SOCIAL 22 august 2011

Ecografii performante la alţii, dar nu la noi

de Monica Vrânceanu | 508 vizualizări

Una dintre cele mai importante investigații medicale pe care trebuie să le realizeze femeile însărcinate, ecografia de morfologie fetală, este inaccesibilă în județul Covasna, pacientele fiind trimise în acest sens la clinicile din Brașov sau Târgu-Mureș.

Regulile moderne de supraveghere a unei sarcini impun realizarea, la jumătatea vârstei sarcinii, a ecografiei de morfologie fetală, o investigație care se bazează pe ultrasunetele emise de către un aparat ecografic performant și care sunt apoi reflectate de către țesuturi, înregistrate fiind sub forma unor imagini digitale.

Din păcate însă, niciunul dintre cabinetele medicale private și niciuna dintre secțiile de ginecologie ale spitalelor covăsnene nu realizează astfel de ecografie.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență, Antal Almos, a declarat că această ecografie necesită anumite competențe genetice care în prezent nu există în județul nostru.

”În unitățile sanitare și cabinetele din județul nostru se realizează ecografii normale, de nivel mediu și doar atunci când medicii ginecologi au suspiciuni cu privire la posibile malformații se trece la un eșalon superior”, a explicat Antal Almos, subliniind că pentru acest gen de ecografie sunt necesare competențe genetice superioare.

Ecografia morfologică fetală poate să dureze aproximativ 30 de minute, iar informațiile oferite de aceasta sunt extrem de importante – arată vârsta gestațională, numărul feților, locul în care se află placenta sau cantitatea de lichid amniotic. De asemenea, această ecografie poate identifica și anumite anomalii congenitale, anomalii fetale cardiace, digestive, renale, ale feței, ale sistemului osos. În funcție de gravitatea anomaliei descoperită la ecografie, se hotărăște împreună cu gravida ce este de făcut mai departe, iar anumite probleme ale fătului pot fi remediate încă din perioada sarcinii. În ceea ce privește prețul acestei ecografii, acesta este cuprins între 250 și 300 de lei, în vreme ce o ecografie normală costă de la 100 la 150 de lei.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.