SOCIAL 25 august 2013

Numai două persoane s-au angajat la Bursa serviciilor organizată de AJOFM

de Monica Vrânceanu | 812 vizualizări

Bursa serviciilor pentru Clienţi şi Parteneri, organizată vineri de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, a avut 123 de participanţi. Oamenii au venit să vadă oferta de locuri de muncă prezentată de patru angajatori, însă chiar dacă în cadrul acesteia au fost oferite 59 de locuri de muncă, doar două persoane s-au angajat.

Prezent la Bursă, directorul adjunct al AJOFM Covasna, Teglás Ferenc, ne-a declarat că ofertele de muncă cu care au venit angajatorii au fost în domeniul confecţiilor, prelucrării lemnului şi serviciilor, însă cele mai multe locuri de muncă au fost pentru muncitori necalificaţi.

Au venit atât angajatori care au oferit locuri de muncă, cât şi angajatori şi oameni care s-au interest de serviciile oferite de AJOFM – iar asta este ceva special, deoarece ne-am putut mediatiza toate serviciile pe care le oferim – stimulare, mobilitate, subvenţionare, munca în spaţiul UE. Au fost mai mulţi tineri care s-au interesat de posibilităţile de a lucra în afara ţării, de a începe o afacere, de a se califica prin cursuri ale AJOFM...”, a declarat Teglás Ferenc.

Revenind la Bursă, directorul adjunct al AJOFM Covasna a admis că, în general, tinerii nu sunt pregătiţi pentru ceea ce cer angajatorii.

Dacă ne referim pe partea de tehnologie a informaţiei, tinerii sunt pregătiţi. Dar atunci când vine vorba despre calificări şi meserii, nu. Cred că practica prin şcoli este prea puţin pentru ceea ce se cere apoi în sistemul real de muncă, iar pe de altă parte, avem mulţi tineri absolvenţi de învăţământ teoretic – iar asta nu merge în nicio meserie din cele căutate”, a explicat Teglás.

Potrivit reprezentantului AJOFM, chiar dacă locuri de muncă există, nu toţi şomerii sau toţi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă reuşesc să se angajeze; pe de-o parte pentru că angajatorii caută oameni calificaţi sau formaţi, iar pe de altă parte pentru că, nu de puţine ori, salariile oferite sunt prea mici.

Judeţul Covasna are o rată a şomajului de 7,34%, cu peste 6.500 de şomeri, din care numai 1.442 sunt indemnizaţi. Cei mai mulţi şomeri se află în mediul rural şi provin din categoria de vârstă 30-50 de ani, cu studii elementare sau chiar fără studii.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Maria, 26 august 2013
De ce nu se fac pregatiri?De ce se asteapta sa aiba vechime in meserie daca acum a terminat scoala?De unde sa aiba experienta. Trebuie facut curs si veti avea locuri ocupat si scade nr. somerilor. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.