SOCIAL 5 martie 2015

Gazele s-ar putea scumpi cu 9% în a doua jumătate a anului

de Covasna Media | 559 vizualizări

Preţul gazelor naturale pentru populaţie va rămâne neschimbat până în iulie, chiar dacă oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au solicitat o majorare a acestuia. Asigurările vin din partea Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În plus, preşedintele instituţiei spune că, în momentul când va fi aplicată, majorarea de preţ nu va fi în niciun caz de 16%, cum a cerut FMI, ci de cel mult 9%. Oricum, peste cel anunţat la început de an de Guvern.

„Nu există nicio posibilitate să crească preţurile mai devreme de 1 iulie. Preţurile se formează şi se dau publicităţii de către ANRE pentru o perioadă trimestrială. Nu putem, la mijloc de trimestru, să schimbăm”, a declarat Niculae Havrilet, preşedintele ANRE.

La ultima vizită a delegaţiei Fondului Monetar Internațional, oficialii instituţiei financiare au cerut ca, de la 1 aprilie, preţul gazelor să fie majorat de la 53 la 62 de lei pe MWh. Mai exact, populaţia ar fi trebuit să plătească mai mult cu 16%. Însă Guvernul anunţa luna trecută că scumpirea va fi de numai 5%.

„Noi am spus că, în acest moment, populaţia României nu poate suporta creşteri foarte mari”, a spus Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Noul scenariu avansat de ANRE ţine însă cont şi de costurile distribuitorilor de gaze, aşa că scumpirea ar putea fi mai mare. Distribuitorii s-au plâns că au încasări mai mici pentru că populaţia consumă mai puţine gaze.

Întrebat dacă majorarea ar putea fi de 9%, astfel încât să fie şi în beneficiul distribuitorilor, preşedintele ANRE a răspuns: „Da, am ţinut cont şi de ceea ce au solicitat distribuitorii, având în vedere scăderea cu 3% a consumului general”.

Specialiştii spun că autorităţile majorează tarifele din domeniul energiei fără a face însă studii de impact.

„Trebuie ţinut cont de posibilitatea reală a populaţiei să suporte, dar nu pot ca acest preţ să îl inventez cum vreau eu, că e mare sau e mic. Dacă vrem să stabilim un preţ, ar trebui să ne uităm în lege, iar legea spune că trebuie să se facă un studiu”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor naturale.

Cu sau fără studiu, Guvernul trebuie să stabilească noi date pentru calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale. Autorităţile au anulat deja scumpirile care fuseseră programate pentru toamna trecută şi începutul acestui an.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.