SOCIAL 2 noiembrie 2022

Cum stăm anul acesta la capitolul violență domestică

de Covasna Media | 377 vizualizări

Peste 20 de cazuri la Sfântu Gheorghe, în 2022

Există persoane pentru care acasă este cel mai primejdios loc, pentru că acolo sunt supuse violenței fizice sau psihice. Anul acesta, echipa mobilă pentru intervenție de urgență în cazuri de violență domestică din reședința de județ a fost solicitată de 23 de ori. Numărul situațiilor în care a fost nevoie de sprijinul specialiștilor pentru rezolvarea unor conflicte aprinse între membrii de familie este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Datele echipei mobile pentru intervenție de urgență în cazuri de violență domestică, formată în 2019, arată că până la finalul lunii octombrie, la Sfântu Gheorghe, s-au înregistrat în total 23 astfel de situații, în timp ce anul trecut, în perioada ianuarie-octombrie, se înregistrau 18 cazuri. 

Șeful Serviciului Programe și Servicii Sociale din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) și coordonatorul echipei mobile pentru intervenție de urgență în cazuri de violență domestică, psihologul Szép-Márk Linda-Mária, spune că, de multe ori, copiii sunt victime indirecte ale acestor conflicte, însă sunt și cazuri în care aceștia pot fi și agresori. 

„Conform datelor numerice, numărul cazurilor a crescut. În majoritatea cazurilor, violența are loc în relația de cuplu, și anume între soți, în relații de concubinaj. În aceste situații, în mod indirect, și copiii sunt victime, mai ales din punct de vedere al abuzului emoțional. Anul acesta am avut mai multe cazuri unde violența s-a manifestat în relația părinte-copil sau bunici-copil. În aceste cazuri, agresorul este copilul sau nepotul adult. Cazurile de acest tip sunt foarte dificile, încărcate cu sentimente, întrucât, deși vorbim de o agresiune, victimele realizează foarte greu faptul că fiul sau nepotul este un agresor, nu pot să se detașeze de rolul de părinte. Solicită sprijin, poate că ajung să primească ordin de protecție provizoriu, dar din cauza sentimentelor ambivalente față de agresor nu în toate cazurile cer prelungirea ordinului. Sentimentul de iubire părintească «nu permite să facă rău copilului propriu». Pentru că în trăirile lor sentimentele părintești sunt mai presus de dreptul de a fi protejat de agresiune”, ne-a spus psihologul Szép-Márk Linda-Mária. 

Conform acesteia, serviciile oferite de către echipă și specialiști, pe lângă intervenție, au fost cele de informare, sprijin emoțional și consiliere psihologică.

Fenomenul violenței domestice este, bineînțeles, mult mai complex decât o arată numerele. Cazurile reale sunt mult mai multe, spun specialiștii. 

„Considerăm că numărul cazurilor care ajung la DAS nu reflectă numărul real al cazurilor existente, în realitate sunt mai multe cazuri unde fenomenul violenței este prezent”, a mai spus psihologul. 

Pe lângă reprezentanții Direcției de Asistență Socială, din echipă fac parte reprezentanți ai Poliției Locale din reședința de județ și ai Adăpostului de Noapte. 

În 2019, aceștia au intervenit la 33 de cazuri de violență domestică. 

În anul următor, în 2020, numărul cazurilor a scăzut considerabil. Diminuarea putea fi cauzată de dificultatea cu care victimele au putut să apeleze autoritățile pe timpul stării de urgență, explica atunci psihologul, dar și de efortul depus de instituțiile cointeresate să stopeze pe cât posibil abuzurile în familie. 

În 2021, echipa a intervenit în total la 25 de cazuri de violență în familie. 

Szép-Márk Linda-Mária poate fi contactată, pentru consiliere și sprijin în cazul oricărui tip de violență în familie, la numărul de telefon 0726 701 399 sau la adresa de e-mail linda.szepmark@dassepsi.ro.

Luna trecută, la București și în alte opt orașe din țară, sute de persoane au ieșit în stradă pentru a atrage atenția autorităților asupra violenței domestice, iar de la 1 octombrie poliția a inițiat un program de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.