SOCIAL 8 aprilie 2020

Control al Gărzii Forestiere în Gara Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 4121 vizualizări

Inspectorii au găsit 44 de vagoane care veneau din Cehia cu destinația Covasna, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Costel Alexe a anunțat marți, prin intermediul paginii sale de socializare, că inspectorii Gărzii Forestiere Brașov au întreprins un control în Gara Sfântu Gheorghe, pentru a verifica actele de proveniență și avizele de însoțire a mărfurilor transportate pe calea ferată. Concluzia verificărilor a fost că România și importă lemn, nu doar exportă, pentru că s-a găsit o garnitură de 44 vagoane ce transporta legal peste 1.500 de metri cubi, masă lemnoasă din Cehia cu destinația Covasna.

„Dat fiind faptul că în ultima perioadă au apărut în spațiul public numeroase materiale foto/video cu garnituri de tren ce sunt prezentate ca fiind „100%” buștean românesc ce merge la export, inspectorii Gărzii Forestiere Brașov au întreprins un control în Gara Sfântul Gheorghe (SIC!), iar la verificarea actelor de însoțire a mărfii s-a constatat o garnitură de 44 vagoane ce transporta legal peste 1500 de metri cubi, masă lemnoasă din Cehia cu destinația Covasna.

Totodată, controlul a evidențiat că doar în ultima săptămână au mai fost încă 3 transporturi similare de import de masă lemnoasă pe ruta Curtici-Sfântul Gheorghe (SIC!)”, a transmis, prin intermediul Facebook, ministrul Mediului, Costel Alexe, care a concluzionat că „operatorii economici ce își desfășoară activitatea în țara noastră folosesc materie primă atât din producția autohtonă, dar și din importuri, cele mai multe având proveniență: Slovacia, Cehia sau Germania”.

Nu toți cei care au luat la cunoștință informațiile făcute publice de ministrul Mediului i-au dat, totuși, crezare.

Acum importam lemn! Extraordinar câtă bătaie de joc! Ni se spune că ceea ce vedem nu este adevărat! Vedem versanți, hectare, o Românie de cioate și nu, nu vedem bine! Importam! Fantastic! La fel facem și cu grâul - iese pe vapor din Constanța la preț de nimic, stă două zile în larg și apoi intră din nou în port ca grâu de import, de 10 ori prețul! Extraordinar ce le mai trece prin cap! Se strânge latul! Următoarea Revoluție se va datora pădurilor!”, a scris un bărbat la postarea ministrului privind controlul din Gara Sfântu Gheorghe.

Exploatările în perioada stării de urgență

Publicarea acestor informații vine în contextul în care organizațiile de protecția mediului, printre care și Agent Green, au tras semnale de alarmă cu privire la exploatările forestiere care se fac masiv în perioada stării de urgență.

ONG-ul a lansat și o petiție, adresată Guvernului, prin care cere suspendarea exploatărilor pădurilor și vânătorii în perioada stării de urgență generată de COVID-19, care a strâns peste 33.500 de semnături de susținere.

Ministrul a precizat, într-o altă postare, că numărul avizelor de transport primare (cu lemn de pădure) a scăzut cu 17% în martie 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Însă Agent Green punctează că „în prima săptămână de când s-a declarat starea de urgență și de când s-au redus controalele și Garda Forestiera a intrat in online (...) s-a înregistrat un record absolut față de oricare dintre ultimii 5 ani. Or, ministrul face o comparație doar cu anul 2019 la nivelul întregii luni martie. Dar în anul 2020 luna martie a fost una cu ploi și ninsori, solul fiind îmbibat cu apă și exploatările forestiere nepermise în asemenea condiții”, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a ONG-ului.

De ce sunt amenzi mai puține în județul Covasna

Și cel mai recent raport al Gărzii Forestiere Brașov arată scăderea sancțiunilor contravenționale aplicate în județul Covasna, fenomen care se datorează mai multor factori, printre care și „piața lemnului aflată în scădere”.  

Facem precizarea că diminuarea la nivelul Gărzii Forestiere Județene Covasna, a numărului de sancțiuni contravenționale aplicate în cursul perioadei anterioare (16.03-22.03.2020), a fost determinată de următoarele motive: condițiile sociale actuale, cauzate de instituirea stării de urgență pe teritoriul României; piața lemnului aflată în scădere; accesibilitatea redusă a fondului forestier din această perioadă, determinată de condițiile meteo (grosimea stratului de zăpadă în unele zone este încă mare); forța de muncă deficitară, ca efect al restricțiilor de deplasare impuse în prezent; apariția doborâturilor dispersate/masive produse în cursul lunii februarie, care au impus mai multe acțiuni de verificare din partea personalului Gărzilor Forestiere Județene; acțiunile de împădurire desfășurate în cadrul campaniei de primăvară, care au presupus acțiuni de certificare a puieților forestieri de către personalul unora dintre Gărzile Forestiere Județene. Garda Forestieră Brașov își va continua activitatea de control al regimului silvic și cinegetic și atrage atenția că faptele de natură a afecta integritatea fondului forestier național vor fi aspru pedepsite”, se arată într-un comunicat de presă, transmis la începutul lunii aprilie redacției Observatorul de Covasna.

De precizat este și că în urma acțiunilor de control din perioada 16.03-22.03.2020, respectiv 23.03 – 27.03.2020, în județul Covasna, spre deosebire de celelalte județe din aria de competență a Gărzii Forestiere Brașov, nu au fost aplicate niciun fel de sancțiuni.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.