SOCIAL 4 decembrie 2018

Doar 9 locuri de muncă pentru peste 500 de persoane cu dizabilități

de Covasna Media | 815 vizualizări

Numai 5 angajatori au fost prezenți la bursa locurilor de muncă de la Sfântu Gheorghe

Peste 500 de persoane cu dizabilități, din cele peste 6.000 câte sunt în județul Covasna, sunt apte de muncă, arată datele AJOFM Covasna. Pentru că doar jumătate dintre acestea sunt încadrate în câmpul muncii, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, în parteneriat cu Casa Írisz, a organizat luni, 3 decembrie a.c., cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, o  bursă a locurilor de muncă. Astfel, 15 persoane cu diferite tipuri și grade de dizabilitate și-au manifestat dorința de a-și găsi un loc de muncă, iar dintre acestea 10 au fost selectate pentru interviu.

Bursa a avut loc la sediul Centrului Propriu de Formare a Adulţilor din Sfântu Gheorghe, din strada Daliei.

Cu toate că în comunicatul de presă transmis de AJOFM înaintea evenimentului se vorbea că 7 agenți economici, instituții publice, primării vor lua parte la activitate, din totalul 88, câți au fost contactați, la fața locului situația a fost alta.

Directorul executiv al instituției, Kelemen Tibor, ne-a spus însă că au fost invitați doar 40 de agenți economici, dintre care s-au prezentat 5, iar unul nu a oferit locuri de muncă.

Tot în comunicatul de presă se arăta că vor fi oferite 30 de locuri de muncă, în realitate însă, doar 9 locuri de muncă au fost anunțate. În cele din urmă, nimeni nu a fost angajat, iar zece persoane dintre cele cincisprezece au fost selectate pentru interviu.

„Au fost prezente 15 persoane cu diverse dizabilități. Majoritatea au avut dizabilități fizice și motorii. La dimensiunea pe care noi putem să o facem, mai lasă de dorit. Am putea să facem mult mai mult. Este foarte greu ca să-i urnești pe acești oameni după atâta vreme și după atâta dezinformare, pentru că ei nu sunt foarte bine informați, nici ei nu știu care sunt drepturile și obligațiile lor”, ne-a declarat Kelemen Tibor.

Potrivit legii, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Dacă nu o face, are două posibilități – plătește în fiecare lună, pentru fiecare persoană cu handicap neangajată 50% din salariul de bază minim brut pe țară, sau poate să achiziționeze  în fiecare lună, produse sau servicii de la o unitate protejată în valoarea sumei datorate statului (art. 77 din legea 448/2006).

Acesta însă nu este motivul pentru care puținii angajatori prezenți au oferit locuri de muncă. Ceea ce i-a determinat cu adevărat să se prezinte, este lipsa de angajați, spune Kelemen Tibor.

„Noi în momentul de față considerăm și simțim faptul că lipsa forței de muncă face să existe deschidere și să avem nouă locuri de muncă anunțate. Lipsa, nu altceva, pentru că agenții au bani. Lipsa forței de muncă face ca să deschidă piața și către ei. Dacă e vorba de plată, atunci se plătește. Și până acuma s-a plătit, și de acum încolo. Dar ei nu doresc să scape de bani, ei doresc neapărat să aibă angajați, iar acești angajați sunt foarte, foarte buni”.

Acesta a mai adăugat că la locul de muncă, persoanele cu dizabilități de obicei sunt persoane pe care te poți baza întrucât sunt constante și conștiincioase.

O astfel de bursă a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități a fost organizată acum 5 ani, însă din lipsa de responsabilitate a unor agenți economici, AJOFM nu a mai organizat burse.

„Am mai avut burse și acum 5 ani, iar ulterior s-a renunțat pe bună dreptate pentru că compromiteam ideea, dorința de a face bine prin faptul că agenții economici nu se prezentau pentru că mergeam pe principiul - mai bine plătesc”, a mai adăugat  Kelemen Tibor.

Conform datelor DGASPC Covasna, în județ sunt în total 6.070 de persoane cu dizabilități, dintre care 5.456 sunt adulți.  Un număr de 525 dintre ei ar putea să lucreze, însă doar 241 au un loc de muncă la momentul actual.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.