SOCIAL 1 februarie 2019

Locuitorii zonei Buzaielor au o nouă șansă de a salva vieți cu sângele lor

de Iulia Drăghici - Taraș | 820 vizualizări

Campania de donare de sânge se derulează marți, 12 februarie

Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna organizează marți, 12 februarie a.c., o nouă acțiune de donare de sânge la Spitalul Orășenesc din Întorsura Buzăului. Campania se desfășoară între orele 08:00 și 11:00.

Îi așteptăm în număr cât mai mare. Cei care vor veni, vor primi din partea noastră câte un cârnat fierbinte, pe lângă tichetele de masă pe care le oferă statul român. Pentru că nu putem să îi pregătim noi acolo la spital, având în vedere și epidemia de gripă, am făcut un parteneriat cu un restaurant local și cei care vor veni să doneze vor fi direcționați să meargă acolo”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin.

Donarea poate fi făcută de persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi o greutate minimă de 55 de kilograme, în cazul femeilor şi 57 de kilograme, în cazul bărbaţilor. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament cronic, să nu fi avut vreo infecţie în ultimele zece zile şi nici intervenţii chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni.

Mai mult, aceştia trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare şi în dimineaţa donării, dar să evite grăsimile şi alcoolul. „Trebuie să bea multe lichide, cel puţin un litru înainte de donare şi circa 2 litri în seara dinaintea donării. Nu este relevant dacă mănâncă dulciuri, ba este chiar recomandat”, spune directorul Centrului județean de Transfuzii Sanguine, doctorul Andy Rosin, care  completează că o altă condiţie esenţială a donării este alfabetizarea donatorului: „Dacă nu este alfabetizat, atunci nu poate să completeze chestionarul obligatoriu. În plus, este absolut necesar ca donatorul să doneze în cunoştinţă de cauză”.

Donarea de sânge nu este numai „o formă de agregare socială şi de solidaritate”, ci are şi efecte benefice asupra organismului, mai spune specialistul. „Donarea de sânge obligă organismul să producă sânge proaspăt. Toţi donatorii spun că după donare se simt mult mai bine şi mai odihniţi, ca după o vacanţă la munte. Toată lumea ar trebui să doneze în măsura în care se califică pentru asta”, mai spune dr. Andy Rosin, care subliniază că donatorii vor beneficia și de un set de analize sanguine gratuite.

Anul trecut, doar în septembrie au avut loc două campanii de donare de sânge la Întorsura Buzăului, iar centrul județean de Transfuzie Sanguină revine în zonă pentru interesul crescut de care au dat dovadă locuitorii din zonă.  

Cei care nu pot fi prezenți marți la Întorsura Buzăului, dar doresc să doneze sânge, trebuie să știe că o pot face și la Centrul de Transfuzii Sanguine al județului Covasna din Sfântu Gheorghe, str. Bánki Donát nr.15, de luni până vineri, între orele 8:00 – 11:00.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.