SOCIAL 19 decembrie 2011

E oficial! Avem SMURD în Covasna [VIDEO]

de Székely Emőke | 1016 vizualizări

Cele trei autospeciale vor deservi zonele Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului.

De 20 de ani Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este prezent în România printr-un vis al lui Raed Arafat (actual subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii), vis ce a devenit realitate întâi la Târgu Mureş, apoi în tot mai multe judeţe ale ţării. Covasna s-a alăturat vineri judeţelor care au acest serviciu, printr-o ceremonie la care au participat oficialităţi centrale, judeţene şi locale, angajaţi ai ISU şi localnici. Au fost prezenţi la Sfântu-Gheorghe ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, şefi ai Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din ţară, dar şi parlamentari.

Trei autospeciale SMURD

Serviciul SMURD va fi funcţional în judeţul Covasna de la începutul anului viitor, dar cele trei autospeciale au sosit deja la Sfântu Gheorghe, ele fiind „vedetele” ceremoniei de vineri. Acestea vor deservi zonele Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului. Prezent la inaugurare, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că în anul care urmează, ministerul pe care îl conduce doreşte să extindă serviciul şi să mai cumpere 300-1.000 de maşini, în funcţie de fondurile ce vor fi disponibile în acest sens. „Au mai rămas 4 judeţe din ţară unde nu există SMURD. Au fost 6, dar odată cu inaugurarea acestuia din Covasna porneşte şi SMURD-ul în judeţul Sălaj, astfel vor rămâne doar 4 judeţe unde vom înfiinţa SMURD anul viitor” – a declarat Ritli.

Întorsura are SMURD, Baraoltul mai aşteaptă

Prezent la inaugurare, preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, şi-a exprimat din nou satisfacţia pentru faptul că Întorsura Buzăului a fost inclus în lista celor trei oraşe care vor beneficia de autospecialele SMURD. „Aşa cum am promis întorsurenilor acum aproape un an, serviciul medical din această zonă s-a îmbunătăţit spectaculos. Iată că prin această maşină de asistenţă specială care va sta la dispoziţia întorsurenilor reuşim o performanţă de care mulţi se îndoiau. Cu atât mai mult cu cât am fost nevoiţi să alegem trei din cele cinci oraşe ale judeţului care vor avea în primă fază aceste maşini. Efortul de a convinge că întorsurenii au nevoie după atâţia ani de un serviciu de urgenţă eficient păleşte în faţa necesităţii reale pe care românii din zona buzaielor au resimţit-o de-a lungul timpului. Îi mulţumesc în mod deosebit dr. Raed Arafat pentru acest demers şi pentru aplecarea sa specială spre Întorsura Buzăului precum şi Consiliului Judeţean care a hotărât să se implice şi financiar în acest proiect”, a declarat Manolăchescu.

Încă de la primele zvonuri despre posibila înfiinţare a SMURD în judeţ, s-a ridicat problema zonei Baraolt. Momentan pacienţii din această zonă care au nevoie de acest serviciu sunt preluaţi de judeţul Braşov, iar acest lucru va rămâne la fel încă o vreme. „Dacă pornim de la premiza că nimic nu este mai presus de viaţa omenească, pot să spun că începând de astăzi începe o nouă eră în judeţ, pentru că odată cu sosirea celor trei maşini vom înfiinţa serviciul SMURD în judeţ. Acest lucru este doar începutul. Avem speranţa ca în curând să primească şi zona Baraoltului o maşină şi va fi deschis şi acolo un centru” – a declarat prefectul judeţului Covasna, György Ervin.

Garaje speciale pentru maşini

Maşinile SMURD trebuie să fie gata de plecare în orice oră a zilei, aşadar este nevoie de crearea unor condiţii speciale de garare a lor. Consiliul Judeţean Covasna a fost cel care s-a angajat să rezolve această problemă anul viitor. „Iată că judeţul Covasna a intrat în reţeaua SMURD, iar eu cred că astfel am putut realiza un deziderat venit şi din partea populaţiei, şi din partea autorităţilor locale. Anul viitor Consiliul Judeţean s-a angajat să construiască în trei locaţii, în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului câte o locaţie, mai mult decât un garaj, pentru aceste maşini de intervenţie” – a declarat preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Au venit şi trei ambulanţe noi

Judeţul Covasna a primit cu această ocazie nu numai cele trei autospeciale SMURD, ci şi alte trei maşini pentru serviciul de Ambulanţă. Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că cele două servicii care fac parte din sistemul integrat de urgenţă au salvat mii de vieţi de-a lungul anilor, întrucât aceste structuri au acordat asistenţă medicală de specialitate în timpul transportului ca şi cum pacientul ar fi într-o secţie de terapie intensivă a unui spital.

SMURD nu este concurenţa Ambulanţei

„SMURD şi serviciul de Ambulanţă trebuie să se complementeze reciproc, pentru că ambele au aceeaşi misiune, aceea de a salva vieţi omeneşti”, a fost de părere secretarul de stat din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră. „Inaugurarea acestui Centru este o dovadă a faptului că deşi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ca şi toate structurile ministerului, de altfel, a trecut printr-un proces de restructurare, capacitatea operativă a instituţiilor nu a avut de suferit. SMURD este un serviciu cunoscut în ţară, şi-a căpătat un binemeritat prestigiu, iar experienţa din alte judeţe a arătat că SMURD şi serviciul de Ambulanţă nu sunt într-o relaţie de concurenţă, ci sunt servicii complementare, iar cel ce va beneficia de această complementaritate va fi cetăţeanul” – afirmă Mihai Capră.

SMURD acumulează calitate

După o perioadă de extindere masivă, SMURD este acum într-o perioadă de acumulare calitativă. În cursul săptămânii trecute a fost dat în folosinţă un nou elicopter dotat după ultimele standarde. Acesta va fi exploatat de către Inspectoratul de Aviaţie din cadrul Ministerului de Interne, iar în opinia secretarului de stat Mihai Capră, acest lucru este dovada faptului că SMURD capătă valenţe noi. El a mai adăugat că SMURD este dovada unei colaborări foarte bune între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că atunci când viaţa omului este la mijloc, orice alt element trebuie să treacă în plan secund.

Angajaţii ISU nu vor avea o sarcină uşoară

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, col. György Alfons, a dat asigurări că angajaţii pe care îi are în subordine vor face tot posibilul pentru a oferi cetăţenilor judeţului servicii de calitate. „A trecut o perioadă destul de lungă de când SMURD a luat naştere la Târgu Mureş şi până când inaugurăm acest serviciu şi în Covasna. Sperăm însă că la fel ca şi colegii noştri din alte judeţe, vom putea face faţă muncii care ne aşteaptă. De acum vor începe problemele de pregătire, dar şi cele faptice de la locul intervenţiei unde vom avea de salvat vieţi ale locuitorilor din judeţ, dar şi ale celor ce se află aici în tranzit” – a declarat György Alfons.

Noile maşini au fost sfinţite, la ceremonia de inaugurare fiind prezenţi şi reprezentanţii unor biserici din oraş. Ceremonia a luat sfârşit cu defilarea autospecialelor şi a trupelor ISU Covasna.

De la anul urmează să înceapă munca. Dat fiind faptul că posturile de stat sunt blocate şi nu se pot face angajări, pe noile maşini vor lucra cel puţin deocamdată angajaţii de care dispune acum ISU Covasna.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
radu_cu, 19 decembrie 2011
Nu.Acest arab este mai ROMAN ca noi ceilalti
NEA ION, 19 decembrie 2011
CINSTE LOR, ACEST ARAB ARE SUFLET DE ROMAN.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.