SOCIAL 25 mai 2022

FCRCHM, despre vizita președintei Ungariei în România: „A sfidat toate normele diplomatice”

de David Leonard Bularca | 1482 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) spune despre venirea președintei Ungariei, Novák Katalin, în România că a sfidat toate normele diplomatice. Forumul atrage atenția și că vizita a fost încadrată ca fiind una neoficială, deși președinta s-a întâlnit cu unii aleși ai UDMR și a participat la dezveliri de plăci memoriale, statui și alte tipuri de evenimente. 

„În urma unei vizite care se pretinde a fi informală, dar care a avut toate trăsăturile specifice unei vizite oficiale într-un stat vecin, președintele Ungariei, Novak Katalin, a sfidat toate normele diplomatice, regulile care veghează relațiile bilaterale și nu în ultimul rând bunul simț când vine vorba de relații între state.

În ceea ce pare a fi o vizită în Transilvania și nu în România, președintele statului vecin a desconsiderat într-atât de mult autoritățile din România încât nici nu a avut în vedere o întâlnire cu omologul său sau cu alte autorități din cadrul administrației centrale. Singurii „demni” de întrevederea cu aceasta au fost aleșii UDMR și liderii acestora din teritoriu”, se arată într-un comunicat de presă al FCRCHM transmis redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro. 

Reprezentanții Forumului sunt de părere că, în vizita sa din România, președinta ungară a propagat „idei revizioniste”. 

„Nu putem înțelege cum este catalogată această vizită ca fiind neoficială, din moment ce președintele statului ungar a participat la dezveliri de plăci memoriale, statui și la evenimente culturale cu mii de participanți. Ba mai mult, a participat la dezvelirea statuii principelui maghiar Gabriel Bethlen tocmai în Cetatea Unirii din Alba Iulia. Totodată, Katalin a afirmat că se erijează în „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”, făcând din nou aluzie la cetățenii români de etnie maghiară, folosind și această oportunitate pentru a propaga idei revizioniste.

Subliniem faptul că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a fost printre primele organisme din rândul societății civile românești care a reacționat față de aceste acte provocatoare, condamnând de fiecare dată momentele în care diplomați și politicieni maghiari au organizat „plimbări” prin județele din Transilvania pentru a crea tensiuni, pentru a promova separatismul pe criterii etnice și, nu în ultimul rând, pentru a menține minoritatea maghiară captivă din punct de vedere electoral”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Membrii FCRCHM solicită o reacție din partea Administrației Prezidențiale a României în legătură cu acest subiect și spun că la evenimentele la care a participat Novák Katalin s-au regăsit, printre altele, elemente simbolice care făceau referire la „Ungaria mare”. 

„Solicităm reacția fermă a Administrației Prezidențiale a României întrucât gesturile și afirmațiile recente denotă o atitudine vădit sfidătoare la adresa autorității de stat a României, partea maghiară promovând o politică anti-europeană și anti-românească, defilând prin orașele din inima Transilvaniei ca și cum ar inspecta propriul teritoriu. Atragem atenția din nou că la aceste evenimente s-au putut regăsi elemente simbolice care fac referire la „Ungaria mare”, precum și la separatismul așa-zisului ținut secuiesc, fapt pentru care considerăm ca fiind imperios necesară o atitudine hotărâtă din partea autorităților din România”, au mai transmis cei de la FCRCHM. 

Președinta Ungariei a ajuns joi în România, la Cluj-Napoca. Aceasta s-a aflat sâmbătă într-o vizită la Alba Iulia și a fost oaspetele de onoare al Zilei Unității Reformate Maghiare, însă a participat și la alte evenimente. 

Novák Katalin este prima femeie președinte din Ungaria și a fost investită în funcție la începutul acestei luni. 

Sursa foto: Novák Katalin / Facebook

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.