Italia, Germania, Spania - în topul țărilor în care românii au preferat să meargă la muncă
Italia, Germania, Spania și Olanda se află în topul țărilor preferate de românii care au ales să muncească în străinătate, relevă o cercetarea efectuată de Operations Research în iunie 2013.
"Ceea ce sociologii români anunțau încă din 2013 este confirmat de realitatea din prezent: după ridicarea restricțiilor, românii nu s-au înghesuit să plece peste hotare la muncă, așa cum avertizau unele tabloide din străinătate", se menționează într-un comunicat al Operations Research, remis AGERPRES.
Astfel, potrivit cercetării din iunie 2013, 12% dintre români au fost plecați la muncă în străinătate pe o perioadă mai mare de trei luni, în timp ce 88% dintre respondenți nu s-au aflat într-o astfel de situație.
Din rândul celor 12% care au muncit în străinătate, 30,84% au lucrat ultima dată în Italia, Germania — 13,97%, Spania — 9,37%, Olanda — 5,29%, Ungaria — 5,09%, Israel — 4,8%, Anglia — 3,14%, Franța — 2,06%.
Întrebați dacă au de gând ca în următoarele șase luni să plece la muncă într-o țară din UE, 12% au răspuns afirmativ, 86% — negativ, iar 2% au ales varianta "nu știu/nu răspund".
Cei dispuși să muncească în altă țară în următoarele șase luni optează pentru: Germania, ca primă mențiune pentru 33%, și a doua pentru 16%, Italia — prima mențiune — 15%, a doua — 9%, Marea Britanie — prima mențiune — 12%, a doua — 7%, Spania — prima mențiune — 11%, a doua — 10%, Franța — prima mențiune — 7%, a doua — 8%, Olanda — prima mențiune — 4%, a doua 2%.
În procent de peste 90%, respondenții au declarat că știu persoane care muncesc în țara în care ei intenționează să lucreze în următoarele șase luni. Tot din rândul celor care și-au exprimat intenția de a lucra în străinătate, 56% au menționat că au luat această decizie pentru faptul că în România "nu se poate trăi decent dintr-un salariu".
Totodată, 27% dintre români au declarat că știu pe cineva care intenționează să plece să muncească într-o țară din UE în următoarele trei luni. Dintre aceștia, 36,4% au spus că acea persoană intenționează să muncească în Germania, 26,4% — în Italia, 12% — în Marea Britanie, 11,9% — în Spania, 8,7% — în Franța.
Întrebați dacă ei consideră că este mai ușor să găsești un loc de muncă convenabil în țări din UE sau în țări din afara UE, respondenții au răspuns astfel: în țări din UE — 56%, din afara UE — 13%, "nu știu/nu răspund" — 32%.
"Temerile exprimate de tabloidele britanice, ca urmare a deschiderii pieței muncii de la 1 ianuarie 2014 pentru români și bulgari, sunt contrazise de realitate, o realitate ce fusese evidențiată în cercetări sociologice realizate cu luni înainte de acest eveniment", se mai arată în comunicatul citat.
Cercetarea citată a fost realizată de Operations Research în iunie 2013, la nivel național, pe un eșantion de 1.250 de persoane, eroarea tolerată fiind de 2,8%, la un nivel de probabilitate de 95%.
(Agerpres)