SOCIAL 17 aprilie 2020

„Mama” distanțării sociale: grămada de la poștă și de la magazin

de Iulia Drăghici - Taraș | 4923 vizualizări

Pe cât de mult s-a vorbit de importanța distanțării sociale în contextul pandemiei de coronavirus, pe atât de puțin par să fi înțeles unii oameni necesitatea măsurilor individuale în oprirea răspândirii COVID-19. Două exemple din două orașe covăsnene diferite, de la aceeași oră, ne arată că suntem încă departe de a înțelege criza în care se află întreaga planetă.  

Joi dimineață, în fața oficiului poștal din Întorsura Buzăului, peste 30 de persoane stăteau grămadă, la taclale, care mai de care mai zgomotoase, în așteptarea plăților. Iar situația nu a durat câteva minute, ci mai bine de două ore, de la 9:00, până spre 11:00, după cum ne-au spus unii martori. 

La scurt timp după ce redacția Observatorul de Covasna a semnalat situația către reprezentanții IPJ Covasna, a ajuns și un echipaj de poliție. 

Intervenția s-a făcut prompt, dar cu ceva urlete. 

Polițiștii aveau la cunoștință aspectele semnalate. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție care a solicitat persoanelor care apar în imagini să respecte regulile privind distanțarea socială. Totodată, polițiștii fac verificări în ceea ce privește respectarea de către persoanele în cauză a prevederilor legale instituite privind restricțiile de deplasare pe perioada stării de urgență”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe. 

Pe de altă parte, reprezentanții Poștei Române spun că pentru interior s-a luat măsurile necesare, s-au lipit stickere pentru a delimita locul de așteptare între clienți, dar că, în exterior, în spațiul public, instituția nu are nici drept, nici atribuții de a interveni. 

La Întorsura Buzăului este o comunitate destul de mare de romi. Oamenii trebuie să aștepte să le vină rândul să își primească prestațiile sociale. De cele mai multe ori, nu o fac pentru că sunt nerăbdători și vin ei să își ridice prestațiile în fața Oficiului. Faptul că se îmbulzesc este iarăși o problemă care nu ține de noi, e problema lor. Am comunicat extrem de mult și avem peste tot, în toate oficiile poștale informări că trebuie să păstrezi distanța, că trebuie să existe o distanțare socială pe care cred că au comunicat-o absolut toate companiile și toată lumea”, ne-a spus coordonatorul Compartimentului de Comunicare din cadrul Poștei Române, Claudia Bibire.

Aceasta a punctat că regula ar fi aceea că în momentul de față, doar două persoane au voie să intre în oficiile poștale, „iar restul, dacă există coadă mai mare de două persoane, primesc recomandarea să stea afară și să intre pe rând, tocmai pentru a păstra o distanță între oameni. Din păcate, în cazul celor care stau în fața poștei, în spațiul public, nu putem să facem nimic, nu putem să gestionăm, dar recomandăm să existe o distanță între oameni”. 

Mai mult decât atât, se pare că nimeni nu s-a gândit, sau nu are în atribuții să se gândească, să încheie un protocol între instituțiile statului pentru a se evita astfel de situații, pentru că nu e prima dată când se fac plăți la poștă și când se fac aglomerări imense din acest motiv. 

Noi nu avem un astfel de rol. Noi ne prestăm serviciile pe care trebuie să le prestăm, comunicând oamenilor ce avem de făcut și ce le recomandăm să facă, dar nu avem protocoale cu poliția pentru că oamenii ar trebui să fie civilizați. Ceea ce se întâmplă pe trotuar nu putem gestiona noi. Nu există legalitate în sensul ăsta”, a mai punctat Claudia Bibire. 

Coadă la magazinul de telefonie mobilă 

Curiozitatea ne-a făcut să ne întrebăm dacă și în reședința de județ, la poștă, se întâmplă la fel, dar aici era gol.   

În schimb, peste drum, la magazinul de telefonie mobilă, un grup de aproximativ 10 persoane era adunat în fața ușii și geamurilor. Numai două persoane erau, mai în spate, aliniate după recomandarea de distanțare socială. 

Sigur că aceste cazuri nu sunt singulare. De exemplu, un grup de muncitori poate fi văzut aproape în fiecare dimineață în fața unui magazin din zona Bulevardului Grigore Bălan din Sfântu Gheorghe la socializare, țigări, cafea și voie-bună. 

Și exemple pozitive

Și nimeni nu spune că e ușor să te rupi de societate și de vechile obiceiuri, dar suntem toți, nu doar câțiva, datori să încercăm acest lucru. 

Așa cum se întâmplă, de altfel, de exemplu, tot la Întorsura Buzăului. În același moment în care în fața poștei era haos și o relaxare nefirească, la măcelăria de la câțiva metri distanță era o coadă ordonată care ne arăta că nu trebuie să ne pierdem încă speranța. Aici, oamenii, unii echipați cu măști de protecție, au lăsat între ei peste un metru distanță și s-au pus pe așteptat, cu răbdare, venirea rândului la tejghea.  

Este adevărat și că în contextul sărbătorilor pascale, agitația pare să atingă noi limite și că oamenii legii ar putea fi depășiți.

Dar probabil că și de aceea autoritățile de la București, prin Grupul de Comunicare Strategică, au transmis, din nou, o serie de recomandări, care prevăd reguli pentru ca deplasarea la cumpărături să se facă în siguranță. Pe o parte dintre acestea le redăm în continuare: „Mergeți singur la cumpărături dacă este posibil și optați pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație!”, „Folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături”, „Evitați aglomerațiile de la raft sau cozile din piețe și reveniți atunci când este mai liber! Producătorii și distribuitorii de alimente au dat repetate asigurări că nu există probleme cu stocurile din magazine și piețe”, „Încercați tot timpul să păstrați distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață. Evitați orice contact direct”, „Respectați indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la distanțarea fizică sau la limitarea numărului de persoane din incintă!”, „Este preferabil să optați pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede”, „Apelați la cumpărăturile online în măsura în care aveți această opțiune!”, „Dacă aveți simptome de răceală ușoară sau nu vă simțiți bine, evitați să mergeți la cumpărături sau în zone publice!”. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.