Jumătate din angajații Spitalului Județean vor beneficia de majorare salarială
Recompensarea performanței ar conduce la creșterea calității actului medical, susţine conducerea unităţii
În Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf“ 502 angajați, medici și asistenți medicali, în urma deciziei luate de guvern, vor primi salarii mărite începând cu 1 martie, pentru asigurarea banilor necesari, fondul de salarii al spitalului va trebui majorat cu aproape 2 milioane de lei.
„Această mărire de salarii, atunci ar fi fost justă dacă am fi putut recompensa și performanța, în completarea salariului de bază, să putem aprecia și financiar specialistul care efectuează intervenții chirurgicale complexe. La fel și la asistenții medicali, nici volumul, nici responsabilitatea muncii nu e aceeași în toate secțiile. A devenit o problemă decalajul dintre salariile personalului medical și cel al personalului administrativ, consider că nu este acceptabil ca un economist care decide și răspunde pentru achiziții în valoare de mai multe milioane de lei, să aibă un salariu mai mic decât un registrator medical. Deocamdată nu știm din ce vom asigura aceste majorări, este sarcina ministerului prin Casa de Asigurări de Sănătate, și nu știm nici cum să calculăm sporurile“ – a afirmat András-Nagy Róbert, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf“. Acesta mai susține că mărirea de salarii nu va rezolva problema lipsei de personal, pentru că posturile sunt blocate - spitalul poate să angajeze un medic, atunci când pleacă doi medici. La spitalul din Sfântu Gheorghe ar fi nevoie de încă 50 de medici și 150 de asistenți medicali, și nici așa nu s-ar atinge numărul de angajați necesari, conform normativelor europene.
Dr. Jakab Emese, medic primar specialitatea A.T.I., șefa Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă spune că e binevenită și corectă mărirea de salarii, dar nu banii sunt cei mai importanți. „Avem mulți medici tineri care au sosit la noi cu mult entuziasm și care lucrează cu mult profesionalism, cred că acești tineri nu rămân în țară pentru bani, dar aceste salarii mărite oferă totuși siguranță financiară, permițându-le să participe la cursuri de perfecționare costisitoare, fiind imperios necesar să rămânem conectați la noutățile ce apar continuu în medicină“ – a punctat medicul primar, considerând că deși este o mare lipsă de medici, în sistemul de sănătate au fost înregistrate multe progrese, dar mai rămân multe de făcut, mai ales în domeniul prevenției. E imperios necesar să avem programe de screening pentru ca pacienții să nu ajungă la spital în ultima fază, când de multe ori este tardiv, sau deja au apărut complicații, a mai atras atenția doamna doctor.
Asistenta șefă în secția de Oncologie, Kádár Tímea speră ca prin creșterea salariilor profesia de asistent medical să devină mai atractivă pentru tineri. „Este foarte greu să lucrezi cu personal mai puțin decât este necesar, în secția noastră dacă lipsește un singur asistent, acest fapt este puternic resimțit deoarece în domeniul sănătății nu putem face pauză în acordarea serviciilor medicale. Lipsa de personal duce la colaps și afectează calitatea actului medical“ – a explicat asistenta, subliniind că o creștere de salariu întotdeauna este binevenită, mai ales pentru cei din secția de oncologie, unde există pericol de contaminare datorită materialelor periculoase cu care se lucrează.
„În ultimii ani am modernizat Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf“ din surse financiare europene, guvernamentale și surse proprii, bineînțeles încă mai e de lucru, dar pe lângă acestea trebuie să acordăm atenție și resurselor umane. Creșterea de salarii este de salutat, intenția bună există, dar în același timp s-a creat și o mare confuzie. Este important să eliminăm nedreptățile, din păcate vedem că la București din nou s-a luat o decizie pripită și neglijentă. Constatăm lipsa de specialiști din mai multe domenii, dar o politică salarială neechitabilă accentuează diferențele și nu ajută la rezolvarea problemelor“ – susține Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.
Fondul lunar de salarii al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf“ este de 4,8 milioane lei, iar conform estimărilor ar trebui suplimentat cu 1,9 milioane de lei. Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va avea un salariu brut de 15.565 lei, iar un rezident în anul I, fără vechime va primi 5.700 lei. Un asistent medical cu studii superioare, fără vechime, va primi un salariu brut de 4.345 lei, iar cei cu o vechime de peste 20 de ani vor avea un salariu brut de 5.410 lei. De creșterea salarială beneficiază aproximativ jumătate dintre angajați: 57 medici primari, 52 medici de specialitate, 14 medici rezidenți și 379 asistenți medicali, iar personalul administrativ și auxiliar, respectiv conducerea instituției nu vor primi salarii majorate.
Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna