SOCIAL 2 aprilie 2019

Incluziunea socială, luată în serios la teatru

de Iulia Drăghici - Taraș | 808 vizualizări

TAM se află în plin proiect cu spectacolul „Despre oameni și cartofi”

Ies la „lumină” primele concluzii punctuale în cadrul proiectului de incluziune socială derulat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și finanțat de AFCN, ca urmare a spectacolului „Despre oameni și cartofi”.

După spectacolele din Miercurea Ciuc și Gheorgheni și întâlnirile cu reprezentanții comunităților rome de acolo, coordonatorii proiectului au identificat o serie de nevoi punctuale pe care le au oamenii și pe care artiștii le pot rezolva. Printre acestea se numără chiar reduceri sau acces gratuit la teatru pentru copii sau inițierea unor cursuri de dans pentru cei mici.

„Comunitatea pe care am întâlnit-o la Miercurea Ciuc este de o anumită factură și are anumite probleme, pe care încercăm, cu resursele noastre limitate să le rezolvăm. (...) La Gheorgheni am descoperit o comunitate foarte bine coagulată. Ajutorul pe care ei îl primesc din partea departamentului social din cadrul Primăriei este unul relevant. Sunt oameni care sunt foarte implicați în dezvoltarea categoriei sociale în cauză. Oamenii au venit la spectacol, au apreciat spectacolul și a fost o bucurie extraordinară să îi vezi cum percep un spectacol de genul ăsta. O fetiță foarte talentată din rândul lor m-a căutat după spectacol și m-a rugat să o ajut să se transfere la internat la liceul de artă pentru că vrea să vină la secția de actorie. Am găsit nu doar interes, ci și implicare. A fost o comunicare reală. Deocamdată avem doar două orașe să putem compara și deja avem foarte multe informații cu care putem să gestionăm întreg proiectul”, ne-a mai declarat managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” și coordonatorul proiectului, Anna Maria Popa.  

Proiectul se va încheia cu o expoziție fotografică, formată din imagini realizate în comunitățile cu care TAM interacționează.

„Nu este un proiect ușor, dar este foarte frumos. Mie îmi este extraordinar de drag. Îmi place foarte mult să lucrez cu persoanele implicate în acest proiect. Deja, ideea de a compara comunitățile rome din fiecare oraș în care poposim începe să dea rezultat. Am foarte mare încredere că expoziția foto și toată această documentare pe care o facem noi în cadrul proiectului nu va rămâne fără ecou, ba chiar cred că vom avea împreună rezultate palpabile la finalul acestui turneu. Sunt situații fundamental diferite”, a mai spus aceasta.

Întâlnirile dintre TAM și comunitățile rome continuă la Săcele, în 9 aprilie. Turneul se încheie în mai cu reprezentațiile din  trei localități – Brașov, Focșani și Bacău.

Spectacolul „Despre oameni si cartofi”, în regia lui Radu Afrim, este însoțit, totodată, de o campanie de strângere de fonduri și ajutoare pentru urmașii victimelor decedate în accidentul de la Sfântu Gheorghe. Periodic la sediul TAM sosesc pachete cu haine și produse neperisabile, pe care, după o atentă sortare, le distribuie familiilor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.