SOCIAL 7 iunie 2022

Cum stă Sfântu Gheorghe la capitolul „fericire“ în rândul tinerilor

de Diana Pantelimon | 652 vizualizări

Aproape 400 de tineri din Sfântu Gheorghe au completat un chestionar online legat de pandemie. Aceștia au răspuns la întrebări despre starea lor mentală și psihică post-pandemică și despre cum văd orașul după această perioadă dificilă. Pe o scară de la 1 la 10, un tânăr din Sfântu Gheorghe se simte fericit, în medie, la un nivel de 6,64, potrivit lui Farkas András, directorul strategic al Grupului PONT din Cluj-Napoca.

În urma sondajului „Happy City“ („Oraș fericit“), realizat online în perioada 8 februarie – 23 aprilie, 398 de tineri, majoritatea cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani, consideră că „Sfântu Gheorghe a reușit să se adapteze la noua situație cauzată de pandemie, dar îl văd mai degrabă ca pe un oraș sigur și curat decât ca pe un oraș unit și fericit", a rezumat Farkas András, în cadrul unei conferințe de presă din data de 3 iunie a.c. 

Sondajul privind impactul pandemiei asupra tinerilor a fost realizat în 8 orașe europene și 8 orașe românești, printre care și Sfântu Gheorghe. 

„Sfântu Gheorghe este undeva cam pe unde sunt orașele românești. La nivel de fericire al tânărului european este puțin mai slab clasat. Cât de sigur este orașul este la nivel mediu, (...) un tânăr își simte cartierul din Sfântu Gheorghe ca fiind mai sigur decât orașul în general. Cât de corect este orașul e undeva la media națională, dar sub media europeană. La curățenie este mult peste media națională și europeană. Pe partea de accesibilitate, este, din nou, mai accesibil, la proactivitate stăm mai bine decât alte orașe. La partea de cât este de unită comunitatea este aproape de mediu. (...) Pe niște chestii standard despre ce trebuie să ofere orașul, gen siguranță, curățenie, orașul stă destul de bine. Starea de spirit a orașului nu este atât de bună, mai este de lucrat. (...) La fericirea personală, comparativ cu începutul pandemiei, aproape o pătrime zic că sunt mai puțin fericiți decât au fost înainte și aproape o treime zic că orașul e mai nefericit decât a fost înainte. (...) Deci pe asta, de exemplu, se mai poate lucra“, a mai spus Farkas András.

Dintre cei 398 tineri, 17,8% au răspuns la chestionarul în limba română și 82,2% la chestionarul în limba maghiară. Aproximativ 60% dintre repondenți au fost persoane de genul feminin și 33% de genul masculin, iar 7% au preferat să nu menționeze acest aspect. La nivel de studii, 45% au fost elevi sau absolvenți de liceu și 22% cu studii universitare. Ca stadiu ocupațional, 44% au declarat că sunt angajați. 

Întrebați dacă sunt de părere că pandemia de COVID-19 se încheie, aproape 60% din repondenți au spus că da, iar aproape 70% cred că orașul a reușit să se adapteze noului context într-un mod eficient. Referitor la vaccinare, aproape 70% din tinerii chestionați sunt imunizați, 36% au trecut prin Covid-19, iar aproape 10% nu sunt și nici nu doresc să fie vaccinați.

Grupul PONT face sondaje în rândul tinerilor începând de acum 4 ani. Studiul „Happy City“ a fost realizat pe un eşantion de peste 5.600 de tineri din cele 7 capitale ale tineretului din România: Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timişoara, Bacău, Constanţa, Baia Mare şi Iaşi. Fiind în colaborare cu municipalitatea din Sfântu Gheorghe, acest sondaj a fost derulat și în rândul comunității de tineri de aici.

„Derulăm acest sondaj începând din 2018. Prima oară am făcut în orașe europene care au fost nominalizate ca orașe europene ale tineretului. Clujul a avut acest titlu în 2015. Apoi am extins în mai multe orașe românești care au fost capitale naționale, și dacă tot avem colaborare cu cei din Sfântu Gheorghe, atunci am zis că putem să derulăm sondajul și în rândul comunității de tineri din Sfântu Gheorghe. Este vorba despre ceva absolut subiectiv, cum percep niște lucruri, niște noțiuni cheie și cum relaționează cu aceste noțiuni cheie,(...) sondajul s-a promovat exclusiv în mediul online, deci poate că nu captează anumite categorii de grupuri defavorizate, însă intenția noastră a fost să captăm feedback-ul acelor tineri care nu fac parte dintr-o organizație de tineret sau nu sunt neapărat activi deja în comunitate, ci orice tânăr care are o formă de relaționare față de oraș și care este dispus să răspundă la un sondaj care menționează în mod explicit numele orașului Sfântu Gheorghe“, a mai precizat Farkas András.

La nivel național, media fericirii tinerilor din România este de 6.69. Nivelul cel mai ridicat de fericire al tinerilor este înregistrat în Iaşi (7,49), iar cel mai redus în Constanţa (5,56). Cluj-Napoca este considerat drept cel mai curat şi unit oraş (6,75), iar Iaşi e perceput ca fiind cel mai accesibil. Totodată, 6 din 10 tineri consideră că oraşele lor s-au adaptat eficient contextului pandemic, iar 2 din 6 tineri ar dori să se implice în viitor în acţiuni de voluntariat pentru a ajuta la dezvoltarea oraşului lor.

Potrivit paginii web a Grupului PONT, informațiile colectate vor ajuta la dezvoltarea unui plan de acțiune pentru a avea tineri cât mai fericiți în orașele în care locuiesc. 

Studiul „Happy City“ a fost realizat de către Grupul PONT și Guvernanța Capitalei Tineretului din România (Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, PONT și BCR), în cadrul proiectului „Oraș Tânăr“.

Sursa foto: Facebook/PONT

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.