Flashmob pentru cei cu șosetele în dungi
Peste 150 de persoane au ieșit în stradă să-și arate solidaritatea față de persoanele cu Sindrom Down
Pe 21 martie, de ziua Mondială a Sindromului Down, zeci de persoane au ieșit în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe. Flashmob-ul a fost un prilej de a crea o punte de legătură între societate și persoanele cu sindrom Down și familiile acestora. Participanții și-au agățat la piept șosete colorate în dungi, ca simbol al acestei afecțiuni.
Mesajul pe care organizatorii au dorit să îl transmită prin acest flashmob este acela că fiecare persoană este unică și are o valoare infinită, iar societatea are doar de câștigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale.
„Copiii și tinerii cu acest sindrom au fost foarte bucuroși și au așteptat această zi. Fundația Creștină Diakonia și Casa Irisz din Sfâtnu Gheorghe sărbătorește de câțiva ani Ziua Mondială a Sindromului Down, deci nu este pentru prima oară. Am invitat partenerii noștri de la Liceului de Artă „Plugor Sándor”, de la Colegiului Reformat din Sfântu Gheorghe, de la școala „Puskás Tivadar”. La ora 11 am avut o demonstrație flashmob care a durat cam 40 de minute unde am cântat în grup. Au fost în jur de 150-200 de persoane. Colegii și prietenii acestor tineri cu Sindromul Down au povestit cât de iubitori sunt și care sunt părțile bune ale vieții cu o astfel de persoană. Este important ca societatea să îi trateze egal și pe ei”, ne-a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Erőss Bulcsú.
Elevii mai multor unități de învățământ din județ, alături de profesori și părinți, s-au alăturat cauzei și au cântat în grup împreună cu sărbătoriții.
Makkai Péter, directorul Casei Írisz din Sfântu Gheorghe a subliniat faptul că diversitatea este unica „normă” demnă de umanitate.
„Această zi Mondială a Sindromului Down a avut scopul de atrage atenția și de a face oamenii mai deschiși, mai sensibili în legătură cu aceste persoane care trăiesc printre noi. Ei nu trebuie considerați ca o povară a societății, ci mai mult de cât atât, ei pot să dea o culoare interesantă societății prin diversitatea lor. De aceea și șosetele colorate cu dungi sunt simbolul lor, pentru că fără ei societatea noastră ar fi mult mai săracă și ar avea mult mai puțină culoare” ne-a precizat Makkai Péter.
Ziua Mondială a Sindromului Down este o zi de solidaritate cu cei afectați de această maladie cromozomială. Marcarea acestei zile a fost decisă de organizația Down System International, iar data a fost aleasă pentru a simboliza unicitatea cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar.