SOCIAL 31 ianuarie 2020

Focarul de râie din Őrkő, oprit complet de specialiști

de Covasna Media | 4350 vizualizări

Nu există persoane afectate în prezent 

Focarul cu râie (scabie) apărut la sfârșitul anului trecut în cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe a fost eliminat complet. Dacă atunci 30 de persoane au fost diagnosticate cu această afecțiune, în prezent nu mai există cazuri noi, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

În prezent nu există un motiv de îngrijorare în ceea ce privește infecția de scabie, ne-a declarat epidemiologul de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Sánta Ferenc.

Chiar dacă numărul raportat al persoanelor afectate la sfârșitul anului trecut a fost de aproximativ 30, numărul real a fost mai mare, conform specialiștilor, pe motiv că scabia, sau râia, cum este ea denumită popular, este o afecțiune a pielii extrem de contagioasă și dificil de vindecat dacă nu este tratată corespunzător. 

Odată cu apariția focarului, autoritățile sanitare au luat măsurile necesare, iar bolnavilor li s-a acordat tratamentul. Pentru a evita răspândirea parazitozei, pacienților li s-a recomandat spălarea la temperaturi mari și călcarea lenjeriei și a hainelor persoanei afectate și a celor care au venit în contact cu aceasta.

„Nu au mai fost cazuri de scabie la Őrkő. E ceva ce este tratabil. În momentul când s-a depistat și și-au dat seama ce este și după ce s-au tratat, pentru că a fost un medic specialist acolo și s-a prescris medicamentația, atunci toată lumea știa ce are de făcut. Trebuie spălat tot, prosoape, așternuturi, la temperaturi mari. Se pare că oamenii au înțeles și nu au mai fost probleme. S-a pus accent și pe educație. Oamenii s-au speriat atunci pentru că virusul se poate lua prin obiecte”, ne-a spus Sánta Ferenc. 

Până la producerea focarului, autoritățile sanitare din județ au înregistrat 24 de cazuri de scabie în 2019, în timp ce în 2018 au fost raportate un număr de 64. În 2017 medicii au raportat 59 de cazuri, iar cele mai multe din ultimii ani au fost identificate în 2016, când 126 de persoane s-au adresat specialiștilor cu această problemă.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.