SOCIAL 6 septembrie 2017

VIDEO: Hoții sunt creativi, fii preventiv!

de Covasna Media | 818 vizualizări

Hoții sunt creativi, fii preventiv!

Poliția Română a demarat campania de prevenire a furturilor din locuință intitulată „Hoții sunt creativi, fii preventiv!”

Campania, care se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2017, are ca scop informarea populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuință, prin intermediul mesajelor cu caracter preventiv transmise cu ocazia unor activități specifice, prin mass-media sau în cadrul unor întâlniri organizate pentru grupurile țintă.

Campania a fost inițiată de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, iar partener în acest demers este o societate de asigurări.

Pentru promovarea mesajelor cu caracter preventiv, menite să conștientizeze populația cu privire la importanța adoptării unei conduite preventive în ceea ce privește propriile locuințe, au fost realizate 75.000 de flyere care vor fi distribuite de polițiști cu ocazia desfășurării activităților circumscrise acestei campanii, dar și 5.000 de afișe care vor fi postate atât la unitățile de poliție, cât și la asociații de proprietari sau în zone publice. Prin toate aceste activități, oamenii legii doresc să transmită mesajul campaniei la cât mai multe persoane, iar în acest scop se vor organiza și acțiuni de tip întâlniri cu grupuri țintă cu membrii asociațiilor de proprietari, dar și cu persoane vulnerabile, predispuse a cădea victime ale furturilor din locuințe.

Totodată, a fost creat un domeniu web pe site-ul partenerului – groupama.ro/prevenireafurturilor, unde pot fi regăsite informații și numeroase recomandări cu caracter preventiv pe tema campaniei. Vizitatorii paginii pot participa și la un concurs organizat împreună cu partenerul campaniei, premiile fiind puse la dispoziție de Groupama asigurări S.A.

Datele Inspectoratului General al Poliției Române arată că în cursul anului 2016, la nivel național, numărul furturilor din locuinţe a scăzut cu aproximativ 11%, comparativ cu 2015, 10% dintre acestea înregistrându-se ca urmare a împrietenirii cu proprietarii, iar escaladarea şi pătrunderea pe ferestrele lăsate deschise reprezintă un mod de operare întâlnit frecvent.

La nivelul județului Covasna, statisticile din primele 7 luni ale acestui an relevă o mică scădere a numărului de furturi din locuințe, de la 91 de fapte în 2016, la 90 în acest an. Din totalul faptelor înregistrate, 57 au fost comise în mediul rural și 33 în mediul urban, iar 30% dintre acestea au fost comise prin efracție.

Demersul comun Poliţia Română - Groupama Asigurări a fost fundamentat şi de rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii în care se evidenţiază faptul că prevenirea furturilor din locuinţe este un subiect de interes pentru populaţie, aproape 70% dintre cei intervievaţi dorind să primească recomandări sau alte informaţii în acest sens, iar peste jumătate dintre respondenţi apreciind că activităţile cu caracter preventiv ajută la reducerea numărului de infracţiuni.

Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuință

Fiți cu un pas înaintea hoților:

– Nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință;

– Când lipsiți de acasă, nu lăsați ferestrele deschise;

– Faceți o listă de control cu toate măsurile de siguranță posibile și verificați-le înainte de a pleca în vacanță;

– Evitați să vorbiți despre plecarea în concediu în fața necunoscuților sau pe rețelele de socializare;

– Dacă nu petreceți noaptea acasă, lăsați o lumină aprinsă sau un aparat de radio pornit;

– În cazul în care lipsiți o perioadă mai îndelungată de timp, rugați-vă prietenii sau vecinii de încredere, să verifice din când în când, dacă totul este în regulă, și să vă ridice corespondența;

– Se poate dovedi utilă montarea la vedere, a unor plăcuțe de atenționare cu privire la existența unui sistem de securitate.

Dacă locuiți la bloc:

– Achiziționați, pentru apartament, un sistem de alarmă montat la dispeceratul unei firme de pază;

– Încuietoarea de la ușa locuinței trebuie să fie una performantă. Hoții acționează doar acolo unde există vulnerabilități;

– Dacă locuiți la parter sau la etajul unu, grilajele montate la ferestre îi descurajează pe hoți. De asemenea, nu lăsați geamurile rabatate atunci când nu sunteți acasă, deoarece acestea pot fi forțate mult mai ușor și, astfel, hoții să pătrundă în locuință;

– Solicitați administrației montarea unui interfon la intrarea în scară, iar dacă aveți montat un asemenea sistem, nu permiteți accesul necunoscuților în casa scării;

– De asemenea, cereți administrației montarea unui sistem adecvat de iluminare pe holuri și palierele blocului.

Dacă locuiți la casă

– Este indicată montarea unor sisteme de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfășurată în curtea casei, dar și montarea unui sistem de iluminare cu senzori;

– Nu lăsați descuiată poarta de acces în curte, iar atunci când plecați de acasă, verificați dacă toate căile de acces în locuință au fost bine asigurate;

– Nu lăsați cheia de la intrare în ascunzători ce pot fi descoperite cu ușurință de hoți (sub preș sau în ghivece cu flori).

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.