SOCIAL 16 martie 2022

Cum a debutat recensământul în județul Covasna

de David Leonard Bularca | 1588 vizualizări

Recensământul a început în toată țara luni, 14 martie, cu prima etapă în care sunt implicați direct și cetățenii​. Chiar dacă încă din prima zi platforma unde oamenii se pot autorecenza a avut ceva probleme de funcționare, la nivelul județului Covasna nu a creat mari dificultăți, ne-a spus directoarea Direcției Județene de Statistică (DJS) Covasna, Illés Andrea. Totodată, persoanele care nu stau la domiciliul din acte e important să știe că trebuie să completeze formularul autorităților cu datele de unde locuiau la data de 1 decembrie 2021, indiferent de informațiile trecute în alte documente oficiale. 

Până marți, în jurul orei 14:00, la nivelul DJS Covasna nu existau date despre câți covăsneni s-au autorecenzat.

Autorecenzarea presupune ca cetățenii să își completeze singuri - sau îndrumați - datele cerute de autorități pentru recensământ, cu echipamente proprii ale persoanei care completează chestionarul, cât și cu echipamentele puse la dispoziție cu sprijinul unității județene de implementare a recensământului din cadrul primăriilor.

Oamenii care în data de 1 decembrie 2021 (ziua de referință a recensământului) locuiau în altă parte față de adresa din alte documente oficiale trebuie să completeze date despre locația unde trăiau în acel moment. 

„La recensământul acesta persoanele sunt recenzate acolo unde stau. Nu trebuie să fie neapărat același domiciliu din cartea de identitate. Nu are nici o legătură adresa de domiciliu din cartea de identitate. Locul, localitatea unde stau sau unde au stat în decembrie 2021 mai mult de 12 luni sau cu intenția de a rămâne mai mult de 12 luni (n. red. trebuie completat în formular), a explicat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, directoarea de la DJS Covasna, Illés Andrea.

Covăsnenii nu se îngrămădesc la centrele din județ unde pot primi ajutor pentru autorecenzare

În ceea ce privește recenzarea asistată, aceasta poate fi făcută în unul din cele 93 de locuri special amenajate pe raza județului. În fiecare Unitate Administrativ - Teritorială sunt puse la  dispoziție astfel de locații, de către primării. 

„Nu sunt aglomerări. Suntem în primele două zile (n.red. de la începerea recensământului), avem la dispoziție două luni. Nici nu recomand să se înghesuie, că timp avem destul”, a declarat Illés Andrea.

Cât despre problemele de funcționare ale platformei, sesizate încă de ieri, prima zi a recensământului, directoarea de la DJS Covasna spune că nu au afectat semnificativ procesul de autorecenzare.

„Acele probleme au fost la nivel de țară, nu numai în anumite zone. Unele s-au remediat și altele sunt în curs de remediere. Nu afectează procesul de recensământ, numai că merge mai greu”, susține Illés Andrea. 

Câți covăsneni estimează autoritățile că vor trebui, în final, să fie cuprinși în recensământ

La nivelul județului Covasna se estimează că populația rezidentă țintă pentru recensământ este de 197.875 de persoane. Dintre acestea, 92.125 provin din mediul urban, iar restul, de 105.750, din rural, conform datelor de pe site-ul recensamantromania.ro. 

Totodată, Comuna Vârghiș este încadrată la categoria „localități izolate”. 

Autorecenzarea va fi posibilă până pe 15 mai. După aceea, recenzorii (persoane angajate special pentru recensământul din acest an) vor merge la domiciliul persoanelor care nu vor fi completat până atunci formularul, în perioada 16 mai – 17 iulie. 

În cadrul acestui recensământ există posibilitatea completării chestionarului și în limbi ale minorităților. 

„E important că la recensământul din 2022 se pot completa formularele și în limba maghiară. Sunt în jur de 15 limbi în care o să se poată completa chestionarul”, a spus, într-o conferință de presă din februarie, directoarea DJS Covasna.

Este important de știut și că furnizarea datelor la recensământ este obligatorie pentru toată lumea. Legea prevede și sancțiuni pentru unele fapte, cum ar fi împiedicarea persoanelor implicate în acțiunile de recensământ pentru efectuarea înregistrării ce fac obiectul recensământului sau refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete. 

Persoanele plecate în străinătate pentru mai puțin de 12 luni se pot recenza la adresa de domiciliu. 

Publicarea rezultatelor definitive a recensământului va avea loc în decembrie 2023, dar, datorită digitalizării, date provizorii vor fi furnizate până la sfârșitul anului 2022. 

Cel mai recent recensământ din România a avut loc în 2011. 

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.