SOCIAL 8 mai 2013

O singură angajare la Bursa de Joburi pentru Tineret

de Monica Vrânceanu | 810 vizualizări

Tinerii nu prea sunt atrași de locurile de muncă din Sfântu Gheorghe

Doar 16 agenți economici au participat la Bursa de Joburi pentru Tineret, desfășurată ieri la Complexul Park din Sfântu Gheorghe, în organizarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (DJTS) și Primăria Sfântu Gheorghe. Cei 16 agenți economici au oferit 164 de locuri de muncă celor 218 persoane care s-au prezentat la Bursă, şi deși aceasta s-a adresat tinerilor, au participat și persoane de peste 40 de ani.

La Bursă au fost invitați peste 700 de agenți economici, însă doar 16 s-au prezentat. În ceea ce-i privește pe tineri, aceștia au fost mobilizați atât prin AJOFM cât și prin DJTS, astfel că s-au prezentat 152 de persoane cu vârsta sub 25 de ani. La Bursă au venit 40 de persoane cu studii superioare și 64 de elevi aflați în anii terminali de liceu. Au mai venit în căutarea unui loc de muncă și 61 de persoane cu vârste între 25 și 40 de ani și șase persoane de peste 45 de ani. Au fost selectate 33 de persoane pentru probă de lucru, iar un tânăr a fost angajat pe post de vânzător.

Cele mai multe joburi au fost cele oferite de fabrici precum Autoliv, LRO, Valkes și TTC, dar au fost și joburi în comerț, vânzări și turism, precum și joburi pentru necalificați – manipulanți de mărfuri, lucrători în confecții.

Foarte atractiv pentru tineri a fost standul celor care ofereau informații referitoare la o carieră militară – aici s-au oprit atât băieți cât și fete, tinerii fiind de părere că o carieră militară le conferă în primul rând siguranță financiară. Tinerii s-au arătat interesați și de standul unei firme de selectare a forței de muncă pentru străinătate, mulți dintre ei fiind de părere că mai bine muncesc din greu în afară, pe sute sau mii de euro decât să depună același efort aici, pe un salariu cu mult mai mic. În acest scop poate, tinerii s-au arătat interesați de cursurile de calificare – în special pe meserii în turism și gastronomie, precum și de cursurile de limbi străine – germană și engleză mai ales.

Concluzia Bursei a fost aceea că tinerii nu sunt prea atrași de locurile de muncă existente, plus că sunt în general foarte timizi și ar aștepta ca angajatorii să vină către ei. Directorul AJOFM, Kelemen Tibor, a declarat că tinerii nu prea știu cum să-i abordeze pe angajatori și, din cauza lipsei de experiență, nici nu prea știu să se „vândă”.

„Adevărul e pe undeva la mijloc, căci și angajatorii așteaptă ca tinerii să facă primul pas, în condițiile în care aceștia nu au experiență în acest sens, sunt timizi și temători. Cert este că nu au existat joburi noi față de ceea ce avem în mod obișnuit”, a mai spus Kelemen Tibor.

În plus, se pare că joburile la fabrici sau în comerț nu sunt nici acestea prea atractive, mai ales în condițiile în care angajarea se face pentru început pe salariul minim.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.