Deschişi la nevoile şi cerinţele comunităţii
Şcoala Populară de Arte şi Meserii sărbătoreşte 50 de ani de activitate
Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe sărbătoreşte în acest an 50 de ani de la înfiinţare. Instituţia de învăţământ, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a fost înfiinţată în 1968, printr-o hotărâre a Comitetului judeţean pentru cultură. În cinstea aniversării jubiliare au fost organizate mai multe evenimente festive, seria de evenimente s-a încheiat joi seara, printr-o gală, în cadrul căreia s-au prezentat elevii şcolii şi au fost salutați foştii colegi și directori ai instituţiei.
„Şcoala Populară de Artă a fost probabil singura instituţie care a avut ca obiectiv declarat acoperirea nevoilor culturale ale judeţului, aşa cum s-a specificat, acum 50 de ani, în actul constitutiv semnat de Comitetului judeţean pentru cultură. Aşa cum nu a s-a putut calcula nici anterior, şi în prezent este greu de spus ce schimbări vor interveni în următorii 50 de ani în domeniul educaţiei şi a formării: însă un lucru este sigur, dacă Şcoala Populară de Artă îşi respectă propriile tradiţii, deci dacă va rămâne în continuare deschisă nevoilor comunităţii, instituţia va putea fi mândră să sărbătorească şi aniversarea de 100 de ani” – a spus, în cadrul galei, directorul instituţiei, Gáj Nándor.
Sărbătoarea a oferit un bun prilej pentru a le mulţumi foştilor angajaţi ai instituţiei – Vadász Judit, Benkő Gizella, Szinte Csaba, Cserkész Bélak, Könczei Csaba – pentru activitatea depusă, înmânându-le diplome de excelență şi buchete de flori. Tamás Sándor şi Henning László, preşedintele, respectiv vicepreşedintele CJ Covasna, au primit diplome pentru sprijinul consecvent acordat şcolii populare.
„În viaţa unei instituţii, cinci decenii înseamnă foarte mult timp, iar în cazul unei instituţii de educaţie şi cultură, cinci decenii reprezintă multe sute de elevi. Între timp, lumea din jurul nostru s-a schimbat, s-au schimbat regimurile. dar misiunea de bază a instituţiei a rămas constantă: educaţie artistică de calitate, promovarea culturii populare, conservarea valorilor intelectuale şi crearea unor posibilităţi de autodezvoltare. Şcoala Populară de Artă şi Meserii din Sfântu Gheorghe a cunoscut mai multe transformări și modificări în ultimele cinci decenii, dar de fiecare dată şi-a găsit locul, şi-a creat propria voce. Instituţia a devenit o instituție cultural-educațională determinantă pentru mai multe generații, nu doar că a satisfăcut nevoile şi cerinţele culturale ale comunităţii covăsnene, ci şi le-a modelat. S-a transformat într-o adevărată şcoală populară” – a spus preşedintele CJ Covasna Tamás Sándor, în discursul rostit cu acest prilej, indicând şi faptul că activitatea instituţiei va continua să se extindă în viitor.
Un moment deosebit în cadrul Galei l-a constituit omagiul adus foştilor directori ai instituţiei, Orbán Dezső şi Kónya Ádám, care au avut încă de la început un rol hotărâtor în modelarea spiritualităţii instituţiei. Au fost invitați pe scenă pentri a primi diplome foştii directori ai şcolii, prezenți la gală: Gáll Borbála, Lakatos Béla, Musáth Gyula, Szabó Gábor, care, prin cunoştinţele lor profesionale, au motivat nu doar colegii, ci au contribuit activ la succesul Şcolii Populare de arte şi Meserii. Nu au putut fi prezenţi personal: Szilágyi Béla, care a fost director în anii 60, Szilágyi Mária, care, în anii dificili ai tranziției, a condus instituţia cu idei clare, precum şi fostul director Szilágyi Zsolt, care a modelat activitatea școlii timp de mulţi ani. Diplomele acordate lui Szilágyi Mária és Szilágyi Zsolt au fost înmânate lui Szilágyi Zsolt Herbert.
În cadrul galei au evoluat: fanfara de la Zagon, sub conducerea lui Musát Gyula, precum şi grupul de dansuri populare din Sita Buzăului, pregătit de instructorii Daniel Neagoe şi Raluca Boeru, elevii instructoarei Tüzes Csilla au prezentat o coregrafie de balet, iar elevii din zona Baraoltului ai instructorilor István Ildikó şi Mihály Pál au susţinut un spectacol de dansuri populare.
Seria de evenimente organizate cu acest prilej demonstrează măsura în care activitatea școlii a fost transformată în ultimii 50 de ani: în subsolul Casei cu Arcade, a fost organizată, împreună cu Școala Populară de Artă a Județului Harghita, o expoziţie cuprinzând creaţii de artă decorativă, şi anume: mobilier sculptat şi obiecte de uz casnic, iar la Galeria Köntés, se pot viziona, până la data de 20 octombrie, picturile realizate de elevii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.
Gáj Nándor, directorul instituţiei a subliniat: cei 50 de ani aduc numeroase concluzii, dar şi o serie de sarcini: „În prezent, pentru o şcoală populară nu este suficient doar să urmeze o singură direcție, există o cerere tot mai mare pentru ca instructorii noştri să se ocupe, pe lângă educația artistică, şi de predarea meșteșugurilor populare tradiționale. În acelaşi timp, nu avem voie să-i uităm nici pe cei care doresc să înveţe o meserie. Trebuie să acţionăm atunci când comunitatea antreprenorială se plânge de lipsa forţei de muncă, motiv pentru care facem eforturi pentru diversificarea învăţământului profesional: organizăm cursuri de ospătar, bucătar, sommelier, barista, fotograf, editare foto, cursuri de croitorie şi continuăm să extindem serviciile şi în această direcție. Cred că există interes în acest sens, ceea ce reprezintă şi o motivaţie pentru noi ca să căutăm noi căi pe lângă cele existente” – a accentuat directorul instituţiei.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna