SOCIAL 17 noiembrie 2022

Copiii de azi, adulții de mâine, învață despre generozitate și bucuria de a dărui

de Diana Pantelimon | 1378 vizualizări

Elevii a două clase Step by Step de la Colegiul Național Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au experimentat voluntariatul în cadrul unui proiect de suflet, Dăruind aducem zâmbete. Fii voluntar!”. În parteneriat cu preșcolari de la grădinița Prichindel” din Întorsura Buzăului, au dăruit împreună pachete, dar mai ales bucurie celor 20 de copii orfani sau cu dizabilități de la Casele Familiale din Întorsura Buzăului.

Ideea i-a venit Gabrielei Ola-Prundar, învățătoare la clasa a II-a Step by Step. Împreună cu colegele ei, învățătoarele Roxana Suciu, Maria-Magdalena Maghiar și Melania Banciu, și cu educatoarele Elena Urdă, Ionica Soare și Claudia Luca din Întorsura Buzăului, dar mai ales cu sprijinul părinților, care s-au dovedit a fi foarte cooperanți, au reușit să strângă în mai puțin de o săptămână aproape 5.000 de lei (din care s-au cumpărat haine) și pachete cu dulciuri, haine și produse de igienă. Luni, 14 noiembrie a.c., acestea au fost donate copiilor orfani din cele două Case Familiale din Întorsura Buzăului.

„Am avut o întâlnire cu părinții să le spun despre proiect, că nu trebuie să uităm de cei din jur, să îi obișnuim pe copii să dăruiască și ce înseamnă să fii voluntar. Deoarece nu știm, încă nu avem această cultură a voluntariatului, din păcate. Și atunci, au avut la dispoziție o săptămână în care ne-au trimis pachete sau bani.

Avem niște părinți extraordinari, într-o săptămână am reușit să strângem totul și să facem cumpărături. S-au strâns aproape 5.000 de lei, din care am cumparat haine plus pachete.

Este Săptămâna Educației Globale, iar tema acestui an este pacea. Am vrut să integrăm și pacea în activitatea noastră și am dus porumbei celor mici de la grădinița din Întorsura Buzăului, apoi am vrut să ajungem la acești copii de la Casele Familiale. Am încercat să îi facem pe copii să conștientizeze cât sunt de norocoși. Că au totul și nu le lipsește absolut nimic. Să îi învățăm să și dăruiască din ceea ce au. Părinții a doi copii din clasă ne-au scris că micuții au luat bănuți din pușculița lor proprie pentru că așa au dorit ei. Pe mine m-a marcat acest lucru. Părinții au fost foarte cooperanți, inclusiv transportul a fost din partea lor.

Nu a fost nimic impus și nici n-ar fi funcționat dacă era așa. A contribuit doar cine a simțit. Sunt peste 40.000 de copii lăsați în astfel de centre. Doi dintre ei au luat luni cuvântul și au spus că atâta le lipsește, mama și tata, dar acest dor este alinat de doamnele educatoare de acolo. A fost extraordinar”, a povestit Gabriela Ola-Prundar redacției noastre.

Sub influența emoțiilor, Gabriela ne-a mărturisit că și-a găsit cu greu cuvintele pentru a posta pe rețeaua de socializare Facebook câteva impresii de la deosebita activitate de luni. 

„Dacă sunt momente grele în meseria de învățător, da, sunt, dar azi mă simt cel mai norocos om de pe fața Pământului.

Acum ceva timp pregăteam aranjamente florale în bostani pentru părinții copiilor de la clasă și conturam începutul unui nou proiect ,,Dăruind aducem zâmbete. Fii voluntar!”. Chiar dacă după doi ani și jumătate aveam deja formată ideea că acești părinți mă susțin în orice, am primit marea confirmare. Într-o perioadă foarte scurtă am reușit să aducem bucurie copiilor de la cele două Case Familiale din Întorsura Buzăului. Mulți vor spune că au de toate, da, și acest lucru este adevărat, dar nici noi nu am dăruit din ceea ce nu avem și mă înclin în fața celor care au gândit cu sufletul și au reacționat ca atare. Vă mulțumesc, dragi copii, pentru lecția oferită, educatorilor, colegelor educatoare de la Grădinița Prichindel și nu în ultimul rând părinților”, a transmis Gabriela pe Facebook.

„A fost o zi specială pentru toți copiii! O zi în care s-au legat prietenii, în care s-au așternut pe hârtie gânduri și mesaje – o zi în care bucuria copiilor de a oferi și de a primi zâmbete în schimb a fost nemărginită”, a fost și mesajul educatoarei Elena Urdă din Întorsura Buzăului, postat pe Facebook. 

Un simplu gest, dar cu foarte mari efecte. 

Elevii și preșcolarii au simțit bucurie și entuziasm, au înțeles importanța voluntariatului și, pas cu pas, prin astfel de proiecte și activități, ei vor învăța tot mai mult să fie generoși și să-i ajute pe cei în nevoie. Așa cum mulți dintre noi am experimentat deja, bucuria de a dărui este mult mai mare decât bucuria de a primi.

Sursa foto: Facebook/Ola-Prundar Gabriela

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.