SOCIAL 3 aprilie 2021

FOTO/ VIDEO Flori și aplauze pentru angajații spitalului din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 8062 vizualizări

Inițiativa a venit ca răspuns la protestele violente din alte orașe din țară

Cu brațele pline cu flori colorate și cu două pancarte pe care scria, în engleză, dar și maghiară și română, „Nu toți eroii poartă capă”, „Mulțumim” și „Culture, not violence” (engl. cultură, nu violență). Așa s-au prezentat sâmbătă, la ora 14:00, mai multe persoane în fața Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”. A fost un mesaj pe care câțiva tineri din Sfântu Gheorghe au vrut să îl transmită, printr-un „protest” altfel.  

Pentru catolici, e Sâmbăta Mare, dinaintea Paștelui. Dacă pentru mulți dintre aceștia este o zi plină, dedicată ultimelor pregătiri înainte de marea sărbătoare, pentru câteva persoane din Sfântu Gheorghe a fost un prilej de a arăta recunoștință și iubire, ca monede de schimb pentru valurile de ură și, pe alocuri, violență, care s-au ivit în spațiul public împotriva „dictaturii medicale”. Așa că tinerii cu inițiativă nu au stat prea mult pe gânduri și au trecut la fapte. Fapte prin care au vrut să le arate celor care de mai bine de un an de zile lucrează fără oprire, dar nu neobosiți, în condiții ceva mai deosebite decât până acum, din cauza pandemiei, în spital.

Am vrut să răspundem la toată violența care își face loc în țara asta, cu iubire. Am vrut să facem un gest. Am început să discutăm cu mai mulți cunoscuți despre ce se întâmplă și am vrut să facem ceva. Din păcate și noi am avut cunoscuți care au avut boala și am văzut ce face. Nu îmi vine să cred că oamenii încă pun la îndoială faptul că există și fac proteste. (...) Noi am vrut să facem un gest frumos, să le arătăm oamenilor din spitale că sunt și susținători, nu doar cei care strigă „Jos dictatura medicală!”. (...) Ei lucrează când alții stau acasă de sărbători și am vrut cumva să le aducem un zâmbet”,  mi-a spus sâmbătă, unul dintre organizatorii acțiunii, Conrea-Ilyés Ágnes, care a punctat că ideea le-a venit ei și prietenilor săi, Bokor Anna, Kertész Ábrahám, Kovács Angyalka-Rebeka, Kovács Bálint Hunor și Nagy-Lázár Mikolt, după o acțiune similară derulată la Arad. 

Demersul lor, al tinerilor cu vârste între 15 și 20 de ani, așa cum s-au prezentat drept organizatori într-un eveniment făcut public pe Facebook, nu a rămas fără ecou și sprijin, pentru că la scurt timp după ce au anunțat ce își doresc să facă, mai multe persoane de toate vârstele, dar și un sponsor li s-au alăturat. Este vorba despre o asociație a fermierilor din secuime, care le-a oferit 200 de fire de flori.

Puțin după ora 14:00, la poarta spitalului, aproape de bariera care se ridica și cobora după fiecare ambulanță și mașină, i-a întâmpinat directoarea de îngrijiri a spitalului. Avea o cutie de măști în mână. Era poate pregătită să le ofere celor care nu aveau, dar nu a fost nevoie nici măcar să o deschidă. I-a invitat pe oaspeți să intre în curtea spitalului. Mulțimea s-a pus în mișcare și în scurt timp a ajuns aproape de intrarea principală, de unde au început să iasă angajații. Priveau uimiți la grupul de oameni cu brațele pline de flori și parcă nu le venea să creadă. Era un gest de care aveau mai multă nevoie decât au crezut vreodată, ne-a spus directoarea de îngrijiri a spitalului, Molnár Enikő. Înainte să se apropie și să împartă florile, vizitatorii au început să aplaude.

Ne mângâie sufletele și ne redă încrederea în comunitatea în care ne înconjoară. Aveam mare, mare nevoie de acest gest, pentru că vocile care ne dărâmă și ne strică zi de zi cheful de viață, cheful de muncă, sunt mult prea multe”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directoarea de îngrijiri, Molnár Enikő.

În ceea ce privește atmosfera din spital, aceasta ne-a spus că „oamenii sunt obosiți. Sunt obosiți nu doar pentru că este foarte multă muncă, ci și pentru că nu prea primesc acea apreciere, acele gesturi de bunăvoință, pe care credem că le-am merita”.

Cu puțin timp înainte de a o ruga pe directoarea de îngrijiri să ne spună ce părere are despre acțiunea tinerilor, o colegă de-ale ei i-a pus mâna pe braț și în grabă i-a spus că ea trebuie să plece, pentru că „tocmai a venit un pacient COVID, în stare destul de rea”. Și a pornit în pas grăbit spre clădirea de boli infecțioase, după un semn tacit al acesteia.

Sunt foarte multe internări și la Infecțioase și la Terapie Intensivă, unde ajung pacienți în stare din ce în ce mai gravă. La fel și la Infecțioase. Sunt și foarte multe prezentări la UPU. Dar trebuie să facem față. Vin zi și noapte. Și trebuie să lucreze toată lumea: laboratorul, administrativul, îngrijitoarea de curățenie, toată lumea. Pentru că doar împreună putem să facem. Separat, nimeni nu poate să ducă această luptă”, ne-a spus Molnár Enikő, precizând, totodată, că acesta este și mesajul pe care l-ar transmite comunității: „Separat, nimeni nu poate să ducă această luptă. Și pentru noi fiecare viață contează”.  

Organizatorii „protestului altfel” speră ca, la fel cum ei au preluat ideea de la Arad, și alții vor fi inspirați de aceste acțiuni și se vor organiza în cât mai multe orașe. Pentru că ce e mai frumos și mai creștinește decât să transformi ura în iubire?

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.