SOCIAL 9 februarie 2021

Întorsura Buzăului și Baraolt vor avea centre de vaccinare anti-COVID

de Iulia Drăghici - Taraș | 1329 vizualizări

Încă două centre de vaccinare anti-COVID vor deveni operaționale în județul Covasna, după data de 15 februarie. Este vorba despre cele pregătite la Întorsura Buzăului și Baraolt. În primă fază, aici vor fi administrate doar vaccinuri AstraZeneca. 

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László, în aceste centre vor putea fi programate îndeosebi persoane cu vârste între 18 și 55 de ani. 

La nivel național o să avem vaccin AstraZeneca. Asta înseamnă că, din păcate, deși încercăm să vaccinăm populația mai în vârstă, la acest vaccin e tocmai invers, adică e recomandat de la 18 până la 55 de ani. Vaccinul foarte, foarte, foarte probabil e bun și pentru persoanele mai vârstnice, numai că se testează vaccinurile ăstea și din câte am înțeles nu au fost suficiente persoane pe care să fie testate să se dea liber pentru toată lumea. Din câte știu, sunt state în Europa, unde se lasă până la 65 de ani, alții la 55. Se pare că și la noi limita superioară a rămas la 55”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul DSP Covasna. 

Acesta a precizat și că inocularea cu vaccinul de la această firmă va dura în funcție de aprovizionarea de la nivel național. „Când vom primi și alt vaccin vom folosi și alt vaccin. Deocamdată numai pe ăsta îl putem asigura”, a spus Ágoston László. 

Directorul DSP Covasna a spus și că s-a luat decizia de a deschide aceste centre noi la Întorsura Buzăului și Baraolt pentru că s-a dorit să fie câte un astfel de loc în fiecare oraș din județ, chiar dacă inițial au fost și discuții să se mai deschidă o linie adresată doar cadrelor didactice, la Sfântu Gheorghe. S-a renunțat, până la urmă, la această idee. 

De altfel, autoritățile din orașele amintite, Întorsura Buzăului și Baraolt, au anunțat din ianuarie că centrele de aici sunt pregătite. Și cetățenii din aceste zone și-au exprimat nemulțumirea că trebuie să meargă zeci de kilometri ca să ajungă la unul dintre cele trei centre de vaccinare din județ, operaționalizate pentru etapa a II-a. 

La nivel național, autoritățile au anunțat luni că încă 180 de cabinete de vaccinare vor deveni operaționale în România pentru vaccinarea cu AstraZeneca. 

Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite după cum urmează: București (22), Alba (3), Arad (4), Argeș (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistrița Năsăud (2), Botoșani (3), Brăila (2), Brașov (5), Buzău (3), Călărași (2), Caraș-Severin (2), Cluj (10), Constanța (6), Covasna (2), Dâmbovița (4), Dolj (6), Galați (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomița (2), Iași (8), Ilfov (2), Maramureș (4), Mehedinți (2), Mureș (5), Neamț (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiș (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3). Acestea vor fi grupate în centrele de vaccinare noi deschise la nivelul fiecărui județ.

Înscrierea pentru vaccinare se va putea realiza începând de miercuri, 10 februarie a.c., și se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale. Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma națională de informare: www.vaccinare-covid.gov.ro”, se arată într-un comunicat transmis de Comitetul Național De Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Aceeași sursă arată că Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România (după Pfizer BioNTech și Moderna). 

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni”, se mai arată în comunicat. 

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), până luni, 8 februarie, la ora 17:00, au fost administrate în total 891.348 de doze de vaccin. Dintre acestea, 855.894 de la Pfizer (începând cu 27 decembrie 2020) și 35.454 de la Moderna, din 4 februarie. Reacții adverse au fost 2.480 la Pfizer și 9 la Moderna. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.