Drepturile minorităților naționale – 100 de ani în România
Asociaţia Identitate şi Dialog a organizat în perioada 29 August – 03 Septembrie 2018 prima parte a proiectului intitulat ,,Drepturile minorităților naționale – 100 de ani în România“, finanţat de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.
În acest sens, o echipă de implementare a proiectului formată din 5 membri şi voluntari din cadrul Asociaţiei Identitate şi Dialog au organizat activităţi de educaţie non-formală, ateliere şi conferinţe pe diverse teme legate de drepturile minorităților naționale și relaţiile interetnice, în localitatea Bicfalău, comuna Ozun din judetul Covasna.
Principalele activităţi/teme au fost:
- „Tinerii și prejudecățile – reprezentarea tinerilor în zonele multiculturale“ – Kelemen Szilard, Președinte HARIT
- „Relaţia dintre majoritate şi minoritate în România modernă“ - Andriesei Alexandru, Președinte Asociația Identitate și Dialog
- „Centenarul, drepturi și minorități“ – Victor Sibianu, reprezentantul IŞJ Covasna
- „Dicționar interetnic de prim ajutor, simularea comunicării în situațiile când este necesară acordarea primului ajutor“ – reprezentanţi ai Crucii Roșii Covasna
Obiectivul general al proiectului a fost: organizarea unei serii de ateliere nonformale de promovare în rândul tinerilor a drepturilor minorităților naționale prin raportarea acestora la procesul de dezvoltare al statului român modern și totodată, dezvoltarea şi promovarea dialogului interetnic, a valorilor multiculturale şi morale, prin activităţi în care tineriiau colaborat si interacționat. Evenimentul a promovat dialogul și lipsa de prejudecăți, fundamentele conviețuirii pașnice și armonioase a comunităților multietnice și multiculturale.
30 de tineri au fost implicaţi în activităţi educative nonformale, ateliere şi în dezbateri pe teme ce ţin de comunicare şi de promovarea dialogului intercultural.
În urma participării la aceste activităţi s-a observat o creştere a motivaţiei a acestora în ceea ce priveşte implicarea pe viitor, în activităţi de promovare a drepturilor minorităților naționale, a dialogului şi a relaţiilor interetnice.
Schimbul de idei, de bune practici şi de experienţe între participanţii din cadrul proiectului a condus automat la creşterea gradului de conştientizare a beneficiilor aduse de comunicare în zonele în care multiculturalitatea este un element definitoriu.
Proiectul a reuşit să stimuleze şi să multiplice iniţiativele tinerilor participanţi în ceea ce priveşte dezvoltarea comunicării prin intermediul promovării dialogului interetnic.
Cea mai mare reușită a evenimentului este eliminarea bagajului de prejudecăți cu care participanții la tabără au venit de acasă. Prin intermediul dialogului permanent între participanții la tabără am reuşit să arătăm valoarea identităţiilor individuale, să combatem prejudecățile și să demonstrăm că într-o lume din ce în ce mai diversă convieţuirea armonioasă şi dezvoltarea se poate realiza doar cunoscund pe cel alături de care trăieşti, construind împreună şi nu separat comunitatea în care dorim să locuim în viitor.
Am reuşit să demonstrăm societății civile că dialogul interetnic aduce beneficii în viața comunităților locale prin eliminarea barierelor trasate de stereotipurile și prejudecățile promovate intens la nivel national.
Având în vedere faptul că evenimentul încheiat în data de 3 septembrie este doar prima parte a proiectului ,,Drepturile minorităților naționale – 100 de ani în România“ profităm de această ocazie pentru a anunța organizarea în data de 12 septembrie 2018 a Conferinței „Provocările diversității – drepturile minorităților naționale la 100 de ani în România“.
Conferința implementată în cadrul proiectului are un rol important în cadrul sistemului integrat de activități implementat de către Asociația Identitate și Dialog. Prin intermediul conferinței specialiști din domeniul drepturilor minorităților naționale vor prezenta principalele aspecte ale acestui subiect analizând situația din perspectiva celor 100 de ani de stat român modern. Lectorii din cadrul conferinței se vor adresa participanților, dar și mass-media cu teme de interes general din domeniul drepturilor minorităților naționale raportate la procesul de dezvoltare a statului român modern.
Printre participanții la conferință regăsim cercetători din partea Academiei Europene din Bolzano, reprezentanți ai Departamentului Pentru Relații Interetnice, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, invitați din mediul universitar și academic, ce vor aborda teme precum drepturile și năzuințele comunităților etnice, demersurile întreprinse în timp pentru obținerea de noi drepturi, relația miorităților naționale cu statul, conviețuirea interetnică.
Cu mai multe detalii legate de acest eveniment vom reveni în perioada următoare.
Mulţumiri:
Departamentului pentru Relaţii Interetnice – pentru finanţare şi pentru sprijinul acordat în pregătirea şi derularea proiectului.
Totodată ţinem să mulţumim Asociaţiei Hárit, Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Oradea, Uniunii Democrate Turce din România și Asociației Gi Romano pentru sprijinul acordat în organizarea şi implementarea proiectului.