SOCIAL 3 mai 2019

Curtea Tinerilor, școală a conviețuirii româno-maghiare la Zilele Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1272 vizualizări

Proiectul ajunge la a 11-a ediție

Asociațiile Harit și Ecou din Sfântu Gheorghe au dat vineri, 3 mai, startul celei de-a 11-a ediții a Curții Tinerilor, locul unde liceeni și studenții din reședința de județ promovează un bun exemplu de conviețuire interetnică. Peste 150 de tineri voluntari muncesc, dar și petrec cu spor de Zilele Sfântu Gheorghe, într-o atmosferă creată întocmai pe gustul lor. Zeci de evenimente, importante și interesante, debutează astfel aici, odată cu deschiderea Curții Tinerilor.

Deschiderea oficială a Curții Tinerilor s-a făcut prin tradiționala defilare cu balaurul prin centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Diferența dintre anii trecuți a fost că startul s-a dat din parcarea situată în spatele Bisericii Unitariene din Sfântu Gheorghe, în apropiere de intersecția străzilor Kós Károly și Kriza János, locația nouă de anul acesta, și nu din parcarea interioară a Primăriei, cum era până acum. Sutele de tineri, echipați cu tricouri cu inscripția Ifjúsági Udvar/Curtea Tinerilor și cu steaguri cu aceleași mesaj, au împrăștiat pe traseul lor energie și bucuria de a fi parte a unui proiect atât de important, ca Zilele Sfântu Gheorghe.

Scurta plimbare prin oraș s-a încheiat, ca într-un cerc, atunci când grupul s-a întors acolo de unde a plecat și de unde pleacă de fapt toată distracția pentru cei peste 150 de tineri voluntari, români și maghiari deopotrivă.

Până când nu a fost Curtea Tinerilor, Zilele Sfântu Gheorghe erau la fel și pentru tineri și pentru cei mai în vârstă. Erau aceleași concerte, aceleași locuri unde lumea să se distreze. Dar noi voiam să mai aducem ceva numai pentru tineri, unde ei să se simtă bine. (...) Toate deciziile le luăm împreună, asociațiile Harit și Ecou, toată organizarea se face la un loc. Simțim că aici în curte voluntarii români și maghiari sunt prieteni, învață unii de la alții, chiar și limbile română și maghiară. Avem o prietenie aici. Nu simțim ură, numai prietenie”,  ne-a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Alice Colț.

Începuturile acestui proiect inedit și interesant s-au întâmplat în urmă cu 11 ani, moment reamintit în discursul său și de vicepreședintele Consiliului Judeţean Covasna, unul dintre inițiatorii și susținătorii inițiativei.

Mulțumesc că m-ați invitat la deschiderea acestui eveniment. Am avut inițiativa de a face cortul tinerilor acum aproximativ zece ani împreună cu Mădălin Guruianu și echipa Ecou. De atunci, în fiecare an acest eveniment crește și cred că este un eveniment de succes, dar cel mai important lucru este că nu noi trebuie să organizăm acest eveniment, ci tinerii, adică echipa lui Antal Balázs și echipa Ecou, care merită un rând de aplauze din partea dumneavoastră. Vă doresc mult succes tuturor și să țină vremea cu voi și să vă simțiți bine”, a declarat Grüman Róbert.

Discursurile din deschiderea oficială a evenimentului au conținut laude la adresa coordonatorilor evenimentelor și tinerilor care prin această acțiune dau un exemplu întregii comunități și nu numai. 

Acest eveniment este un exemplu în Transilvania, unde tinerii maghiari și români organizează împreună un mare eveniment în cadrul zilelor Sfântu Gheorghe. Eu cred că o să rămânem un mare exemplu. Pe parcursul weekend-ului vă doresc să aveți parte de un eveniment extraordinar, concerte faine, un weekend frumos”, a spus președintele Asociației Harit, Kelemen Szilárd.

Curtea Tinerilor va fi deschisă în perioada 3 – 5 mai, cât durează Zilele Sfântu Gheorghe. Aici vor avea loc o mulțime de activități, de la întâlnirea cu celebrul artist Guess Who, de vineri seara, de la ora 18:00, până la concursuri de talente, ateliere și multe altele, după cum poate fi observat în programul următor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.