nu există, conform organigramei și conform organizării, pază zilnică. Nu este, nu avem posibilitate să aducem pază. Teoretic, probabil că ar trebui să angajăm o societate de pază, dar având în vedere că piața este domeniu public, legea nu ne permite. Orice manifestare care nu are ce căuta în domeniul public, la noi se rezolvă prin apelarea 112 sau chemarea Poliției Locale”, ne-a declarat directorul Tega în domeniul administrării piețelor, Petrás Jolan, care a spus și că prețurile impuse acum comercianților, de maximum 3 lei pe zi pentru o masă, nu permite companiei Tega să angajeze pază și pe timpul zilei din resursele proprii.

Nu sunt speranțe pentru o rezolvare rapidă

Reprezentantul administrației piețelor spune și că nu are speranțe ca problema să se rezolve curând.

„Contractul de concesiune (al Tega - n. red.) cu primăria expiră în data de 31 martie, așa că în trei luni de zile, noi nu mai sperăm la nicio modificare, dacă în șase ani nu s-a făcut nimic”, a încheiat Petrás Jolan.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.