SOCIAL 22 decembrie 2020

„Orașul Palpabil” – macheta din bronz în valoare de 25.000 de euro, inaugurată la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 4027 vizualizări

Macheta de bronz a centrului orașului Sfântu Gheorghe, pe care se regăsesc cele mai importante clădiri din centrul orașului, a fost dezvelită luni, 21 decembrie. Deși inițial era în plan ca aceasta să fie amplasată în apropierea Primăriei, s-a decis ulterior că locul potrivit este în Piața Centrală, lângă INdiVINO. Inițiatorii proiectului, membrii Clubului Rotary, spun că la acest proiect s-a lucrat timp de trei ani, iar macheta va fi utilă atât pentru turiști, dar mai ales persoanelor nevăzătoare, care astfel vor putea simți cum arată centrul orașului.   

Clădirile din centrul orașului Sfântu Gheorghe se regăsesc acum în miniatură, pe o machetă din bronz care cu siguranță va atrage o mulțime de curioși. Proiectul „Orașul Palpabil” al Clubului Rotary trebuia să fie finalizat în 2018, însă turnarea machetei a fost amânată pentru mai mult timp pentru că nu se găsea un specialist în acest domeniu în țară, spun inițiatorii. 

În cele din urmă, macheta a fost turnată în bronz de o firmă din Ungaria, a spus luni, la inaugurarea acesteia,  inițiatorul proiectului, arhitectul Németh Csaba. 

„Clădirile pe care le vedeți aici sunt la o scară 1 la 450 față de clădirile existente, deci sunt de 450 de ori mai mici decât clădirile din realitate. A trebuit să alegem o anumită suprafață din zona centrală ca să încapă pe o machetă de dimensiunea 1,2 metri pe 1,2 metri, pentru că nevăzătorii când vin să o simtă, să o pipăie, nu pot să acopere o suprafață mai mare. Ei trebuie să simtă toată suprafața machetei. Din această cauză, toate machetele din lume, că nu e asta singura, sunt cam de această dimensiune. În zona centrală a orașului sunt clădiri de două feluri. Clădiri vechi, istorice și clădiri noi. În machetă sunt diferențiate volumetria și fațada clădirilor în funcție de clădiri vechi și clădiri noi ca să se simtă și diferența istorică și ca nevăzătorii să poată să palpeze arhitectura fațadelor. (...) Această machetă a fost inițial făcută dintr-un material plastic, modelat de colegul arhitect Kovács Áron, care are o îndemânare manuală deosebită. (...) Este turnată într-o singură bucată toată macheta, cu excepția anumitor clădiri care au fost turnate separat și puse la fața locului. De asta a durat trei ani de zile, pentru că n-am găsit pe cineva care să o toarne în bronz”, a spus arhitectul Németh Csaba. 

Acesta a precizat că „Orașul Palpabil” va fi destinat în primul rând persoanelor nevăzătoare, care astfel vor putea simți cum arată centrul orașului, însă macheta va putea fi utilizată și de turiști, care astfel vor putea descoperi principalele obiective turistice din municipiu.

Denumirea obiectivelor este trecută în limba română, maghiară și în Braille - sistem de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere. Pe machetă sunt trecute și numele sponsorilor și realizatorilor, iar suportul este realizat din beton, placat cu marmură. 

Potrivit reprezentanților Clubului Rotary din Sfântu Gheorghe, costurile totale se ridică la 25.000 de euro, din care aproximativ  3.000 de euro s-au strâns din sponsorizările pe bază de Licitație Civilă, iar restul banilor provin de la membrii clubului. 

Anul acesta, Clubul Rotary a aniversat 20 de ani de la înființare și are în componență aproape 30 de membri, cel mai mare număr de până acum.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.