SOCIAL 23 decembrie 2010

Lecţie de viaţă!

de Monica Vrânceanu | 517 vizualizări
Sărbătorile din acest an vor fi mai bogate pentru câteva familii sărmane din judeţ prin Campania „Observatorul de Covasna te ajută să ajuţi” Prin campania „Observatorul de Covasna te ajută să ajuţi“, lansată în urmă cu aproape două săptămâni de ziarul nostru, Moş Crăciun a ajuns în acest an mai repede în casele unor oameni nevoiaşi. Mai multe familii sărmane, dar cu credinţă în Dumnezeu şi cu speranţă de mai bine, au primit, în pragul Sărbătorilor, alimente şi sprijin oferite cu ajutorul partenerilor ziarului nostru - Covalact, Vel Pitar, Bem Balogh, Bertis şi Asociaţia Pentru Comunitate. Firmele partenere au oferit câteva zeci de role de caşcaval şi pachete de unt, kilograme de cabanos şi cremvurşti, murături, cozonaci, pâine, ulei, conserve de carne, bomboane de pom, biscuiţi, ciocolate, prăjiturele, zahăr şi făină.

Sărbătorile din acest an vor fi mai bogate pentru câteva familii sărmane din judeţ prin Campania „Observatorul de Covasna te ajută să ajuţi”

Prin campania „Observatorul de Covasna te ajută să ajuţi“, lansată în urmă cu aproape două săptămâni de ziarul nostru, Moş Crăciun a ajuns în acest an mai repede în casele unor oameni nevoiaşi. Mai multe familii sărmane, dar cu credinţă în Dumnezeu şi cu speranţă de mai bine, au primit, în pragul Sărbătorilor, alimente şi sprijin oferite cu ajutorul partenerilor ziarului nostru - Covalact, Vel Pitar, Bem Balogh, Bertis şi Asociaţia Pentru Comunitate. Firmele partenere au oferit câteva zeci de role de caşcaval şi pachete de unt, kilograme de cabanos şi cremvurşti, murături, cozonaci, pâine, ulei, conserve de carne, bomboane de pom, biscuiţi, ciocolate, prăjiturele, zahăr şi făină.

Singură cu 13 copii

Ziua de ieri a fost una plină pentru câteva familii sărmane, iar primele alimente au ajuns la Emma Menyhart din Câmpu Frumos, femeia care a rămas singură cu 13 copii după ce soţul i-a murit în urma unui infarct la finele lunii noiembrie.

Familia Menyhart a primit mai multe pungi cu alimente, după ce, în urma articolului nostru ce reda drama acestei familii rămase fără nicio susţinere materială, şi alţi oameni au adus aici hăinuţe pentru copii, alimente şi chiar un brad de Crăciun.

5 copii trăiesc în două camere fără curent şi gaz

Familia lui Laurenţiu Vrăbescu locuieşte la subsolul unei case din apropierea Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. În două camere reci - pentru că nu au gazul instalat şi curentul electri le-a fost tăiat -, cei cinci copii ai familiei stau în frig şi umezeală. Mama, Corina, abia s-a angajat de două luni, iar Laurenţiu îşi caută încă de lucru după ce a fost concediat.

„De cinci ani vrem să introducem gazul aici, dar nu reuşim să stabilim cine ar trebui să ne dea acordul - Primăria sau SC Tega. Plătim o chirie lunară de 50 de lei, nu e mult, dar am vrea să cumpărăm cumva locuinţa asta, ca să o putem aranja, să putem face racodrul la gaz. Este greu, mai ales că sunt copiii”, spune Laurenţiu, ai cărui copii, cu vârste între 6 şi 13 ani, s-au arătat încântaţi de darurile aduse de Moş Crăciun.

Sărmani şi cumsecade...

La Vâlcele am vizitat, alături de preotul Ioan Tămaş, trei familii - pe cea a lui Aurel Lăutaru, Gheorghe Ciontu şi Petru Ţifrea. Potrivit părintelui Ioan Tămaş Delavâlcele, cele trei familii sunt unele dintre cele mai sărmane şi cumsecade din localitate, fiecare având propria sa poveste şi fiecare luptând de fapt cu un destin uneori prea crunt.

Aurel Lăutaru şi soţia sa Mariana locuiesc într-o casă cu o cameră şi o bucătărie, alături de cele două fete, Ştefania şi Mădălina. Oameni simpli, cei din familia Lăutaru au primit darurile cu bucurie sinceră şi cu o curăţenie sufletească vizibilă în privirile încărcate de emoţie. Mai mult de atât, ei sau pregătit de oaspeţi, aşteptându-ne cu prăjituri şi suc, chiar dacă poate că asta a însemnat un efort financiar.

Familie de 7 membri într-o singură cameră

În casa familiei lui Gheorghe Ciontu sărbătorile sunt aşteptate de cinci copii de toate vârstele, întreaga familie locuind practic într-o singură cameră, deoarece construcţia nu este finalizată. În vârstă de numai şapte anişori, cel mai mic membru al familiei, Ionuţ, a făcut mai mulţi oameni de zăpadă în faţa casei, în aşteptarea lui Moş Crăciun. Foarte timizi la început, copiii familiei Ciontu s-au împrietenit repede cu noi, căutând apoi cu dezinvoltură printre cadourile primite şi exclamând cu încântare de fiecare dată când dădeau de dulciuri.

Cei şase membri ai familiei lui Petru Ţifrea trăiesc toţi într-o singură cameră, iar spaţiul este mic şi neîncăpător pentru cei patru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani. Olimpia, mama copiilor, trăieşte încă cu tijele de argint în corp în urma unei operaţii, pentru că n-a avut posibilităţi să le scoată. Femeia spune că fiecare zi este o luptă cu viaţa din cauza lipsurilor financiare, familia datorând mai multe mii de lei unor comercianţi de unde şi-a procurat hrana zilnică. Tatăl copiilor este şi el bolnav, însă lucrează pe unde apucă, iar unul dintre cei mici suferă de o afecţiune gravă la ochi, care necesită un tratament lunar foarte scump.

Mai mult de atât, familia Ţifrea nu are nici măcar siguranţa locuinţei, deoarece construcţia în care şi-a amenajat camera de dormit şi o bucătărioară nu îi aparţine cu acte.

„Îmi doresc să am mâncare pentru copii şi sănătate... şi să avem un spaţiu în care să-i creştem pe copii”, spune mama celor patru copii, Olimpia.

„Pentru ei merită să avem Crăciun!“

Cu sufletele pline de curăţenie, oamenii în casele cărora a ajuns ieri Moş Crăciun prin intermediul „Observatorului de Covasna“ şi a partenerilor acestuia au dat dovadă de foarte multă deschidere, fie care dintre ei primindu-ne cu o bunăvoinţă plină de demnitate.

„Adevăraţii campioni sunt ei! Şi pentru ei merită să avem Crăciun! Şi tot ei ne dau, an de an, lecţii de viaţă! Sunt oameni care nu au, dar îşi duc sărăcia cu o demnitate şi o umilinţă cum rar vezi la cei bogaţi. Nu cred că există ceva mai frumos decât fericirea lor inocentă...“, a declarat Dani Şanta, managing partner Covasna Media Group.

Campania „Observatorul de Covasna te ajută să ajuţi”, ai cărei parteneri au fost Covalact, Vel Pitar, Bem Balogh, Bertis şi Asociaţia Pentru Comunitate, a fost lansată în scopul de a-i mobiliza pe cei cu care viaţa a fost darnică, spre a fi alături de cei mai puţin norocoşi, care în preajma Crăciunului au nevoie de sprijin şi susţinere.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.