Judeţul Covasna ar putea avea SMURD la Întorsura Buzăului
Informaţia a fost confirmată de secretarul de stat Raed Arafat.
Székely Emőke, Monica Vajna
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) nu a confirmat încă, dar secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Raed Arafat, da: se pare că în curând vom avea serviciu SMURD în Covasna, centrul dorindu-se a se înființa la Întorsura Buzăului, cu două puncte de lucru în Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Secuiesc.
Anunţul a fost făcut de către prefectul judeţului Covasna, György Ervin, care a declarat că „deocamdată nu este 100%, doar 90% sigur faptul că vom avea un centru SMURD în judeţ. Raed Arafat doreşte ca acesta să fie la Întorsura Buzăului, pentru că locuitorii de aici nu au spital în apropiere, lucru care îngreunează viaţa cetăţenilor. Deocamdată nu este nimic finalizat, în următoarele zile vom şti mai multe. Ceea ce este cert este faptul că judeţul va fi dotat cu patru ambulanţe performante, iar data probabilă a inaugurării centrului va fi la începutul lunii noiembrie.”
Primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că un centru SMURD în oraşul Întorsura Buzăului ar fi o soluţie bună pentru bolnavii din zonă, datorită faptului că aceştia ar putea ajunge într-un timp scurt la o unitate medicală mare, cum ar fi Spitalul de la Braşov, de exemplu. „Proiectul este însă numai la faza de concept, trebuie să vedem dacă putem asigura toate cele necesare funcţionării unui astfel de centru, şi să vedem şi ce costuri ar însemna funcţionarea lui pentru administraţia publică locală. Nu trebuie să ne grăbim în luarea unei decizii, mai întâi trebuie să vedem toate laturile acestui proiect”, ne-a declarat Băncilă.
ISU nu se bucură dinainte
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, colonelul György Alfons, a confirmat discuțiile cu Raed Arafat, arătând că, în principiu, se dorește ca la începutul lunii viitoare să aibă loc înființarea oficială a SMURD-ului în județul nostru. György Alfons a specificat însă că nu poate oferi încă foarte multe amănunte oficiale, deoarece există nenumărate aspecte care nu sunt clarificate. Ceea ce se știe însă cu siguranță este că la noi în județ vor ajunge trei mașini de intervenții – ambulanțe SMURD.
În ceea ce privește însă spațiile propriu-zise pentru serviciile SMURD din cele trei locații – Întorsura Buzăului, Sfântu-Gheorghe și Târgu-Secuiesc, György Alfons a arătat că acestea nu au fost încă identificate cu certitudine.
“Urmează o serie de discuții cu primăriile din cele trei orașe, precum și cu cei de la Consiliul Județean, pentru a vedea cum anume vom rezolva problema clădirilor necesare pentru SMURD-urile din județ, pentru că este clar că vom avea nevoie de astfel de spații pentru acest serviciu. Există deci promisiunea înființării de luna viiitoare a SMURD, dar mai sunt multe de pus la punct...”, a spus György Alfons.
Printre puţinii care nu au încă SMURD
Despre înființarea SMURD în județul Covasna s-a tot vorbit în ultimii ani, județul nostru numărându-se printre puținele din țară – alături de Sălaj, Bistrița sau Teleorman, care nu beneficiază de acest serviciu. Dincolo de problema spațiilor pentru SMURD, acest serviciu va necesita și alte dotări în afară de ambulanțe, precum și personal calificat. Serviciul SMURD, cel mai apreciat model de intervenţii în caz de accidente, ar fi trebuit să se înfiinţeze şi să funcţioneze la nivelul judeţului Covasna din 2009. Planul cuprindea în primă fază înfiinţarea a două secţii – una la Sfântu-Gheorghe şi cealaltă la Târgu-Secuiesc. Cu câteva luni în urmă, conducerea ISU Covasna arăta că judeţul a fost privat de SMURD din cauza Braşovului, care ne ia inclusiv din intervenţii prin faptul că are acest serviciu, cert fiind faptul că prin SMURD creşte numărul de intervenţii anuale cu peste 200% .
„Întorsurenii primesc ceea ce merită”
Președintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat despre posibila înfiinţare SMURD în Covasna că până la urmă Întorsura Buzăului devine o zonă foarte bine acoperită din punct de vedere medical. „Cred că putem spune că întorsurenii primesc în sfârșit ceea ce merită și de ce nu au avut parte timp de mulți ani, și anume asistență medicală completă, profesionistă și de calitate. Încă o dată aș menționa că privind din perspectiva județului nostru, reorganizarea sistemului sanitar a fost un succes. Unul în care, din păcate, foarte puțini au crezut la început. Le mulțumesc celor care au fost alături de acest proiect, atât celor care au muncit sau l-au susținut prin diverse mijloace, cât mai ales comunității covăsnene, care a dat dovadă de răbdare, dar care azi poate culege roadele acestei așteptări”, a declarat Manolăchescu.