SOCIAL 17 noiembrie 2017

Controale preventive în domeniul sănătăţii şi securităţii muncii

de Covasna Media | 795 vizualizări

Dintre accidentele de muncă raportate, 10% au fost mortale

Joi, 16 noiembrie, inspectorul-şef Ördögh Lajos şi adjunctul său, Dumitru Marinescu, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Covasna, au analizat datele referitoare la activitatea în primele nouă luni din acest an, în special a compartimentului SSM (Securitatea şi Sănătatea Muncii). Rezultatele au fost comunicate mass-mediei în cadrul unei conferinţe de presă la sediul instituţiei.

Pe parcursul mai multor campanii naţionale de verificare şi informare din domeniul SSM, cei şapte inspectori SSM ai unităţii au acţionat mai mult cu scop preventiv, pentru conştientizarea angajatorilor în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor legislative din domeniu. În majoritatea cazurilor, avertismentele au avut efectul scontat şi deficienţele s-au remediat la întreprinderile verificate. Controalele s-au desfăşurat mai mult în acele domenii unde cifrele raportate arată că accidentele de muncă sunt în creştere (în special, construcţiile). În total, în 2017, inspectorii au vizitat 672 de unităţi, efectuând 682 de controale. Suma amenzilor contravenţionale pentru abaterile grave a ajuns la 94 de mii de lei.

Anul acesta, inspectoratului au fost comunicate 55 de evenimente nedorite la locul de muncă. Din acestea, 32 de cazuri s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă. În 7 cazuri s-au făcut cercetări de către ITM şi s-a constatat că, într-un caz, moartea victimei a intervenit din cauze de boală, în altul, accidentul s-a soldat cu  invaliditate de gradul trei a victimei, iar alte 5 cazuri au fost mortale. Două dintre cazuri s-au întâmplat în construcţii, două în industria forestieră, unul în transport, unul la tăierea şi rindeluirea lemnului – dar, de multe ori, vina a fost şi a victimei, care a ignorat folosirea echipamentului de protecţie ce i-a fost pus la dispoziţie.

Inspectoratul a mai efectuat şi alte controale tematice, privind respectarea drepturilor angajaţilor la informare şi protecţia muncii, respectiv la echipament de protecţie. Neconformităţi au fost înregistrate în folosirea agentului chimic cancerigen silicea cristalină, respectiv muncitorii nu au fost informaţi de efectul dăunător al acestei substanţe chimice, deşi în construcţii 70 % dintre ei sunt expuşi pericolului s-o inhaleze în formă de praf. Pentru neregulile constate au fost amendate trei unităţi cu câte 4.000 de lei.

În cadrul unei acţiuni de monitorizare a 80 dintre micile întreprinderi, s-au trimis chestionare cu privire la factorii potenţiali generatori de accidente. Pe baza răspunsurilor primite în chestionarele înapoiate Inspectoratului au fost identificate acele 18 unităţi cu nereguli, unde s-au efectuat controale. Rapoartele finale ale acestor acţiuni vor fi întocmite în decembrie.

Tünde Bodor

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.