SOCIAL 7 mai 2021

Ministrul Muncii: o treime dintre asistații social din județul Covasna intervievați de autorități au primit loc de muncă

de Iulia Drăghici - Taraș | 6577 vizualizări

Campania Ministerului Muncii și Protecției Sociale de integrare pe piața muncii a persoanelor beneficiare de Venit Minim Garantat, coordonată la nivel județean de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), a arătat, în județul Covasna, că o treime dintre persoanele care primeau ajutor social și care au fost intervievate în cadrul demersului au primit loc de muncă. 

Campania Ministerului Muncii a arătat în primul rând că cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, bolnavii, familiile monoparentale și familiile cu foarte mulți copii. 

De cealaltă parte, analiza autorităților a relevat și faptul că, la nivel național, aproximativ 10% dintre beneficiarii de ajutor social din România pot să intre pe piața muncii. 

„Și ca atare, în urma campaniei noastre, 10% au primit repartiție pentru un loc de muncă”, a spus ministrul Raluca Turcan joi, într-o conferință de presă organizată la Sfântu Gheorghe. 

Legat de situația găsită la nivelul județului Covasna, campania a arătat, potrivit spuselor ministrului, că o treime dintre cei care primeau ajutor social puteau să muncească. 

„Aici, în județul Covasna, am transpus rezultatele generale ale campaniei, la firul ierbii, prin întâlnirile pe care le-am avut ulterior dezbaterii de îmbunătățire a legii asistenței sociale și s-a confirmat, încă o dată, că asistența socială funcțională este aceea integrată, care nu se rezumă doar la niște beneficii, adică o sumă de bani pentru cei care sunt în situație de vulnerabilitate și au nevoie de îngrijire la domiciliu, de asistență medicală, de consiliere psihologică, de consiliere educațională. (...) Dacă la nivel național, cam 10% dintre beneficiarii de ajutor social sunt apți să primească repartiție pentru loc de muncă, adică au acel nivel de calificare și se întâlnesc cu oferta de locuri de muncă, aici în județul Covasna o treime dintre persoanele pe care noi le-am intervievat în campania privind ajutorul social au primit repartiție pentru un loc de muncă și s-au întâlnit cu angajatorii. Totul este ca această relație, dintre potențial angajat și angajator, să reziste astfel încât să facă această trecere de la persoană asistată social, la persoană activă pe piața muncii, care începe să își câștige venitul și ulterior să beneficieze și de pensie”, a declarat ministrul Muncii. 

Raluca Turcan a spus joi și că această campanie, derulată în premieră de minister, a arătat că „asistența socială în România, până acum, nu a fost cea mai eficientă cu putință și că sunt foarte multe persoane vulnerabile în România, care scapă de radarul autorităților. În mod evident, în urma acestei campanii am realizat o dată în plus că statul nu poate să ajungă singur la toți oamenii vulnerabili din această țară și că este obligat să îi sprijine cu adevărat pe cei vulnerabili și să dezvolte parteneriate cu sistemul privat, fie că vorbim economic sau non-guvernamental”. 

Totodată, ministrul a punctat: „Vreau să se înțeleagă un lucru. Când vorbim de beneficiari de ajutor social, vorbim de fapt despre persoane vulnerabile. Cele vulnerabile, care nu se pot ajuta, trebuie să primească un sprijin mult mai consistent din partea statului, însă cele care sunt vulnerabile și pot fi ajutate și pot fi scoase din situația de vulnerabilitate, avem datoria să facem eforturi pentru lucrul acesta”. 

 Raluca Turcan a spus și că o parte din problemă vine chiar de la aleșii locali. 

În multe locuri asistența socială este la pământ și din cauza primarilor. Și lucrul acesta s-a demonstrat prin faptul că noi, ca minister, am impus amenzi pentru nerespectarea legilor în materie de acordare a ajutorului social, dar și pentru faptul că în multe locuri nu se cunoaște legislația și nu se aplică. Vă dau doar exemplul muncii în folosul comunității de către cei care sunt beneficiari de ajutor social. Avem locuri unde primarii ne spun că a scăzut numărul beneficiarilor de ajutor social pentru că i-au integrat în piața muncii și i-au chemat să lucreze pentru comunitate și alte localități pentru care numărul de beneficiari de ajutor social este în creștere”, a declarat ministrul. 

La finele lunii februarie, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor declara, într-o conferință de presă, că această campanie a ajuns în 15 localități în care există 1.066 de persoane care beneficiază de ajutor social de la stat, prin legea venitului minim garantat, în perioada 1 – 24 februarie, în condițiile în care campania trebuia să se încheie în 26. 

Tot atunci, el a spus că s-au emis dispoziții de repartizare, practic pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru 71 dintre cele 1.066 de persoane. Majoritatea, adică vreo 40 de persoane, au primit posibilitatea de a lucra la o fabrică de textile din Sfântu Gheorghe, ca muncitori necalificați, pentru salariul minim garantat, cu posibilitatea de a deconta jumătate din transport. La scurt timp, 20 de persoane au semnat că refuză locul de muncă și li s-a adus la cunoștință că decizia vine cu tăierea ajutorului social, dacă nu sunt motive serioase, cum ar fi, de exemplu, probleme de sănătate.

Directorul AJOFM a admis, în același context, faptul că nu se poate spune că beneficiarii venitului minim garantat sunt neapărat persoane care refuză să muncească, pentru că nici măcar nu există pe piața muncii atâtea locuri, astfel încât să acopere toată cerința, mai ales în rândul celor necalificați.

Raluca Turcan s-a aflat joi într-o vizită de lucru în județul Covasna, la invitația secretarului de stat Makai Péter.

Aceasta a vizitat Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, un centru de zi, afterschool, unitate de îngrijiri la domiciliu din Valea Crișului - Dâmbul Frumos, a mers și la magazinul Irisz shop, unde lucrează persoane cu dizabilități, dar și la Centrul de zi – Casa Irisz.

După-masă, Raluca Turcan s-a întâlnit la Primăria Sfântu Gheorghe cu primarul Antal Árpád și vicepremierul Kelemen Hunor. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.