SOCIAL 21 ianuarie 2014

Italia, Germania, Spania - în topul țărilor în care românii au preferat să meargă la muncă

de Covasna Media | 590 vizualizări

Italia, Germania, Spania și Olanda se află în topul țărilor preferate de românii care au ales să muncească în străinătate, relevă o cercetarea efectuată de Operations Research în iunie 2013.

"Ceea ce sociologii români anunțau încă din 2013 este confirmat de realitatea din prezent: după ridicarea restricțiilor, românii nu s-au înghesuit să plece peste hotare la muncă, așa cum avertizau unele tabloide din străinătate", se menționează într-un comunicat al Operations Research, remis AGERPRES.

Astfel, potrivit cercetării din iunie 2013, 12% dintre români au fost plecați la muncă în străinătate pe o perioadă mai mare de trei luni, în timp ce 88% dintre respondenți nu s-au aflat într-o astfel de situație.

Din rândul celor 12% care au muncit în străinătate, 30,84% au lucrat ultima dată în Italia, Germania — 13,97%, Spania — 9,37%, Olanda — 5,29%, Ungaria — 5,09%, Israel — 4,8%, Anglia — 3,14%, Franța — 2,06%.

Întrebați dacă au de gând ca în următoarele șase luni să plece la muncă într-o țară din UE, 12% au răspuns afirmativ, 86% — negativ, iar 2% au ales varianta "nu știu/nu răspund".

Cei dispuși să muncească în altă țară în următoarele șase luni optează pentru: Germania, ca primă mențiune pentru 33%, și a doua pentru 16%, Italia — prima mențiune — 15%, a doua — 9%, Marea Britanie — prima mențiune — 12%, a doua — 7%, Spania — prima mențiune — 11%, a doua — 10%, Franța — prima mențiune — 7%, a doua — 8%, Olanda — prima mențiune — 4%, a doua 2%.

În procent de peste 90%, respondenții au declarat că știu persoane care muncesc în țara în care ei intenționează să lucreze în următoarele șase luni. Tot din rândul celor care și-au exprimat intenția de a lucra în străinătate, 56% au menționat că au luat această decizie pentru faptul că în România "nu se poate trăi decent dintr-un salariu".

Totodată, 27% dintre români au declarat că știu pe cineva care intenționează să plece să muncească într-o țară din UE în următoarele trei luni. Dintre aceștia, 36,4% au spus că acea persoană intenționează să muncească în Germania, 26,4% — în Italia, 12% — în Marea Britanie, 11,9% — în Spania, 8,7% — în Franța.

Întrebați dacă ei consideră că este mai ușor să găsești un loc de muncă convenabil în țări din UE sau în țări din afara UE, respondenții au răspuns astfel: în țări din UE — 56%, din afara UE — 13%, "nu știu/nu răspund" — 32%.

"Temerile exprimate de tabloidele britanice, ca urmare a deschiderii pieței muncii de la 1 ianuarie 2014 pentru români și bulgari, sunt contrazise de realitate, o realitate ce fusese evidențiată în cercetări sociologice realizate cu luni înainte de acest eveniment", se mai arată în comunicatul citat.

Cercetarea citată a fost realizată de Operations Research în iunie 2013, la nivel național, pe un eșantion de 1.250 de persoane, eroarea tolerată fiind de 2,8%, la un nivel de probabilitate de 95%.

(Agerpres)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.