Greva din învățământ s-a lăsat cu proteste și în Sfântu Gheorghe
În solidaritate cu protestatarii din Capitală, dar și din alte orașe din țară, sute de cadre didactice, nedidactice și personal didactic auxiliar au protestat marți, 30 mai a.c., în fața Prefecturii Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe. Angajații din învățământ au cerut, încă de la debutul grevei generale din 22 mai, majorarea salariilor.
Au fost prezenți la protest salariați din învățământ, din tot județul. Timp de o oră aceștia au scandat că nu vor ceda.
„Profesorul debutant nu primește mai mult de 2.500 de lei, cuantum cu care rămâne o perioadă foarte lungă de timp, cu creșteri infime. (...) Salariul șoferului de la minister este de două ori mai mare decât salariul unui profesor. Doamna ministru are 21.800 de lei, echivalentul a 15 salarii de femei de serviciu. Unde este echitatea socială? În urma grevei de trei săptămâni din 2005, salariile s-au mărit considerabil, în jur de 60%. Consecința a fost că, în următorii ani, sistemul de învățământ s-a îmbogățit cu dascăli calificați și bine pregătiți. Anii au trecut, dar salariile nu s-au mai majorat, ajungându-se la o criză extremă de cadre didactice calificate. Mulți părăsind școala, înfrânți de acest sistem bolnav. Este haos în învățământ. Creat în mod deliberat în școli, haos care permite elevilor să-i umilească și să-i agreseze pe profesori. Soluția pentru rezolvarea problemelor este la îndemâna Guvernului și este foarte simplă: emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. (...) Cerem majorare salarială de 25% în medie, pentru a putea acoperi cel puțin inflația dovedită statistic”, a spus, printre altele, Mona Macovei, vicepreședintele Sindicatului Liber al Învățământului (SLI) Covasna.
Pe lângă mărirea salariilor, protestatarii au cerut respect și decență.
„Nemulțumirea noastră este că nu suntem respectați, că suntem umiliți de mai marii noștri conducători. Vrem salariile care ne-au fost promise. Sperăm ca noua lege a învățământului de acum, din iunie 2023, va fi o lege care ne va pune și pe noi pe statutul respectat de dascăl în țara noastră. Noi vrem să avem statutul pe care îl au și alți dascăli în Europa. Să fim respectați. Să trăim decent. Nu dorim nimic mai mult. Dar nu mai vrem umilirea aceasta. Umilirea celor de sus face ca și elevii noștri să ne umiliească, precum și părinții. Noi nu mai avem un statut demn, de dascăl, în țara asta. Chiar ne iubim meseria și n-am fi făcut asta copiilor noștri. Sunt niște copii minunați. Avem elevi care au examene acum și care au nevoie de sprijinul nostru, dar nu mai putem. E momentul în care trebuie să spunem stop umilinței și să strigăm cât putem de tare ca să fim auziți. Ni s-a spus în 2017 să așteptăm, să avem răbdare. Am avut. N-am cerut decât cei 25% la noua lege a salarizării. Nouă nu ne trebuie vouchere, umilință. Ne cumpărăm cărți, ne cumpărăm cursuri de atâția ani, din banii aceștia puțini. Noi le plătim, nu ne dă Guvernul. Atâta vrem, respect”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, un cadru didactic din Întorsura Buzăului, Lăcrămioara Bularca.
În timpul protestului, o delegație de cinci persoane de la sindicatele din zona Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului a fost primită în audiență de prefectul județului, dr. Ráduly István.
„În urma discuțiilor cu dânșii, cred că știți că și eu sunt pedagog, profesor, am preluat acel document pe care l-au lăsat la Instituția Prefectului. Foarte repede am pregătit și o adresă către Guvernul României, către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și, bineînțeles, către Ministerul Educației, prin care, din nou, am enumerat problemele cu care se confruntă profesorii și am solicitat găsirea unei soluții adecvate rezolvării acestora. Nu le citesc pe toate, dar menționez o singură frază: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul că salariul profesorului debutant să fie cel puțin salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Bineînțeles, nu este singura problemă valoarea sau cuantumul salariilor. Sunt și altele. Dar să nu uităm că legi există. În legea învățământului, numărul 1 din 2018, în articolul 8 se prevede că 6% din PIB să fie dat către învățământ. (...) Trebuie să judecăm în așa fel încât să avem în vedere și punctul de vedere al părinților, al elevilor. Într-adevăr, sunt probleme, dar problema majoră, din punctul meu de vedere, este problema cu acei ani terminali, clasa a VIII-a, clasa a XII-a. Ce o să fie cu acești elevi? Trebuie să găsim soluții pentru problemele profesorilor, în așa fel încât să nu afecteze viitorul copiilor. Sunt sigur că Guvernul va identifica soluția cea mai bună”, a declarat marți, într-o conferință de presă, prefectul Ráduly István.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că aceasta nu a fost prima întâlnire cu reprezentanții sindicatelor, ci a mai fost una în 8 mai, în care i s-a adus la cunoștință despre aceste nemulțumiri și intenția demarării acțiunilor de protest. Solicitările de atunci ale sindicaliștilor covăsneni au fost transmise, cu dată de înregistrare 10 mai, Ministerului Educației și ministrului Ligia Deca.
Angajații din învățământ sunt hotărâți să continue greva și protestele până la soluționarea revendicărilor.
A contribuit și Iulia Drăghici - Taraș