Flori și zâmbete pentru bătrânei
Voluntarii Salvatore au marcat la Sfântu Gheorghe Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice
Voluntarii Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe se încăpățânează, într-un fel cu totul pozitiv, de câțiva ani încoace să marcheze Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice. În acest context, duminică, 29 septembrie, bătrâneii ieșiți duminică la prânz la plimbare la Târgul de Toamnă din centrul orașului Sfântu Gheorghe au fost întâmpinați de voluntarii zâmbitori care le-au oferit flori și le-au transmis „La mulți ani!”.
„E important nu doar să ne gândim la cei mai în vârstă, ci să și facem câte ceva pentru ei, așa că ne-am gândit să marcăm și anul acesta Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Pentru noi este un gest mic, dar știu din experiențele trecute că e bine primit. Nu foarte multă lume se gândește la această sărbătoare, de aceea noi am ținut să o marcăm cumva. Poate anul viitor ne unim mai mulți și facem ceva mai de anvergură”, ne-au spus duminică reprezentanții Asociației Salvatore.
Inițiativa, derulată cu sprijinul florăriei Cyclamen, de a dărui flori bătrânilor din comunitate nu este o premieră pentru această asociație, deja cunoscută la nivel județean pentru acțiunile sale de binefacere. În ultimii trei ani, în preajma datei de 1 octombrie, voluntarii „Salvatore” și-au asumat misiunea de a pune zâmbete pe fețele vârstnicilor care le ies în cale.
„Noi, oamenii mai tineri, avem îndatorirea sacră să arătăm respectul și dragostea celor care ne-au învățat să mergem, să vorbim, să gândim și să fim, în primul rând, oameni. De aceea trebuie să asigurăm creșterea calității vieții pentru persoanele vârstnice și să le respectăm drepturile pentru a putea trăi în demnitate. Acordarea unei gingașe flori și mesajul unui călduros „La mulți ani!” a fost un mic gest din partea noastră”, ne-au spus, la fiecare ocazie, reprezentanții Asociației.
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este marcată în fiecare an la 1 octombrie și a fost instituită la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106.
Participarea Asociației Salvatore la Târgul de Toamnă de la Sfântu Gheorghe nu s-a rezumat doar la campania adresată vârstnicilor, ci voluntarii au și acordat primul ajutor în cazul urgențelor și, de asemenea, cei interesați au putut să beneficieze de măsurarea unor parametri, cum ar fi: tensiunea arterială, glicemia, pulsul, saturația de oxigen, colesterolul, acidul uric și trigliceridele. De aceste acțiuni s-au ocupat în weekend 10 voluntari.
Ceea ce au remarcat coordonatorii asociației este că din ce în ce mai mulți tineri se arată interesați de sănătatea proprie, pentru că numărul celor care ajung în cortul Salvatore cu ocazia acestor acțiuni este în creștere.
Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe, care a fost înființată în urmă cu 4 ani, are în prezent 48 de voluntari și derulează acțiuni în tot județul.