SOCIAL 24 februarie 2013

Hipertensiunea arterială, o boală tot mai răspândită printre români

de Monica Vrânceanu | 689 vizualizări

Spitalul de Cardiologie din Covasna a organizat un Curs Național de Management al Bolnavului hipertensiv

Spitalul de Cardiologie din Covasna

Stațiunea Covasna a fost la finele săptămânii trecute gazda Cursului Național de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualităţi în diagnostic şi Tratament (COMBAT), organizat de Societatea Română de Hipertensiune. La curs au participat peste 150 de persoane, iar acesta s-a desfășurat la Hotelul Clermont, aflat în imediata vecinătate a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”. Cursul a fost adus la Covasna inclusiv prin contribuția directorului medical al Spitalului de Cardiologie, medicul primar cardiolog Carmen Mihaela Suceveanu, iar potrivit acesteia a avut scopul de a prezenta teoretic și practic cazuri clinice reprezentative în diagnosticarea și tratarea bolilor cauzate de hipertensiunea arterială. Cursul COMBAT se bazează pe informații de ultimă oră, susținute de reputați specialişti din domeniu, care abordează problematica hipertensiunii arteriale în directă legătură cu diabetul zaharat, boala cerebrovasculară sau sarcina, precum şi tehnicile actuale de măsurare a tensiunii arteriale şi semnificaţia variabilităţii acesteia.

Astfel, la curs au luat parte medici cardiologi, de familie, diabetologi, interniști, nefrologi, ginecologi, endocrinologi din județele Regiunii Centru – Covasna, Sibiu, Alba, Harghita, Brașov și Mureș, care au prezentat cazuri, au vorbit despre noi metode de măsurare a tensiunii arteriale, despre legăturile dintre hipertensiune și alte afecțiuni.

16.000 de pacienţi anual la Cardiologie

Hipertensiunea afectează tot mai mulți oameni, nu doar în România ci în toată lumea. Puțini se duc la medic, puțini urmează tratamentele chiar dacă ajung la medic, iar acestea duc la complicații mari, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharos, mortalitate. În cadrul acestui curs s-au prezentat cazuri, comentariile experților și s-au arătat abordările practice. Mă bucur foarte mult că am reușit să aducem cursul la Covasna, mai ales că poate alte județe aveau o infrastructură mai adecvată, dar cred că aveau nevoie și medicii de aici de așa un eveniment, plus că stațiunea Covasna este un loc care merită să fie văzut, ca și Spitalul de Recuperare Cardiovasculară”, a declarat medicul Carmen Mihaela Suceveanu, precizând că Spitalul are anual în jur de 16.000 de pacienți.

Potrivit medicului Suceveanu, una dintre țintele Societății Române de Hipertensiune o reprezintă înființarea Centrelor de excelență de hipertensiune, iar Spitalul din Covasna ar fi potrivit în acest sens, tocmai de aceea organizarea aici a Cursului nu a fost decât benefică, la curs fiind prezent și preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanțu.

1 din 4 români suferă de hipertensiune

Potrivit ultimului studiu SEPHAR, 1 din 4 români suferă de hipertensiune arterială. Conform specialiştilor, afecţiunea reprezintă o adevărată problema de sănătate publică în România, care se poate combate doar printr-un management eficient al bolii. În acest context, Societatea Română de Hipertensiune a lansat Cursul COMBAT, dedicat informării medicilor cu privire la cele mai noi date despre diagnosticarea şi tratamentul corect al hipertensiunii arteriale.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.