SOCIAL 20 noiembrie 2013

Patru fraţi din Zagon au ajuns la Spital după ce au fost bătuți de tată

de Monica Vrânceanu | 547 vizualizări

Ambii părinți ai copiilor suferă de afecțiuni psihice

Patru copii din Zagon au ajuns marți la Spitalul Județean de Urgențe din Sfântu Gheorghe, după ce au fost bătuți și maltratați de către propriul lor tată. Polițiștii i-au întocmit bărbatului dosar pentru lovire și rele tratamente aplicate minorilor, cercetările fiind în derulare.

Cei cinci copii care au ajuns la Spital au fost aduși aici pentru îngrijiri medicale, însă starea lor generală este destul de bună din punct de vedere fizic. Din păcate însă, abuzurile asupra copiilor au fost unele repetate, așa că cel mai probabil aceștia vor avea nevoie de consiliere psihologică.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Nicoleta Marin, ne-a declarat că Poliția a fost sesizată prin apel la 112 cu privire la ultima bătaie pe care au primit-o cei patru copii. Cercetările au scos la iveală că părinții copiilor suferă amândoi de boli psihice, însă tatăl este cel care devenea adesea violent și îi lovea atât pe copii cât și pe mama lor. Din această cauză, copilul cel mai mare al familiei a fost instituționalizat deja cu ceva timp în urmă, însă până acum nu s-a făcut nimic în privința celorlalți copii pentru că nu existase nicio sesizare în acest sens la Poliție.

Plasați de urgență pentru a-i feri de alte lovituri

Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Vass Maria, ne-a declarat la rândul său că cei patru copii urmează să fie plasați de urgență în plasament, adică în zilele imediat următoare.

„Copilul cel mare al familiei a fost maltratat la rândul său și de aceea s-a intervenit și a fost luat în plasament. Se știa despre problemele acestei familii, iar DGASPC a introdus o acțiune în instanță solicitând preluarea celorlalți copii, însă aceste lucruri durează de obicei. Direcția nu avea cum să ia copiii de acolo fără o decizie a instanței ori fără acordul părinților, iar tatăl nu a vrut să-și dea acordul. Pentru că asistenții sociali de la Zagon au intervenit însă acum, sesizând relele tratamente aplicate minorilor, s-au putut lua copiii, care vor fi duși în centre de plasament, în regim de urgență”, a declarat Vass.

Aceasta a precizat că cei patru frați vor fi plasați împreună, pentru a rezista mai ușor rupturii de părinți și pentru a nu se înstrăina unii de alții, copiii având vârste între 6 și 10 ani.

Managerul Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe, Nagy András Róbert, a declarat că aici ajung periodic astfel de cazuri. Mai mult, acesta a arătat că uneori copiii proveniți din familii cu probleme sau abandonați în spital poposesc aici și luni de zile, și asta pentru că procedurile ce trebuiesc urmate de DGASPC pentru plasarea sau instituționalizarea lor sunt destul de numeroase; în plus, acești copii suferă de obicei de diverse afecțiuni – cum ar fi anemia, astfel că o internare și ținere sub observație prelungită sunt binevenite. Pe de altă parte însă, aceste cazuri consumă, la rândul lor, din resursele spitalelor și așa limitate.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.