SOCIAL 21 septembrie 2023

O mamă a patru copii din Dobârlău are nevoie de ajutor pentru proteză

de Daniela Luca | 568 vizualizări

Piciorul drept i-a fost amputat din cauza cancerului osos

Comunitatea din Dobârlău se mobilizează pentru a ajuta o mamă a patru copii, Raluca, să își recapete mobilitatea. Piciorul drept al femeii de 32 de ani a fost amputat din cauza cancerului osos. Ea ne-a spus că este determinată să își recâștige independența și să își continue viața, dar are nevoie de sprijin, pentru că proteza este costisitoare. În aceste momente dificile, fiecare contribuție contează și poate face o schimbare semnificativă în viața mamei și a copiilor ei.

Detalii despre acest caz au fost publicate de primarul Bogdan Barbu pe un grup al comunității din Dobârlău.

„Tind să cred că mai există oameni cu suflet mare, care din puținul lor pot ajuta! Vreau să vă prezint un caz social din localitatea noastră. E vorba despre o mamă a 4 copii, pe nume Raluca, care în urmă cu câteva luni de zile a fost diagnosticată cu tumoră mezenchimală cu grad intermediar de malignitate (cancer osos).

Am păstrat legătura cu ea pe tot parcursul tratamentului, am ajutat-o cu tot ce am putut, însă în cele din urmă, piciorul drept, de la genunchi în jos, a trebuit amputat. Din punct de vedere al sănătății acum este bine, dar nu se poate deplasa și are nevoie de o proteză provizorie în primă fază,  care costă aproximativ 9.000 de lei.  Casă de sănătate Covasna i-a asigurat suma de 2.640 lei, iar diferența ar trebui să o suporte ea. Nu trebuie să vă spun că situația ei financiară nu este foarte bună. Nu știu în ce măsură există posibilitate financiară din partea dumneavoastră, dar un puțin din partea noastră, pentru ea ar valora foarte mult”, se arată în apelul postat de primar.

Raluca ne-a împărtășit că după amputarea piciorului cursul vieții sale s-a schimbat radical. Cu toate acestea, ea se străduiește să păstreze o atitudine pozitivă și să nu le împărtășească copiilor îngrijorările legate de starea sa de sănătate.

„Anul trecut, în septembrie-octombrie, m-a durut puțin în călcâi. Atunci am zis că e o simplă durere. M-am dus la farmacie să iau ceva calmant, dar nu m-a durut îngrozitor. Călcam normal. Dar din decembrie, din cauza durerilor, nu mai putea să calc pe călcâi și călcam doar pe vârful de la degete. În ianuarie am fost la doctor, la Sfântu Gheorghe și mi-a spus prima dată că e o fasceită plantară. Am venit acasă, am luat tratamentul pe care mi l-au dat și am avut iar o durere îngrozitoare și m-am dus la urgențe. Acolo un alt doctor mi-a spus că e mică tumoră. Când am auzit, m-am și speriat atunci. În februarie mi-au făcut biopsia. Am stat trei săptămâni până mi-au venit analizele, iar între timp tumora s-a extins. Am încercat să merg și în altă parte. Am fost la Cluj, la București, dar nu am mai găsit speranță și atunci în mai mi-au amputat piciorul”, ne-a povestit femeia.

Soțul ei a fost nevoit să plece în străinătate pentru a lucra în construcții, ca să facă față datoriilor.

„Recent mi-au găsit și doi noduli pulmonari. Sperăm să nu fie tumoră. O să aflu curând. Sunt optimistă și sper că o să fie bine. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt și așa cum sunt, mai ales că am și patru copii. Cel mare are 14 ani, unul are 12, fetița are 8 și mai am un bebeluș de 1 an și 11 luni. E dureros. Mai ales că am un copil micuț încă. Mi-am dat comandă de o proteză care este provizorie care va costa 9.000 de lei. A doua va fi aproximativ 5.000 de euro”, ne-a mai spus Raluca.

În prezent, ea se descurcă în măsura în care îi permite sănătatea cu treburile casnice. Spune că mama o mai ajută uneori, mai ales la întinsul rufelor, dar sprijinul cel mai mare îl are de la fiul de 14 ani, care mai stă cu cel mic. 

Cei care vor să o sprijine cu sume de bani pot face donațiile în contul deschis în lei la Raiffeisen Bank (pe numele surorii Ralucăi,  Manuela Akrosan) IBAN: RO73 RZBR 0000 0600 2300 1562

Primarul transmite că cei care doresc să ofere ajutor direct, o pot vizita pe Raluca acasă, la adresa Dobârlău, nr. 117.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.