SOCIAL 12 martie 2019

Copiii părăsiți de părinți din Centrul de la Olteni, nedoriți nici de Baraolt

de Daniela Luca | 1469 vizualizări

Peste 1.600 de localnici din Baraolt au semnat petiția împotriva construirii caselor de tip familial

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Covasna din 11 martie a fost readusă în discuție construirea celor două case de tip familial în Baraolt. Deși contractul de finanțare în acest sens a fost deja semnat, potrivit conducerii școlii din Baraolt, unii profesori și părinți sunt împotriva mutării copiilor din Centrul de plasament din Olteni în orașul lor. Astfel a fost inițiată o petiție care a fost semnată de peste 1.600 de localnici. Președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor crede că la mijloc ar fi interese politice, opinie împărtășită și de primarul orașului Baraolt.

Proiectul „Aproape de familie” care presupune un parteneriat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Covasna și Fundația Sera România în sensul reducerii instituționalizării copiilor din județul Covasna a stârnit discuții în plenul Consiliului Județean Covasna.

Proiectul care a fost aprobat cu 26 de voturi pentru și trei împotrivă, mai prevede asigurarea sustenabilității celor trei case de tip familial care urmează să fie construite pentru copiii aflați în prezent în Centrul de plasament din Olteni. Proiectul Consiliului Județean prevede că două case urmează să fie construite la Baraolt și una la Întorsura Buzăului, iar Fundația Sera România va acoperi cea mai mare parte a cheltuielilor.

Consilierul județean Benedek Erika, care îndeplinește și funcția de conducere a școlii gimnaziale „Gaál Mózes” din Baraolt a adus la cunoștință faptul că mai mulți locuitori din Baraolt, printre care părinți și cadre didactice, nu mai sunt de acord ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit. Astfel, peste 1.600 de persoane au semnat petiția împotriva construirii celor două case familiale în Baraolt.  

Nemulțumirile vin mult prea târziu, spune președintele CJ Covasna

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor a declarat că este surprins de opinia părinților și a cadrelor didactice, care este împărțită de altfel și de consilierul județean Benedek Erika.

El declară că poziția ei este de neînțeles pe motiv că deși proiectul a fost adus în discuție de nenumărate ori timp de un an și jumătate, atât la Consiliul Județean Covasna, cât și în plenul Consiliului Local Baraolt, nu a fost semnalată nici o neregulă până acum câteva săptămâni.

„Cunosc situația pentru că am fost și eu și am discutat cu mai mulți oameni din orașul Baraolt. Am fost prezenți la o întâlnire cu conducerea școlii și conducerea consiliului părinților. Sincer vă spun și am spus și atunci, m-a mirat poziția doamnei colege pentru că această problemă a copiilor instituționalizați și mutarea și construirea caselor familiale la Baraolt este în discuție aproape de doi ani în Consiliul Județean Covasna. (...) De șapte ori am discutat și în Consiliul Județean am adus hotărâri în acest sens, cu consens de altfel, la care a participat întotdeauna și colega noastră, (n.red. Benedek Erika), iar acum rapid la Baraolt s-a transformat într-o acțiune de strângere de semnături și împotriviri la acest demers”, a spus în cadrul ședinței, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Acesta a mai adăugat că sistemul de protecție a copilului poate fi reorganizat doar în acele localități unde există clase speciale pentru acest tip de învățământ și profesori specializați în acest domeniu, respectiv la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului și Baraolt.

 „Doamna colegă este membră în Consiliul Județean, este profesoară la acea instituție, este părinte pentru copiii care sunt la acea instituție. În plus este în conducerea școlii. Eu cred că nu acum ar fi trebuit informați cei din Baraolt, nu acum ar fi trebuit semnalate problemele, dacă eventual sunt. Spuneți-mi și mie cu contractul de execuție semnat cum se poate să ne gândim la alte metode care de altfel nici nu sunt. Suntem nevoiți să închidem centrul de la Olteni până în 2020, am făcut toate demersurile  și acum ne-am întâlnit că unii au făcut capital politic și asta v-o spun cu toată încrederea și cu respect față de dumneavoastră, au făcut capital politic pe plan local din acest demers. Trebuie să aveți conștiința că trebuie să rezolvăm probleme pe plan județean. (...) Cred că ar trebui să fim mult mai responsabili cu aceste probleme. Nu putem să ne uităm numai până la granița satului nostru, așa cred eu. Spuneți-mi dacă greșesc”, a completat Tamás Sándor.

Locație separată pentru educația specială din Baraolt

Potrivit consilierului județean Benedek Erika, principalele nemulțumiri ale părinților și cadrelor didactice reies din faptul că infrastructura precară a școlii nu permite înființarea a altor două clase care vor fi formate din cei 26 de copii care urmau să fie aduși la Baraolt.

Această opinie a fost contraargumentată de Tamás Sándor care a amintit că în urma repartizării copiilor din Olteni s-ar forma din nou patru clase, exact atâtea câte erau acum trei ani.  

În cele din urmă, Tamás Sándor a anunțat că în termen rezonabil va găsi o locație separată pentru educația specială în Baraolt.

„Eu pot să asigur în plen și pe doamna (n.red. Bendek Erika) și pe toți cei care sunt interesați, prin intermediul mass-media,  că vom găsi într-un termen rezonabil locație separată pentru acești copii în ceea ce înseamnă casele familiale și locație separată în afara incintei școlii pentru educație specială în Baraolt, instituțional separat, nu numai fizic. Asta înseamnă că structura școlară specială va fi în altă locație fizic decât structura școlară pentru educație la Baraolt” a adăugat Tamás Sándor.

Primarul din Baraolt și reprezentanții DGASPC, surprinși de argumentele aduse împotriva proiectului

Și directorul DGASPC Covasna, Vass Mária s-a declarat surprinsă de reacția localnicilor din Baraolt.

„Pe mine m-a surprins foarte mult. Și eu am participat la acea întâlnire la Baraolt de acum două săptămâni. (...) Era un lucru foarte bun să înființăm la Baraolt acele două case pentru că acolo există deja clase speciale și cadre didactice specializate. A fost făcută informare către instituții publice, am avut ședințe de informare cu conducătorii instituțiilor. După părerea mea totul a pornit de la școală, eu așa simt. De la profesori și de la comitetul părintesc. E foarte interesant că la acea întâlnire care a fost la Baraolt s-a zis că ei nu sunt împotriva copiilor, numai că școala nu are săli destule și nu corespunde pentru a oferi educația acestor categorii de copii. Din discuțiile care au avut loc la acea întâlnire, am simțit că sunt și împotriva copiilor”, ne-a declarat după ședința CJ, directorul DGASPC Covasna, Vass Mária.

Contactat telefonic, primarul orașului Baraolt, Lázár Kiss Barna, ne-a spus că acele case familiale ar asigura aproape 30 de locuri de muncă, ceea ce este cu siguranță un punct forte al proiectului. El consideră că deși la mijloc s-ar putea să fie interese politice, până la urmă va fi găsit un numitor comun.  

„Poziția părinților este că ei nu vor să fie construite cele două case la Baraolt. Nu sunt prea multe motive, numai că nu vor, în principiu. Și dacă le spui că o să fie separat, ei tot zic că nu îi interesează și nu vor. Asta e problema. (...) Nu prea putem să ajungem la un numitor comun ca să înțeleagă că efectiv n-o să fie integrați în clasele în care învață elevii cu program normal. (...) De știut, s-a știut. Ei consideră că o să fie probleme cu copiii care vin, că o să rămână aici la Baraolt. Eu cred că se va implementa proiectul pentru că sunt niște hotărâri de Consiliu care au fost aprobate de un an jumate și sunt atacate așa pe ultima sută de metri, nu știu dacă se poate inversa că sunt niște contracte încheiate. Oricum o să mai discut și cu părinți și cu profesori, dar nu prea se poate discuta că ei zic că nu trebuie și atât. De trei ori a fost pe masa consilierilor și nimeni nu au fost contra. În plus, doamna consilier județean este în conducerea școlii, acum după ce a votat, acum nu îi place și face ce a făcut până acum, nu înțeleg de ce o face. Nu știu dacă nu este interes politic. Nici eu nu iau o poziție de genul ăsta, dar după ce consiliera este din alt partid, nu sunt sută la sută sigur că nu este și partea asta implicată. Nu pot să mă pronunț dacă este sau nu este, dar se poate nu?”, ne-a spus primarul orașului Baraolt, Lázár Kiss Barna.

Un caz similar în care comunitatea dintr-o localitate nu a fost de acord să se construiască o casă de tip familial a fost semnalat și anul trecut în județul Covasna. Proiectul de hotărâre care vizeaza înființarea unei case de tip familial în localitatea Coșeni, în care ar urma să locuiască mai mulți copii de la Casa Familială nr. 1 din Sfântu Gheorghe a fost amânat după ce reprezentantul localității a declarat că locuitorii ar fi împotriva acestui demers. După numeroase dezbateri, în cele din urmă a fost amânată construirea casei de tip familial în localitatea Coșeni, iar în prezent soarta copiilor din sistem care urmau să locuiască acolo este deocamdată necunoscută.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.