SOCIAL 25 octombrie 2013

Eşti asigurat şi te tratezi medical în străinătate? În ce condiţii primeşti banii înapoi de la statul român

de Covasna Media | 694 vizualizări

Asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi tratament medical au dreptul de a beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale. Potrivit legislaţiei în vigoare, însă, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din România şi nu va depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat.

25 octombrie 2013 este termenul de transpunere a Directivei Europene 24/2011 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, document ce asigură cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă publicat astăzi de Casă Naţională de Asigurări de Sănătate.

În practică, prevederile esenţiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate în România, conform Ordinului Casei Naţionale  de Asigurări de Sănătate  nr. 729/2009, după cum informează instituţia în document.

Astfel, în baza acestui act normativ, asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat.

Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se efectuează de către casa de asigurări de sănătate unde este luată în evidenţă persoană asigurată. Totodată, rambursarea se realizează către asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiica) sau a unei persoane împuternicite de acesta, în lei.

Mai mult, asiguratul îşi poate primi banii înapoi doar dacă serviciul medical acordat într-un stat membru al Uniunii Europene şi achitat de către asigurat face parte din pachetul de servicii de bază din sistemul de asigura sociale de sănătate din România.

Important! Rambursarea se realizează în termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii de verificare şi avizare de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Totuşi, sunt şi cazuri în care asiguratul nu îşi va primi banii înapoi. Mai exact, potrivit Ordinului CNAS nr. 729/2009, în condiţiile în care un asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se deplasează într-un stat membru UE pentru a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă că persoană asigurată, acesta suportă contravaloarea serviciilor medicale acordate.

În plus, dacă asiguratului român, aflat pe teritoriul unui stat UE, i se acordă asistenţă medicală fără ca acesta să prezinte cardul european de asigurări sociale de sănătate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitară de la locul de şedere, asiguratul va suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

Cardul european de asigurări de sănătate conferă posesorului dreptul de a beneficia de asistenţă medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al UE şi poate fi folosit de asiguraţi doar în Europa şi doar în ţările cu care România are încheiate acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale conform prevederilor legale.

Conform regulamentelor europene de securitate socială, asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate, aflaţi pe teritoriul unui stat membru EU, SEE şi Elveţia beneficiază, în prezent, de următoarele tipuri de asistenţă medicală:

- Asistenţa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE şi Elveţia, prin intermediul  Cardului European de Sănătate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de înlocuire a cardului european (CIP)

- Asistenţa medicală planificată, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112)

- Asistenţa medicală pentru asiguraţii care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care înlocuieşte formularele  E106, E 109, E 120, E 121).

Potrivit informaţiilor date publicităţii de CNAS, proiectul de lege pentru modificarea Legii 95/2006, necesar pentru transpunerea Directivei Europene 2011/24, a fost elaborat şi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi se afla în procedură de adoptare.

(sursa: avocatnet.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.