SOCIAL 29 iulie 2013

Medicii atenționează: rabia nu este o joacă

de Székely Emőke | 860 vizualizări

Peste 130 de persoane au fost tratate antirabic în acest an la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe

După ce specialiștii din Sfântu Gheorghe au depistat rabia la o vulpe ce își făcea veacul în oraș, iar un bărbat a ajuns la spital după ce a fost mușcat de un bursuc turbat, reprezentanții Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe fac apel la precauție.

În cursul anului trecut, 354 de persoane s-au prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă în urma contactului cu animale. Dintre acestea 269 de persoane au avut nevoie de îngrijire specializată.

Rabia este o boală cauzată de virusul rabic. Boala, odată declanşată, duce inevitabil la deces atât în cazul animalelor, cât şi în cazul oamenilor, iar pentru că nu există tratament, rabia poate fi doar prevenită!

„Cauzat de virusul rabic, rezervoarele acestui virus sunt animalele sălbatice, de la care se pot contamina animalele domestice. Virusul se elimină prin saliva, urina şi laptele animalului, dar pericolul epidemiologic este  reprezentat de salivă. Virusul este distrus de razele ultraviolete, căldură, alcool 70% sau materialele dezinfectante” – se arată într-un comunicat emis de spital.

Medicii vin și cu un set de măsuri

În cazul în care aţi fost muşcat sau aţi intrat în contact cu un animal nevaccinat sau ale cărui antecedente de vaccinare sunt nesigure, plaga trebuie spălată imediat cu apă și săpun, trebuie dezinfectată, după care se va merge de urgență la spital.

În cazul în care ne întâlnim cu un animal fără stăpân sau decedat nu trebuie să ne apropiem de el sau să îl atingem. Totodată părinţii trebuie să aibă o atenţie sporită asupra copiilor, nepermiţând ca aceştia să se joace cu animale necunoscute.

„Din fericire la noi în spital există serul și vaccinul necesar, însă fiecare tratament costă, și sunt locuri în țară unde spitalele nu au în dotare asemenea medicamente. Din punct de vedere al bolilor infecțioase întâmpinăm anul acesta o situație fără precedent, și de aceea îi rog pe iubitorii de animale să se gândească în primul rând la sănătatea oamenilor care sunt în pericol, și după aceea la cea a animalelor” – le trensmite seful secției de boli infecțioase din cadrul spitalului, dr. Kovács István, celor care militează pentru drepturile animalelor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.