SOCIAL 12 iulie 2019

Furia dezlănțuită a apelor din județul Covasna a costat Guvernul peste 17 milioane de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 899 vizualizări

Bilanțul lucrărilor după inundațiile de anul trecut 

Inundațiile din vara anului trecut încă produc efecte în județul Covasna, în sensul că doar jumătate dintre stricăciuni s-au reparat într-un an de zile. Din cele peste 40 de obiective importante afectate și propuse spre reabilitare, doar aproximativ 20 s-au rezolvat până acum, potrivit bilanțului Prefecturii Județului Covasna. În total, Guvernul a acordat 17 milioane de lei pentru executarea acestor lucrări, mai informează Prefectura. 

Peste 17 milioane de lei au ajuns anul trecut la 22 de unități administrativ teritoriale din județul Covasna ca fonduri de urgență alocate de Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de inundațiile de vara trecută (fără a pune la socoteală banii acordați, separat, de CNAIR, pentru drumurile naționale afectate și Apele Române, pentru repararea barajelor). 

Lista obiectivelor afectate cuprinde peste 40 de puncte, printre care poduri, podețe, drumuri, apărări de mal sau chiar și instituții publice, arată bilanțul Prefecturii Județului Covasna, prezentat joi, 11 iulie, de prefectul Sebastian Cucu, într-o conferință de presă. 

Dintre acestea, pentru o treime s-au terminat lucrările și s-au realizat recepțiile. În total, aproape jumătate sunt finalizate, dar încă se mai derulează proceduri legale în vederea recepționării, a explicat prefectul. Cealaltă jumătate a obiectivelor se află încă în lucru, la stadiu de obținere avize pentru studii, execuții și așa mai departe. 

În rândul obiectivelor finalizate intră mai multe poduri, printre și cele din Olteni sau Brăduț, școlile din Lunca Mărcușului și Băcel, dar și mai multe drumuri. 

Printre cele mai importante puncte aflate încă în reparații în urma inundațiilor din vara lui 2018 se află și Podul de la Camping din Întorsura Buzăului, cu 61% dintre lucrări decontate. 

La capitolul întârzieri se găsește Sita Buzăului, cu podul de la Crasna, încă închis, lucrare aflată încă în stadiul de avize și măsurători, dar și un pod de la Baraolt. 

„Putea fi și mai bine. (...) Ce era critic s-a rezolvat, în principal unde e vorba de poduri sau de căi de comunicații, care pot întrerupe sau îngreuna accesul între două localități. (...) Eu zic că dacă anul acesta vom reuși să finalizăm toate obiectivele, atunci ne putem declara mulțumiți, nu neapărat noi, cât cetățenii. Dar așa cum am spus, am fost preocupat de zonele critice, acolo unde efectiv au fost probleme mari și acum situația este sub control”, a declarat prefectul Sebastian Cucu. 

Pagube și în 2019 

Cu toate că, cel puțin până acum, anul acesta județul Covasna a fost ferit de calamitățile naturale, au fost totuși înregistrate situații deosebite în urma ploilor abundente din 2 – 6 iunie: 78 de anexe gospodărești inundate, șapte poduri și podețe afectate, 100 de metri de drumuri naționale, 40 de kilometri de drum forestier 2,4 kilometri de străzi cuprinse de ape, 30 de hectare de culturi și 100 de hectare de fânețe și pășuni de asemenea afectate, dar și 11 construcții hidrotehnice. 

După perioada indicată, au existat probleme mai mari pe mai multe străzi din Covasna, dar și la Turia, unde au fost afectate peste 50 de anexe gospodărești. 

„Slavă Domnului, față de anul trecut, fenomenele s-au manifestat mai ponderat, aș putea spune, la nivelul județului nostru, privind comparativ cu alte județe. (...) Imprevizibilul rămâne imprevizibil, însă și anul acesta au fost fenomene și dacă ne referim la cât de bine au rezistat construcțiile hidrotehnice putem spune că au fost încercate și au rezistat bine. (...) Pregătiți pentru a interveni suntem, așa cum am fost și anul trecut”, a mai spus prefectul.  

Referitor la suma alocată pentru remedierea infrastructurii afectate de inundațiile de anul trecut, Sebastian Cucu a precizat că a primit și semnale de la primari că fondurile nu ar fi suficiente, însă, a punctat acesta, autoritățile locale au posibilitatea să aloce fonduri pentru acoperirea tuturor costurilor și din bugetele locale. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.