SOCIAL 14 noiembrie 2012

Copii „uitați” prin spitale

de Székely Emőke | 1512 vizualizări

În acest an, în judeţul Covasna, 37 de copii au fost părăsiți de mame imediat după naștere.

Anul acesta 37 de copii au fost părăsiți de mame imediat după naștere, după ce anul trecut 43 de nou născuți au fost „uitați”, lăsați în voia sorții, mai exact în grija Direcției Generale de Asistență Socială și protecția Copilului (DGASPC) Covasna.

„În urma evaluării rezultatelor din primul semestru al anului, când am avut 14 cazuri de abandon, am sperat ca cifrele de anul acesta să fie mai bune decât cele de anul trecut. În cea de a doua jumătate a anului însă numărul copiilor „uitați” în spitale a crescut brusc” – spune directoarea DGASPC Covasna, Vass Maria. Ea este de părere că mamele decid să renunțe la copiii lor din cauza problemelor sociale și a scăderii nivelului de trai.

În ultimii ani asistenții sociali și psihologii DGASPC au reușit să convingă jumătate din mamele care și-au abandonat copiii să îi reprimească, în celelalte cazuri copiii au intrat în grija statului. În ultimii șase ani peste 400 de nou născuți au fost abandonați în spitale, cea mai gravă situație s-a înregistrat în 2005, când 122 de mame și-au lăsat pruncii în maternitate.

Există şi veşti bune...

O veste bună este însă faptul că a crescut numărul adopțiilor. În primăvara acestui an a intrat în vigoare o lege care simplifică procesul de adopție. Potrivit actului, dacă părinții nu se interesează despre soarta copilului timp de un an, DGASPC poate începe procesul de adopție a copilului. „Până la finele lunii august în județul Covasna au fost încheiate 7 proceduri de adopție, iar alți 13 copii sunt în perioada de probă de 90 de zile” – a declarat directoarea DGASPC. În anii trecuți au fost adoptați în medie 5-7 copii, cea mai bună situație s-a înregistrat în anul 2001, când au fost adoptați 21 de copii.

Teme articol: spital copii abandon mame DGASPC
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.