SOCIAL 12 februarie 2021

PAGINA PSIHOLOGULUI COVĂSNEAN. Rolul psihologului în expertiza clinică judiciară (episodul 2)

de Iulia Drăghici - Taraș | 1247 vizualizări

Continuăm seria de articole – interviu despre domeniul Psihologiei judiciare. În episodul de vinerea trecută, psihologul clinician Consuela Banciu ne-a spus, printre altele, că expertiza în domeniul psihologiei judiciare este o cercetare cu caracter analitic și investigativ psihologic complex, care îl poate ajuta pe judecător sau alt organ judiciar ori de cercetare să își facă o idee mai clară asupra unei probleme pe care trebuie să se pronunțe.  Aceste expertize se solicită, cu precădere, în cauze cu minori și/sau cu victime ale unor abuzuri ( sexual sau de abuz emoțional de tip alienare parentală). Astăzi vom descoperi mai îndeaproape ce face, mai exact, un psiholog expert judiciar și cât lucrează la o astfel de expertiză. 

De câți ani te ocupi de acest tip de expertize? 

Mi-am început activitatea pe terenul psihologiei judiciare în anul 2014. De atunci realizez constant expertize. De altfel, nu suntem foarte mulți experți certificați cu competență profesională în Expertiza psihologică (judiciară și extrajudiciară), în județul Covasna sunt singurul psiholog cu competență în expertiza psihologică. Am avut pe parcursul anilor solicitări din aproape toate zonele țării, dar mai ales din București. Am fost desemnată în calitate de psiholog expert pentru efectuarea de expertize psihologice în diverse dosare, atât de Drept Civil, cât și de Drept Penal, în general în cauze cu minori și / sau cu victime ale unor abuzuri, fiind de referință prin complexitatea cauzelor cele de abuz sexual sau de abuz emoțional de tip alienare parentală. În ultimii trei ani serviciile pe care le ofer în acest domeniu profesional se adresează solicitărilor formulate de către instituții și instanțe din județele Covasna și Brașov. Evident că aceste solicitări privind expertizele judiciare sunt strâns legate de locul unde se află pe rol dosarele, de dispozițiile instanțelor care în urma tragerii la sorți desemnează expertul psiholog, precum și de existența psihologilor experți în domeniul judiciar în județele / regiunile respective.

Cum ai ales și acest domeniu de activitate? 

De-a lungul timpului, prin prisma profesiei mele, am observat condiția psiho-socială din țară și m-am intersectat cu probleme de ordin psihologic spinoase, precum abuzurile asupra copiilor sau alienarea parentală în contexte de divorț. Astfel, am considerat că  formarea mea profesională în acest domeniu poate fi utilă, deoarece opinia de specialist poate aduce clarificări importante, pentru ca actul de justiție să fie perfectat și să se poată înțelege mai bine ce se întâmplă din punct de vedere psihologic. Această opinie de specialitate este necesară acolo unde instanțele de judecată sau organele de cercetare penală consideră că pot fi ajutate în procedurile judiciare, prin intermediul acestui mijloc, de expertiza psihologică. 

Este nevoie de analiza unor elemente psihologice atunci când, de exemplu, se audiază părțile, martorii, sau pentru evidențierea personalității infractorilor și pentru investigarea comportamentelor simulate sau disimulate. E nevoie să se știe cum se tratează o victimă minoră care este abuzată/agresată sexual sau care sunt consecințele dacă unul dintre părinți alienează copilul împotriva celuilalt în contextul unui divorț, pentru că minorul ajunge în timp să nu-și mai dorească să își viziteze celălalt părinte sau ajunge să refuze categoric legăturile personale cu el. 

Ce califică un psiholog să poată face acest tip de expertiză? 

Expertul psiholog este denumirea generică dată psihologului cu drept de liberă practică specializat în domeniul psihologiei clinice. Expertiza psihologică poate fi realizată doar de către psihologi clinicieni care dețin, conform prevederilor din Normele privind competențele profesionale ale psihologilor cu drept de liberă practică  impuse de Colegiul Psihologilor din Romania, treapta de specializare specialist sau principal. În acest scop este necesară parcurgerea unei formări  profesionale complementare de lungă durată universitară, și nu este suficient un curs pentru a dobândi competența în expertiza psihologică.  

Poate orice psiholog să fie contactat?

În vederea efectuării expertizelor psihologice, poate fi contactat sau poate fi desemnat doar un psiholog cu specializare în psihologia clinică și formare în expertiza psihologică și care este înscris în Registrul experților psihologi, ce este înregistrat la Colegiul Psihologilor din România. 

Ce face, practic, un psiholog, când i se solicită o expertiză psihologică judiciară pentru un caz? 

Expertiza psihologică judiciară se efectuează pe parcursul mai multor şedinţe și presupune parcurgerea mai multor etape și utilizarea unor metode și tehnici, care includ: observația, anamneza, interviul clinic structurat/semistructurat, metoda narativă, metode de identificare ale elementelor psihologice clinice și psihopatologice, metode / tehnici proiective, analiza psihologică a înscrisurilor / documentelor / înregistrărilor audio – video, precum și referințe din literatura de specialitate. În urma rezultatelor obținute, expertul psiholog face analiza și interpretările de specialitate prin coroborarea tuturor informațiilor, și elaborează un raport cu formularea opiniilor de specialitate la întrebările/obiectivele înaintate spre soluţionare.

În funcție de experiența și cazuistica judiciară întâlnită, psihologul își construiește o metodologie și instrumente proprii (seturi de teste de evaluare, ghiduri de interviu, fișe de observație etc.) și își dezvoltă un stil personal cu privire la modul în care corelează informațiile obținute din diverse surse și transpune aceste informații sub forma unor opinii de specialitate în raportul de expertiză psihologică judiciară.

Cât durează munca ta la un astfel de dosar? 

Întreaga procedură de realizare a unei expertize psihologice este una complexă și prin urmare de durată. O expertiză psihologică nu poate fi făcută de azi pe mâine. Depinde de numărul de ședințe de evaluare necesare și de obiectivele urmărite, de analiza dosarului, de documentarea științifică. Cu cât sunt mai multe obiective de urmărit, cu atât mai mult e de evaluat, de investigat psihologic, de aplicat teste și metode psihologice și de coroborat informații. În medie durează  trei săptămâni cu tot cu finalizarea raportului de expertiză care conține expuse toate informațiile din cadrul evaluărilor efectuate, descrierea procedurii realizate și fundamentarea științifică pe care se bazează opiniile de specialitate. Un raport conține de regulă minim 20 de pagini redactate, dar poate ajunge si până la 50-80 de pagini, în funcție de complexitatea cazului.

Seria care își propune să prezinte din perspectiva psihologului informații utile despre expertiza psihologică judiciară va continua în săptămânile următoare cu încă două episoade pe același subiect: Cine poate cere o expertiză clinică judiciară (episodul 3) și 3 lucruri utile de știut despre expertiza clinică judiciară (episodul 4). Primul episod a fost publicat în ediția din 5 februarie și pe site-ul CovasnaMedia.ro și a abordat subiectul Ce este expertiza clinică judiciară și când se apelează la psihologi în procese.

Sursa foto: Facebook/ Criminalistică și Psihologie Judiciară în investigația penală şi Consuela Banciu

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.