Hăghig are un centru comunitar nou-nouț: o muncă de 13 ani, cu peste 100 de voluntari
Un centru comunitar special, născut dintr-o dorință și construit de mâini de voluntari (câțiva dintre ei americani și canadieni), a fost inaugurat sâmbătă la Hăghig. A fost un eveniment important pentru că totul a început în urmă cu nu mai puțin de 13 ani! Au muncit aici peste 100 de persoane, fără să aștepte altceva în schimb, decât binele comunității. Și ca să fim cu adevărat sinceri, nici măcar nu e vorba de comunitatea din care fac ei parte, ci una în care au găsit motivația în zâmbete triste, dar sincere de copii săraci. În spatele grandiosului proiect se află organizația UP Charity Romania, coordonată de familia Timariu, în frunte cu Simona, din Brașov, iar alături le-au fost mulți voluntari din străinătate, dar și din zonă.
Centrul comunitar de la Hăghig are și denumire internațională – Hăghig Community Hub - dintr-un motiv evident. Nu pentru că aici comunitatea multietnică ar fi neapărat vorbitoare de engleză. Ci pentru că în spatele proiectului se află numeroși voluntari din America, dar și Canada și alte țări. E vorba de oameni care fac turism de voluntariat. E un concept care mai degrabă ridică sprâncene la noi. Cum adică să dai bani ca să mergi în altă țară și, în loc să te relaxezi și să fii tratat regește, să muncești în construcții sau alte domenii, în condiții grele, (și) fără să primești bani în schimb? Ei bine, în străinătate voluntariatul este, se pare, mai mult decât un concept popular, la modă. De ce? Pentru că, așa cum ne-a explicat coordonatoarea proiectului și președinta UP Charity, Simona Timariu, oamenii aceștia vor să îți petreacă timpul făcând lucruri care contează, care lasă o amprentă și schimbă destine. Iar ceea ce s-a întâmplat la Hăghig, o comună de care auzim așa de puțin, chiar face diferența.
Inaugurarea din 19 august a început cu primirea invitaților în sala de evenimente a centrului, un spațiu luminos, vesel, decorat în galben, verde și alb, cu becuri care atârnă elegant din tavan și grinzi maronii care dau un stil aparte. A continuat apoi cu prezentarea de imagini surprinse în cei 13 ani și discursuri.
Evenimentul de sâmbătă a fost, așadar, unul care a prezentat parcursul proiectului din 2010 încoace. Adică de când a început construcția centrului comunitar, pe un fost lan de porumb. Atunci au demarat și cursuri de engleză, extracuriculare, cu câțiva copii din satul Hăghig. Din ce am aflat astfel, totul a pornit de la dorința unui pedagog, meseria de bază a Simonei Timariu, dezamăgită de limitele sistemului de stat, de a ajuta copiii săraci, pentru care educația e, se pare, un lux în unele zone rurale, nicidecum o normalitate.
Așa că la o petrecere de Ziua Recunoștinței, la care s-a aflat alături de Daniel și Ema, care au o asociație în Săcele care se ocupă cu proiecte similare, Simona și-a pus o dorință. A vrut să ajute copiii săraci. Și cum a ajuns la Hăghig? Aici a găsit înțelegere de la autorități, dar și o comunitate multietnică săracă. În plus, a fost și vreo patru ani educatoare în satele Hăghig și Iarăș, dar și în Brașov. Iar pas cu pas, cărămidă peste cărămidă și om alături de om, a construit.
„Mi-aș dori ca mai mulți copii din Hăghig, dar și oameni din comunitatea aceasta să aibă curaj să viseze, să îndrăznească să viseze, și nu doar să viseze, să se susțină unii pe alții și să aibă tăria să clădească ceva. Să aibă visuri și să se țină de ele”, a spus Simona sâmbătă, în evenimentul de inaugurare.
Voluntarii străini
Printre cei care au fost prezenți sâmbătă la evenimentul de deschidere a fost și Brian, din Vancouver, Canada. El este „voluntarul original”, după cum l-au descris colegii și prietenii lui din România. Acesta a fost printre primii care au pus bazele centrului. Ba chiar a relatat cu umor că atunci când a venit întâia dată aici, acum peste 12 ani, în locul clădirii de acum era un fost lan de porumb. Prima sarcină pe care a primit-o de la Simona a fost ca, împreună cu alte două voluntare din străinătate, să ajute la scoaterea din rădăcini a ceea ce a mai rămas după ce porumbul a fost cules. Iar apoi, cu lopeți și cu o roabă, să întindă pe teren pietrișul dintr-un camion plin. Muncă, nu glumă!
Deși a mărturisit că nu mai credea că va vedea în această viață momentul inaugurării, în cele din urmă Brian a concluzionat: „A fost prima călătorie de voluntar. Mă simt onorat că am fost primul voluntar și că am pus fundația acestui loc”. De altfel, acesta a contribuit nu doar cu munca fizică, ci și cu foarte mulți bani, devenind principalul finanțator.
Ulterior, s-au alăturat proiectului și alții. De exemplu, Don, un fost reporter TV din America. El vine la Hăghig de 10 ani. Acesta a fost, de altfel, și unul dintre prezentatorii evenimentului, care a smuls, cu multă carismă și experiență, râsete de la participanți. Iar dacă nu i-ai fi auzit engleza perfectă, poate că nu te-ai fi gândit că e mai mult decât un om al satului.
În 2019 au venit în echipă doi piloni care acum sunt de bază, Damian și Noemi (Tudose), cea din urmă chiar ânvățătoare în Iarăș.
Mai mult decât un centru comunitar
Acum, centrul comunitar de la Hăghig este un proiect cu multe direcții important, care vrea să devină inima comunității.
Va avea două clase pentru cursuri de tip afterschool pentru copiii din satele Hăghig și Iarăș, adică aproximativ 30 de beneficiari. Totul va fi gratuit pentru aceștia. Scopul principal va fi oferirea unei educații de calitate.
Centrul comunitar din Hăghig va avea și un birou de consiliere, unde specialiștii în domeniu le vor oferi ajutor suplimentar copiilor, dar și adulților.
Tot aici va fi deschis și un „Magazin de sprijin comunitar”. Va fi și o zonă de recompensă pentru copii. Adică micuții vor primi de acolo câte ceva cadou dacă vin la școală, dacă rezolvă o sarcină și așa mai departe. E vorba de dulciuri, haine, papuci, produse de igienă, jucării și altele.
Coordonatorii centrului au subliniat că acest magazin nu va fi doar pentru copii, ci și comunitatea locală va putea beneficia, în special cei care nu au haine, încălțăminte și alte bunuri necesare în viața de zi cu zi, pentru un trai normal.
Sala unde a avut loc acțiunea de sâmbătă va fi utilizată pentru evenimente și activități cultural – sportive, deci va avea destinații multiple. Aici vor putea fi organizate diverse tipuri de activități, de la petreceri, la exerciții după școală și chiar evenimente locale.
Pe lângă programele de afterschool, Hăghig Community Hub va găzdui și cursuri de calificare, respectiv pregătire vocațională pentru cei peste 15 ani. Coordonatorii proiectului vor să atragă parteneri din local care să lucreze cu acești tineri și să îi învețe o meserie bună, de exemplu de mecanic, fermier, bucătar și altele.
O altă componentă a acestui centru va fi Educația pentru sănătate/planificare familială, unde tinerii care încep viața de familie fără să știe la ce să se aștepte să învețe mai multe.
Vor fi, de asemenea, și cursuri de gospodărire, de curățenie, pentru ca participanții să învețe să întrețină o casă, să învețe să schimbe scutece, să planteze legume în grădină și alte abilități utile în viață.
Se va pune accent și pe activități sportive. Iarna vor putea fi organizate acțiuni în sala de evenimente, iar vara afară, în natură.
„Vrem să ajutăm pe tot timpul anului toți copiii din localitate. Nu doar cu sport, ci și cu activități culturale - pictură, lucru manual”, a mai spus, în prezentarea lui, Don, voluntarul din America.
Și să nu credeți că planurile se opresc aici. Cu timpul, în centrul comunitar din Hăghig va fi pusă la punct o bibliotecă și odată cu aceasta și un club de carte, unde cititorii se vor putea întâlni la discuții despre cărțile preferate.
Lista cu lucruri de făcut mai include și proiecții de film, seri de cinema cu popcorn și distracție, dar și „game night”, cu jocuri de societate.
„Planul este unul pe termen lung. Încercăm în următorii cinci ani să ținem câte o activitate din fiecare direcție. Trebuie lucrat și trebuie crescut ușor. Așa cum am făcut cu clădirea”, ne-a spus, după inaugurare, Simona Timariu.
Costuri
Probabil vă întrebați și cine a plătit pentru această construcție măreață și tot ce s-a făcut până acum? Așa cum am explicat și anterior, principalul finanțator este voluntarul Brian din Canada, dar au fost și alți sponsori privați sau voluntari care au făcut donații mai mici sau mai mari. De aceea a și durat 13 ani construirea de la zero centrului – pentru că nu a fost un buget fix și constant.
O aproximare a investiției ar fi de 350 – 400 de mii de dolari, după cum ne-a spus Simona.
Dar neprețuită este munca voluntarilor, pentru că, deși unde a fost nevoie au fost angajați specialiști în construcții, în multe locuri unde s-a putut, truda a fost a voluntarilor.
Ce urmează?
Oficial, primele activități vor începe aici cel mai probabil din februarie, anul viitor, pentru că acum începe strângerea de acte pentru înființarea oficială a afterschool-ului.
În lucru este și înființarea de parteneriate și colaborări.
Iar celelalte activități vor prinde viață pe măsură ce se vor lega aceste prietenii și parteneriate. De fapt, acesta a fost și scopul evenimentului de sâmbătă. Adică nu doar de a împărți bucurie, energie și entuziasm, ci și de a aduna oameni de bine în jurul demersului, oameni care văd utilitatea și cred în dorința căreia UP Charity i-a dat formă și viață.
Și, așa cum zic și reclamele: asta nu e tot! Alături de centrul comunitar din Hăghig, aceeași organizație a început și construcția unei case de oaspeți. Va fi un punct turistic special, pentru că planul este să fie tot un spațiu dedicat comunității. Aici vor putea face muncă practică și chiar să dobândească vechime și să ia salariu tineri care vor să devină bucătari, ospătari sau să lucreze în domeniul turismului. Iar cei care se vor caza vor fi și cei care practică turismul de voluntariat, ca Brian și Don, dar și alți oameni care caută experiențe autentice. Aici lucrările sunt undeva la 50% finalizate.
Așadar, Hăghig devine un punct important pe harta binelui. Este locul care a demonstrat că se poate și că deși e ușor să renunți, e extraordinar de frumos să lupți pentru dorințe cu sens.