SOCIAL 15 noiembrie 2023

Diabetul, în centrul atenției la un eveniment organizat la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1760 vizualizări

Anual, pe 14 noiembrie, se marchează Ziua Mondială a Diabetului, iar cu acest prilej, sâmbătă, 18 noiembrie, în sala de conferințe a Colegiului Național Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, va fi organizat un eveniment adresat celor care vor să afle mai multe informații despre viața persoanelor care suferă de această boală. Totodată, într-o conferință organizată marți în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că în România există 1,5 milioane de persoane diagnosticate cu această boală.

Organizatorii din partea Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna spun că sunt așteptați la evenimentul de sâmbătă toți cei care vor să se informeze cu privire la prevenirea și gestionarea bolii.

„Vom organiza pe data de 18 noiembrie, în sala de conferințe a Colegiului Național Székely Mikó, un eveniment. Între 8:00 și 10:00 vor fi consultații gratuite de medicină internă și oftalmologie. De la ora 11:00 va fi prelegere a domnului dr. Albert András, medic primar oftalmolog, urmată de un mic spectacol muzical, susținut de Mocanu Prezsmer Erika și elevii ei, Pethő Sára și Molnár Kata. Organizatorii sunt Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna și Asociația Sweet Life, iar partenerii sunt Serviciul de Ajutor Maltez și Albert Optimun”, ne-a transmis președintele Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna, Dobolyi László.

Asociația a fost înființată în 2007 la inițiativa a trei tineri cu diabet, din dorința de a oferi informare și consiliere celor care suferă de această boală, iar pe parcursul a peste 15 ani de activitate sute de tineri și copii au beneficiat de sfaturile și ajutorul membrilor.   

Ministrul Sănătății: 11,6% din populaţia României suferă de diabet

Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, în România există 1,5 milioane de persoane diagnosticate cu diabet. Pentru a reduce acest număr, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat marți necesitatea implementării unor politici publice de prevenție în domeniul alimentației. Aceste politici ar putea include, printre altele, desfășurarea de cursuri de informare în școli. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe organizate în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Ministrul a precizat că se cheltuie aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru Programul de diabet, pentru tratament, monitorizare sau complicaţii, în condiţiile în care 11,6% din populaţia României suferă de această afecţiune.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe informează că Ziua Mondială a Diabetului a fost organizată pentru prima dată în 1991, la inițiativa Asociației Internaționale a Diabetului (IDF) și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ca răspuns la numărul tot mai mare de pacienți diagnosticați cu diabet la nivel mondial, și este sărbătorită în fiecare an pe 14 noiembrie. Data coincide cu ziua de naștere a medicului canadian Frederick Banting, cel care, împreună cu fiziologul american Charles Besttel, a descoperit insulina în anul 1922.

În informarea SJU, publicată pe Facebook, se mai arată că diabetul este o problemă globală cu efecte negative sociale și economice.

„În lume, trăiesc aproape 540 de milioane de  adulți cu diabet (1 din 10) și se estimează că numărul va crește la peste 640 de milioane până în 2030. O serie de studii arată că dezvoltarea diabetului de tip 2 se datorează în primul rând stilului nostru de viață, iar măsurile simple pentru menținerea unui stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului bolii”, transmite SJU.

Recomandările SJU pentru prevenirea diabetului de tip 2 includ:

  • Menținerea și atingerea greutății corporale normale prin adoptarea unui stil de viață echilibrat;
  • Practicarea activității fizice în mod regulat, cu minimum 30 de minute de exerciții moderate în fiecare zi;
  • Adoptarea unei alimentații sănătoase, cu accent pe evitarea consumului excesiv de zahăr și grăsimi saturate;
  • Renunțarea la fumat, deoarece acest obicei crește riscul de diabet și afecțiuni cardiovasculare.

Sursă foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.